[威士忌5]新手去whiskylive 任飲入門款飲到嘔

982 回覆
33 Like 2 Dislike

依家屌緊支glengoyne蘇木finish 15 vs 21
今晚去咗cannyman 食牛扒同飲威士忌,飲咗benromach 10, lagavulin 16同ardbeg10,之前樓主你比我飲咗兩支bunnahabhain ceobatach 同laphroaig hwns 係我飲過最難飲之一嘅islay威士忌,特別係後者,iodine 味勁到癡線,lagavulin 係三款入面最好飲,亦都係我飲過最好嘅islay入門款,三款入面ardbeg 稍為差少少,平衡度唔夠,一入口少少甜,之後peat同iodine味大爆發,唔係好飲到smokiness,但其實都唔係太差,只係唔係好啱我飲

多謝捧場

巴打係個度做?

唔係喇 難得呢度有人覺得laga16好

laga 支支都咁好wo

邊d 人兄話唔好

你地個個21年 IB開始起跳 邊睇得上入門酒

就係飲唔ob先飲ib
今晚去咗cannyman 食牛扒同飲威士忌,飲咗benromach 10, lagavulin 16同ardbeg10,之前樓主你比我飲咗兩支bunnahabhain ceobatach 同laphroaig hwns 係我飲過最難飲之一嘅islay威士忌,特別係後者,iodine 味勁到癡線,lagavulin 係三款入面最好飲,亦都係我飲過最好嘅islay入門款,三款入面ardbeg 稍為差少少,平衡度唔夠,一入口少少甜,之後peat同iodine味大爆發,唔係好飲到smokiness,但其實都唔係太差,只係唔係好啱我飲

多謝捧場

巴打係個度做?

唔係喇 難得呢度有人覺得laga16好

laga 支支都咁好wo

邊d 人兄話唔好

你地個個21年 IB開始起跳 邊睇得上入門酒

就係飲唔ob先飲ib

agger同ob高年份比

有d平好多
有冇人飲過Glendronach ?

想問乜

個價錢同味道係點

想問乜

個價錢同味道係點

鍾意重雪梨都會鍾意呢間廠
價錢常規款就同其他廠分別唔大
都係12 18就1000內,21就over 1000
單桶就睇年份

想問乜

個價錢同味道係點

單桶就睇年份

味道係點 我都唔太識形容 總之係正常 重雪梨桶既味

同macallan 12(依家出o個d) 比 桶味重好多

想問乜

個價錢同味道係點

單桶就睇年份

味道係點 我都唔太識形容 總之係正常 重雪梨桶既味

同macallan 12(依家出o個d) 比 桶味重好多

有時有d 都偏甜
有無smoky / 煤炭入門酒介紹?

highland park 12

ardbeg 10
laga 16
新手想問下jack daniels係個點嘅存在?

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

美威 我都少飲

拎黎溝whiskey coke

唔好哂錢買

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

laga 16令我愛上泥煤

唔好哂錢買

同blacklabel一樣
一係洗廁所 一係抹地

我鍾意wo

我鍾意wo

似唔似平時細樽裝嗰隻味先

嗰隻難飲到仆街

如果溝嘅應該都係highball

我鍾意wo

似唔似平時細樽裝嗰隻味先

嗰隻難飲到仆街

如果溝嘅應該都係highball

好飲好多

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

啱啱台灣返來買咗支laga 16 試試

ardbeg 10
laga 16

agger
入門一飲就飲依兩隻la

啱啱台灣返來買咗支laga 16 試試

台灣買幾錢? 香港五百幾六百
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞