Steam儲Game唔玩 #33 夏特過左一半快D嚟買

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
用左呢一招
如果唔係好識快應快既GAME ,果D槍GAME 真係玩唔掂,我仲係停留係十幾年前玩GAME 既概念,有咩野推薦
dead rising 3, 你舉得槍GAME做例子都係想打交?
dead rising 系列係一個限時生存、自由度高既系列。有近戰、槍戰(基本上係自由選,只有部分boss 限死近/遠)。三代槍係有自動瞄準而且ok勁。難度有兩個,新難度其實係easy 嗰個,對新手相當friendly,時間充足。有挑戰性既boss 都係支線,唔做係無乜問題。一轉爆機十零個鍾。每次爆機或輸都可以繼承lv。唔會話卡死人。

你講十年前係咪ps3 xbox360後期?dr3 係下一世代主機,所以做到無縫open world。完全唔洗loading。即係又唔太要求反應又唔會係loading 地獄。

唯一問題係全系列係有一條主線,講個organization。會劇透咗前作。
如果有friend 可以一齊打主線﹐即場變歡樂模式
之前玩既係魔獸世界果D火影忍者,玩下三國志9果種
想探索奇幻世界就Elder Scrolls 5: Skyrim
不過要浸,無乜配音可能會悶。如果有時間可以上網搵無限咁多既外觀mod 能力mod。

不過我依隻我無沉迷到好deep。答你唔到好多野。

如果世界觀無咁衝擊,開放世界有主線玩下就assassin's creed 系列,ac4 black flag 應該算操作friendly。
bg3 啦,回合制。
原來Half-Life上禮拜update咗做support手掣,仲加咗新map
⣿⣿⣿⠟⠛⠛⠻⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡟⢋⣩⣉⢻
⣿⣿⣿⠀⣿⣶⣕⣈⠹⠿⠿⠿⠿⠟⠛⣛⢋⣰⠣⣿⣿⠀⣿
⣿⣿⣿⡀⣿⣿⣿⣧⢻⣿⣶⣷⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠿⠶⡝⠀⣿
⣿⣿⣿⣷⠘⣿⣿⣿⢏⣿⣿⣋⣀⣈⣻⣿⣿⣷⣤⣤⣿⡐⢿
⣿⣿⣿⣿⣆⢩⣝⣫⣾⣿⣿⣿⣿⡟⠿⠿⠦⠀⠸⠿⣻⣿⡄⢻
⣿⣿⣿⣿⣿⡄⢻⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣶⣶⣾⣿⣿⣿⣿⠇⣼
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡄⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡟⣰
⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠇⣼⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⢀⣿
⣿⣿⣿⣿⣿⠏⢰⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⢸⣿
⣿⣿⣿⣿⠟⣰⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠀⣿
⣿⣿⣿⠋⣴⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡄⣿
⣿⣿⠋⣼⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡇⢸
⠄⠄⠄⠄⢠⣿⣿⣿⣿⣿⢻⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣯⢻⣿⣿⣿⣿⣆⠄⠄⠄
⠄⠄⣼⢀⣿⣿⣿⣿⣏⡏⠄⠹⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣧⢻⣿⣿⣿⣿⡆⠄⠄
⠄⠄⡟⣼⣿⣿⣿⣿⣿⠄⠄⠄⠈⠻⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣇⢻⣿⣿⣿⣿⠄⠄
⠄⢰⠃⣿⣿⠿⣿⣿⣿⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠙⠿⣿⣿⣿⣿⣿⠄⢿⣿⣿⣿⡄⠄
⠄⢸⢠⣿⣿⣧⡙⣿⣿⡆⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠈⠛⢿⣿⣿⡇⠸⣿⡿⣸⡇⠄
⠄⠈⡆⣿⣿⣿⣿⣦⡙⠳⠄⠄⠄⠄⠄⠄⢀⣠⣤⣀⣈⠙⠃⠄⠿⢇⣿⡇⠄
⠄⠄⡇⢿⣿⣿⣿⣿⡇⠄⠄⠄⠄⠄⣠⣶⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣷⣆⡀⣼⣿⡇⠄
⠄⠄⢹⡘⣿⣿⣿⢿⣷⡀⠄⢀⣴⣾⣟⠉⠉⠉⠉⣽⣿⣿⣿⣿⠇⢹⣿⠃⠄
⠄⠄⠄⢷⡘⢿⣿⣎⢻⣷⠰⣿⣿⣿⣿⣦⣀⣀⣴⣿⣿⣿⠟⢫⡾⢸⡟⠄.
⠄⠄⠄⠄⠻⣦⡙⠿⣧⠙⢷⠙⠻⠿⢿⡿⠿⠿⠛⠋⠉⠄⠂⠘⠁⠞⠄⠄⠄
⠄⠄⠄⠄⠄⠈⠙⠑⣠⣤⣴⡖⠄⠿⣋⣉⣉⡁⠄⢾⣦⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄⠄
人地話無打機十年,你打返全名啦巴打。Baldur's Gate 3

同埋我舉tps rpg 係因為佢舉WOW同火影行先丫嘛。同埋steam front page 貴game唔洗我介紹啦
我鍾意玩小朋友齊打交果D
另外三國志9果種也OK
以前都係魔獸爭霸3+寒冰霸權 入面D小遊戲
都有玩生存打喪屍,不過果D就唔洗瞄準得太犀利
如果係管理系既話,好多人推civilization 4/5。不過依隻好燒時間,閒閒地都燒3至10個鍾。(我未玩過,不過身邊啲人都玩)
age of empire 4. 今集歷史故事做得好足,打電腦都幾好玩同可以簡單。我總共玩咗幾十個鍾。玩咗英國故事覺得narrative 好正。喺pvp 就唔洗諗。pve 合作打ai 都唔錯。

batman arkham trilogy 係一個平價又好玩既簡單動作game。系統都算friendly。主線唔會點卡關。如果你解支線又有得用下腦咁。

如果你會買手掣。好多game都會有屈機既輔助瞄準。如果你用mouse 又唔想練瞄準就有啲窄。 買咗手掣就gta 嗰啲可以唔洗瞄。
橫向動作可試river city girl,忍者龜,怒之鐵拳4之類. 惡魔城類就hollow knight, bloodstained, ori, blasphemy
橫向格鬥有幾隻幾好既
CARRION
Blood Stained
天穂のサクナヒメ steam好似有
Hollow Knight
Dead Cells
Ori
ENDER LILIES

第三身視點篤人行就
Baldur's Gate 3
Aliens: Dark Descent
Age of empires

打喪屍是旦
Trepang2
Prey
Aliens: Fireteam Elite
Starship Troopers: Extermination
Half-Life
Fallout

其他再篤下Discover Queue
補充,age of empire 4 對電腦一場半個鍾至9個字左右。有得即時save 可以分幾日玩同一關。pvp 就視乎人數同實力。通常過一粒鍾
ds3啦
而家揀就DS3,做緊半價又易玩啲
space marine 2延期差唔多一年
dark descent好撚難玩除非條友覺得自己hardcore
唔係平平地買starship troopers: terran command都好玩,最近又出左新劇本dlc

不過策略驚選擇真係超多,真係要睇佢到底想玩咩
我用Steam dack 打,邊d game 操作手感好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞