[威士忌5]新手去whiskylive 任飲入門款飲到嘔

982 回覆
33 Like 2 Dislike
有無smoky / 煤炭入門酒介紹?

highland park 12

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

啱啱台灣返來買咗支laga 16 試試

試完覺得點

依d 最好落bar 試先

間唔中有d 人試完1啖棄成支野
新手想問下jack daniels係個點嘅存在?

拎黎溝whiskey coke

我鍾意wo

似唔似平時細樽裝嗰隻味先

嗰隻難飲到仆街

如果溝嘅應該都係highball

好飲好多

咁都好啲

細支個隻真係dllm
有無smoky / 煤炭入門酒介紹?

highland park 12

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

啱啱台灣返來買咗支laga 16 試試

試完覺得點

依d 最好落bar 試先

間唔中有d 人試完1啖棄成支野

唔啱飲我可以收
有冇人飲過Glendronach ?

想問乜

個價錢同味道係點

鍾意重雪梨都會鍾意呢間廠
價錢常規款就同其他廠分別唔大
都係12 18就1000內,21就over 1000
單桶就睇年份

味道係點 我都唔太識形容 總之係正常 重雪梨桶既味

同macallan 12(依家出o個d) 比 桶味重好多

有時有d 都偏甜

姐係飲開macallan都接受到
新手想問下jack daniels係個點嘅存在?

拎黎溝whiskey coke

我鍾意wo

似唔似平時細樽裝嗰隻味先

嗰隻難飲到仆街

如果溝嘅應該都係highball

好飲好多

咁都好啲

細支個隻真係dllm

藥水味d囉
Kavalan 真係好難飲

Kavanlan邊支??
(雖然我覺得大部份都好難飲,不過我見過鬼佬飲到yummy yummy )

唔敢買 唔識睇邊個桶號係好飲
去bar比人揀過好飲去試算
咦 又就爆post

要再uodate頁頭

(雖然我覺得大部份都好難飲,不過我見過鬼佬飲到yummy yummy )

sherry嗰支幾好喎

唔敢買 唔識睇邊個桶號係好飲
去bar比人揀過好飲去試算

行先死先

sherry嗰支幾好喎

single cask o個堆隻隻唔同味 有好有唔好

我又唔識睇

所以等人試完好飲先跟

不過我唔係重sherry fans 太重sherry 桶味我都麻麻

sherry嗰支幾好喎

single cask o個堆隻隻唔同味 有好有唔好

我又唔識睇

所以等人試完好飲先跟

不過我唔係重sherry fans 太重sherry 桶味我都麻麻

重桶而帶點甜味我都幾接受
唔想再講kvl

不過近期飲左呢支幾好,不過個nosing幾唔似kvl
有樣野想請教下 唔好意思
我以前有飲開烈酒/威士忌既習慣
大約一年半前 有次唱k 飲左3/4支 black label 齋飲
之後嘔左4個鐘頭 嘔到黃膽水都出埋加斷片

之後呢年半以來 我每次聞到威士忌就會作嘔
莫講話飲入口 飲兩三啖細啖既已經係極限 會即時作嘔湧上喉嚨 有無巴打經歷過?

我知年半後先問有啲奇怪 但我想重拾飲威士忌既樂趣
唔知大家有咩方法/建議幫到我
同埋我作嘔既原因 係咪果次嘔得太盡 所以一聞到威士忌身體就會作嘔
大約一年半前 有次唱k 飲左3/4支 black label 齋飲

莫講話飲入口 飲兩三啖細啖既已經係極限 會即時作嘔湧上喉嚨 有無巴打經歷過?

同埋我作嘔既原因 係咪果次嘔得太盡 所以一聞到威士忌身體就會作嘔

首先唔好飲black label

好多巴打都唔飲
之後去我頁頭D bar 睇下有冇我頁頭list 既酒款試下

睇下仲抗唔抗拒

好多巴打都唔飲

black label隻臭膠燶味聞到都唔開胃喇

試下啲唔同味嘅威士忌 合埋眼聞一聞先
然後再慢慢dap 慢慢品嚐

好多巴打都唔飲

有啊 之前飲過幾隻 不同年份的響 同埋有隻台灣旅行買既野 Klavan? 好似係咁叫
我平時唔飲black label

好多巴打都唔飲

有啊 之前飲過幾隻 不同年份的響 同埋有隻台灣旅行買既野 Klavan? 好似係咁叫

好似係Kavalan classic
謝謝上面幾位巴打既解答同幫忙

好多巴打都唔飲

好似係Kavalan classic
謝謝上面幾位巴打既解答同幫忙

依支我都麻麻

飲落開始 有少少桶味

5min後 得番酒精味

不如試下蘇威
白洲12年$2580合理嗎?
想請問下有沒人了解smws 會員香港點玩法。

想問下join左香港membership 之後,佢運費點計?會唔會計由外國入境仲要比稅?
D 酒係香港黎, 香港協會已經搞哂import 野
佢會香港寄比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞