Steam儲Game唔玩 #33 夏特過左一半快D嚟買

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
仲有GOG送GAME, STEAM送DLC送貼紙, 記得
真,bg3個價算抵食夾大件
不過會買左下個月rouge trader先
第三部評價唔高喎係褒貶不一,三國係極度好評
想講之前見到個schedule都打咗個突
個用意係乜
心郁郁想買P5R
Horizon Zero Dawn 史低
已 buy

比原版改咗唔少嘢
值得重玩
追post 個個都有讚無彈
個用意係競爭。Steam 發大嚟搞咗好多年。

10年前只有2大2細sale。聖誕12月最尾2週&暑假6月中2週日大sale。中間夾住4月復活節1週、9月(純粹係慣性旺季,無節日)/10(halloween) /11月(black friday)一個秋特(3選1,唔係每年都有齊三個,不過虛名嚟啫,價錢最實際)。

之後大約2014年左右,ps4xbox1 推出,ps4大搞中文化獨佔搶台灣,推農歷新年sale。steam 不甘肆虐把出農歷新年、複活、秋持一開三。可想而知大台灣市場幾大!

喺ps3年代前,無game 廠夠姜玩50%off。因為以前只有實體鋪一手市場(成本唔同坃法,又無市場需求)。ps3年代後期網絡高速化,amazon、ebay、信用卡堀起。加上ps3年代潛規則凍結價格(喺通帳環境下變相減價)。電子遊戲普及。喺多邊競爭下(主機4分天下,IOS 0.99鎂遊戲),Steam 爭取到大廠以75% off 價格出sale(gta4連全系列 75%off 係核彈級新聞)。嗰啲ps store xbox store 先跟機主打digital & 半價game。喺2007-2013嗰陣既ps3 二手市場只係9折-6折(最舊既game)。下下講緊300-350hkd二手價格。短短只係10年前,業界重喺度討論實體vs digital,業界偏向相信digital 係虛火,當年主機digital只係15%市佔。今日係60%

某程度上以商業角度係半玩爛咗,四分天下既digital 都要頻出sale 搶市佔。但消費者賺晒。我地唔洗同啲大企擔心。有競爭就有減價。(同時「長尾理論」係依20年好普及,即係低價出售總比蟹貨好)。不過細廠為競爭而正價必須保競爭性,就會出現領展大brand mass prodution玩晒既方向。資本主義市場就係咁

你望其他零售業都係咁,差唔多每個月有一次減價。只有自命luxary 品牌會拒減(apple)。
Black Friday嚟鳥,又有得shopping
Cdkey 買咗 the last of us
因為3一開頭好多問題導致個評價低,之後有慢慢再做番起個評價,但最近幾個月CA一連串低能操作導致fans再洗低左評分姐
實際上玩係無咁差,種族又夠多你揀(就算唔計DLC都有排你玩,加埋就仲多)
相對睇下三國之後斷左尾,甚至而家最新作pharaoh都係因為CA亂搞W3所以無咩人想撐佢,就知而家大多數人玩都係睇W3
witcher 3都係良心game,故事好長篇,選擇好多,玩過百粒鐘冇問題。雖然戰鬥系統我覺得差過bg3,但game內有個mini game叫昆特牌,鍾意玩會好上癮。

如果鍾意多選擇open world RPG,絶對值得買,而且依家個價錢咁平,唔知啱唔啱玩就睇下youtube gameplay片,如果唔覺得討厭都值得試下。
呢隻都好正,不過有啲人會唔覺得女主角個外型,但我覺得ok。
睇到POST,試完DEMO跟左機買,幾好玩
魔幻中世紀版福爾摩斯
Resident Evil 4仲有無平d嘅選擇
佢個戰鬥系統老實講唔好玩
鐘意佢既人係鐘意佢既故事劇情
同佢有選擇分枝由你決定
如果你喜呢啲既咁可以試吓

我自己都推哂成個主線(未玩dlc)
但與其話我係俾個劇情吸引而玩到尾
更多係我只係想買左既games都清左佢而玩多
係有幾個主線加支線劇情我係幾鐘意
但其他既老實又有啲一般
個主線其實都吸引,可惜我冇睇攻略玩,最後只得到一個bad end,不過都冇心機再玩一次了。

支線好多,有時真係好令人分心,但遇到又會想做埋佢。

昆特牌都好多人鍾意,有啲朋友直情一路掛住搵牌同玩牌,不務正業。
睇village
起碼一年先50% off
想再平你預下年3月啦

唔係既其實值得入
係幾好玩
加埋Aunt Wong Dlc要300幾又唔係咁想
想特價咪等下囉,單機game仲要係remake唔怕俾人劇透。
其實我有打算遲啲清埋兩隻dlc
所以我都唔會話W3唔值得玩

只係個人更睇重遊戲性
魂系 薩爾達 柏德之門 生化 呢啲就好好
上面係玩開既
另外有一種genre叫immersive sims既
應該都係有好既遊戲性
我未玩過
但近排一口氣入咗5隻睇吓會唔會沉迷到

Bioshock1-3 Prey Dishonored2
我賭聖誕有新史低。應該喺STEAM有獎拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞