[威士忌5]新手去whiskylive 任飲入門款飲到嘔

982 回覆
33 Like 2 Dislike
得閒入黎睇下post

先知原來whisky最大吸引力, 係聞
聞足4-5下先飲一口

好正

係咖
有時真係想全心去試杯酒
我會聞足半個鐘先飲

所以即刻搵隻聞香杯返屋企慢慢聞
有冇清飲過尊尼走路藍色
值唔值個價
味道如何
Thx

前排whiskylive 都冇留意巴打既comment

唔太值
飲落得個順 字

飲唔到留返做Irish coffee
第一次去ginger bar,賽後報告:

星期日,陰天。同三個friend一齊去,懷著興奮的心情,穿過那條彎彎曲曲的窄樓梯,終於見到ginger bar了!!

點知無開

於是乎,即刻google,去左尖東的tiffany's new York bar。

塞翁失馬,焉知非福。呢間野成個氣氛真係好正,好classic,猶如置身於張愛玲筆下1940年代嘅色戒。我有一刻都分唔清自己係梁朝偉定張國榮,抑或是Peaky blinder入面嘅Chilian Murphy。後尾google聽講有雪茄賣,下次真係要試試,同islay嘅whisky一齊試(唔知點解我有呢個直覺,smoky peaty嘅whisky係要配cigar)。

佢d whisky flight係set死嘅,同埋係vertical tasting,咁我就試左Arran嘅幾個年份,感覺唔錯,但對比起,我個人反而中意上次Laphroig個浸smoky peaty smell

ginger係唔開星期日
仲要係whiskylive之後

星期日,陰天。同三個friend一齊去,懷著興奮的心情,穿過那條彎彎曲曲的窄樓梯,終於見到ginger bar了!!

點知無開

於是乎,即刻google,去左尖東的tiffany's new York bar。

塞翁失馬,焉知非福。呢間野成個氣氛真係好正,好classic,猶如置身於張愛玲筆下1940年代嘅色戒。我有一刻都分唔清自己係梁朝偉定張國榮,抑或是Peaky blinder入面嘅Chilian Murphy。後尾google聽講有雪茄賣,下次真係要試試,同islay嘅whisky一齊試(唔知點解我有呢個直覺,smoky peaty嘅whisky係要配cigar)。

佢d whisky flight係set死嘅,同埋係vertical tasting,咁我就試左Arran嘅幾個年份,感覺唔錯,但對比起,我個人反而中意上次Laphroig個浸smoky peaty smell

飲左幾錢,同埋佢邊幾隻牌子有做 flight?
行外人 想問下右邊嗰支咩嚟同埋幾錢 整唔見左

點知無開

星日 好多whisky bar冇開是常識吧。。。

換post既時候我再講一講

點知無開

星日 好多whisky bar冇開是常識吧。。。

換post既時候我再頁頭講一講
ginger係唔開星期日
仲要係whiskylive之後

擺檔o個日都應該接近唔洗訓

再要人星日開應該會虛脫

兩枝都係白蘭地,唔係威士忌喎巴打
[imghttps://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/13/173546_69d68bdff5fa23871f74b8b03531bc2b.jpg[/img]行外人 想問下右邊嗰支咩嚟同埋幾錢 整唔見左

Sor 我真係外行人冇飲開

btw,點解而家少左人飲拔蘭地,去飲威士忌呢?

潮流
流明
新手學飲
上年品酒節試飲左一杯caskell攤既 1989 年 scotch whisky就愛上whisky,
想學習更多有關scotch既資料。
而且鐘意飲d濃味既有無推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞