[威士忌5]新手去whiskylive 任飲入門款飲到嘔

982 回覆
33 Like 2 Dislike
過幾日落ginger,有咩要注意
無晒set係咪要單叫

唔會無曬set既
見太忙咪唔好叫set,唔知飲咩亦都可以叫bartender推介。

唔明點解要cancel set
無set同其他bar好似細左分別
whisky flight就係whisky bar特色黎

都唔係whisky bar 特色黎既...

club qing 指定
我去過台北間後院 同東京3間bar都冇依味野
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

有咩特別野係去whisky bar先會試

有bar 既限定版
問ginger 有冇包桶law 類似咁
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

有bar 既限定版
問ginger 有冇包桶law 類似咁

咩黎

咁我簡略講下

通常有d bar 會自己試味揀一桶佢自己個獨一無二既單桶
其他地方都極少機會有

不過如果你對威仲係未認識太深
揀d 普款試下都得既
落ginger可以嗌set
但盡量唔好星期五,六去
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

即係macallan呢d周街都有就唔會飲了

巴打如果係入門,唔建議先飲特別款,
以我為例, 一開始就飲左特別款(ib,包桶果d),
好影響對酒廠/地區嘅印象, 有時官方作品同
特別款差距太大, 好易會有先入為主嘅諗法,
對某某酒廠/地區嘅特色定左型;
威士忌有好多值得發掘嘅特色,最好唔好set左個範圍比自己,咩都試下先分到咩叫好同唔好
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

週街有一件事,你會唔會買又一件事,你有無飲過又係一件事
飲啲週街有既野其實都係增廣見聞,例如macallan18週街都有,但你有無飲過先?無無飲過試下無壞,唔洗下下好似品味獨特咁去搵罕野。到時人地分享啲廠既風格,原來都無試過啲regular款,咀都搭唔到咪仲濕滯
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

週街有一件事,你會唔會買又一件事,你有無飲過又係一件事
飲啲週街有既野其實都係增廣見聞,例如macallan18週街都有,但你有無飲過先?無無飲過試下無壞,唔洗下下好似品味獨特咁去搵罕野。到時人地分享啲廠既風格,原來都無試過啲regular款,咀都搭唔到咪仲濕滯

如果好有錢嘅又唔怕一飲就飲特別野
但如果唔係就乖乖地係入門款開始玩啦
無晒set係咪要單叫

巴打想試乜野呢

巴打如果係入門,唔建議先飲特別款,
以我為例, 一開始就飲左特別款(ib,包桶果d),
好影響對酒廠/地區嘅印象, 有時官方作品同
特別款差距太大, 好易會有先入為主嘅諗法,
對某某酒廠/地區嘅特色定左型;
威士忌有好多值得發掘嘅特色,最好唔好set左個範圍比自己,咩都試下先分到咩叫好同唔好

common 唔等於差
飲完又有得同其他比較
希望WHISKYLIVE 唔好delay 啦
打風約威友結界勝記食飯算
打風嘅話延遲一星期
打風嘅話延遲一星期

延遲1wk 已經吸引力已減

有D 鬼佬實返左去
打風嘅話延遲一星期

延遲1wk 已經吸引力已減

有D 鬼佬實返左去

1wk 後有冇場都成問題
未試過泥煤味
係咪試bowmore
留明
未試過泥煤味
係咪試bowmore

如果一野叫你試laga 16 唔知慣唔慣呢

反正岩與唔岩 唔會話飲完有中間 去BAR 不如一野試laga 16
落ginger可以嗌set
但盡量唔好星期五,六去

落雨唔好叫炒蛋
新手報到
鐘意左飲幾個月
無細分研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞