(英國終於做野) FCDO聲明:向中國駐香港大使外交照會 (有關香港)

373 回覆
305 Like 19 Dislike
回收香港托咩
外交特權向來係死症,
之前有外交官老婆唔小心車死人都無得告。

不過唔緊要,你用外交特權玩野,
遲早玩到你大使館謝。
當日俄國大使館無人肯供油已經係一例。
點解又假設一早走的人就一定有樓賣?

又話個計劃係叫"救生艇"?
原來又係有錢先救, 冇錢冇得救

5+1 IHS舊錢對好多家庭可能就係大部分身家, BNO平權BC後, IHS有冇refund 絕對係大件事
走得最早嗰班係家長車,一般都有車有樓。
有啲係自己走左先,再叫agent或親人處理賣樓。
後生嗰班都去唔到英國。

nhs嗰舊錢要處理都唔難,你要入籍,總要交錢。
要refund咪refund囉,呢啲數英國政府又唔會走你
你做5毛點會明
淨係CNA電視台講果個家庭, 都只係得 80萬就第一批過咗英國啦

"走得最早嗰班係家長車,一般都有車有樓。"
冇得咁樣假設嫁, 清
班官嬲到取消埋屋企人英藉未? 而家被英國恰到上心口啦
遲早玩到你大使館謝。

幾時?唔好成日幻想,俾個日期黎
呢啲野邊有公唔公平? 如果追究公平,
咁1997之後連BNO都無就更唔公平.

平權係第一步, 之後既問題再慢慢拆.
錢, 可以退, 亦可以keep住, 等於你交多左稅, 頂多退稅一樣
最緊要係有得走, 交多交少, 問題唔大.
真係要計到盡, 你計埋NHS會加價, 早去有著數.
你咁問人點答
香港言論咁自由
基本同意

只係突然又話IHS加價65%

如果突然話又話會平權, 反而令而呢個moment想去但手緊的人反而諗不如唔好去, un-un腳等平權好過, 起碼唔洗渣都冇
英國平權, 同美國郁香港會係同一件事.
調轉諗, 美國佬唔郁香港, 英國唔洗急於平權.

烏俄戰爭中, 香港咩用途大家心裏有數,
美國佬唔會俾呢件事一直拖落去, 郁香港係遲早既事.
你將美國封晶片相關技術, 同埋加拿大救生艇+英國通牒放埋一齊,
其實個picture好清楚, 係時候郁你香港.
平完權叫醒我
咪撚講笑啦唔該,共產黨點仆街都好,起碼當年建黨個班真係有勇氣出黎打仗,班CCtoys日日性幻想以為歐美會打中國,但吹到自己好似軍師咁。
我無睇曬你地對話
無話幫邊個
純粹覺得你呢句野好難答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞