冷氣仔 你問我答(8) 我係wbb

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
Pan
就有la
Gs09 for sure
420 大金係垃圾 大陸仔設計
大部分抗菌filter 效能都好低
Fthm 你睇下鍾唔鍾意
我會推薦ftkc 的
Pan
GS18 🈚️法. 一係gk18 無dbc.
Sor 冷暖gs18
想問下冷氣機半夜會突然滴滴聲,嘈到我起身拍一拍部機,跟住又無聲,到底係邊度鬆左
Record
冷氣機會臭嘅原因有好多
無論咩牌子嘅機都會
但以我經驗 冷氣機會臭嘅原因 機嘅設計唔係主因
最大因素係環境問題
最臭嘅情況 一般都係因為
屋企有香薰精油香水噴發膠或者開放式廚房 而且經常煮野食
冷氣機係會不斷循環室內空氣
油煙其實都係好細嘅粒子 當冷氣吸入左
呢d 油煙粒子好容易係 冷氣入面 形成強烈氣味

其次 屋屋企有大量衫褲鞋襪羽絨被極大塵
經常使用冷氣 唔開任何窗 無任何鮮風流通
都會令冷氣更容易發霉有梅霉噏味

仲有就係冷氣匹數過大
理論上冷氣設計會係大約100尺1匹
發霉你可以想像為種樹
發霉需要三樣嘢
塵 高濕度 高溫
最簡單咁樣理解傳統冷氣係只有有冷氣或者冇冷氣兩個狀態,當室溫高過你set嘅溫度就有冷氣 反之亦然
如果冷氣匹數過大 製冷時間會好短 而且喺製冷嘅時候環境嘅濕度會全部轉移晒去機內 如果冷氣長期喺一個唔製冷嘅狀態 就會好容易形成一個有塵有溫度有濕度嘅環境令到發霉更易
即使係變頻機,只要你匹數過大都好容易令到佢唔製冷
與此同時,係唔製冷嘅時間更加會將機內嘅濕氣送返去環境

仲有一個想見會臭嘅原因就係機嘅去水喉做得好差
斜度完全不足,甚至倒斜
你可以想像冷氣其實都係一部抽濕機抽濕機,你可以自己倒水
而冷氣就係透過條去水喉倒水
當你幾去水喉做得唔好機入面嘅濕度就會好高,而且好容易滋生細菌形成臭味

當然環境只係主因
而機嘅設計或者性能都會影響,部機有冇臭味
有一啲機會有mold proof 功能
當你關機佢會自動開風扇,吹到5分鐘先正式關機,目的係吹乾冷氣內部令到冷氣內部嘅濕度減低

但其實最最最大嘅主因一般都係環境
好少人會特登因為mold proof嘅功能去買東芝或者格力etc

至於點解大金經常會有人投訴話臭
以我接觸嘅客人有七成都係用緊大金嘅冷氣,佢哋都比較少出現臭嘅呢個問題
我估計大家話大金臭嘅主因係第一大金嘅市佔率係最高 越多人用即使佢臭嘅百分比唔係好大 但人數都仍然會有好多
另外就係用大金嘅人一般會更加長時間去用冷氣

有好多樓盤都用緊大金送嘅機
以海月灣為例 投訴機臭嘅客人絕對唔多

最後就係一般人完全接受唔到嘅臭味,一定係用油煙引起
至於霉噏未就 有好多可能性 如果你改善到我上面講嘅問題,你部冷氣只要每兩年清洗一次都好少會有臭味傳出
宜家啲機唔係只靠關機吹風,update 下.

1) coil 設計 菱電新東芝部份珍寶平直設計
2)coil 親水跣水(菱電dbc, 東芝magic coil, lg格力美的金鑽)
3)加熱殺菌 重工泰國allergen clean
4)日立frost wash

你睇埋台灣. 市場佔有率日立仲多.
點解宜家大部份隻隻都有做呢啲就係因為易臭.
這是事實.
你大金佔有率最高呢個解釋,解釋唔到台灣日立先係最多,大金,Panasonic排 2,3
大金,Panasonic 臭味討論,去到5x幾版咁多

又解釋唔到換左第2隻牌,就冇臭嘅情況
佢跟本唔接受現實. 如果唔係佢我都唔駛講咁多.
佢宜家都唔明.
可能有人表面分析二隻來自大阪.
200零呎,用一部兩匹,定兩部一匹,定係聯營1拖1好?
平貴差三幾百無所謂,最緊要無手尾
部分體樓盤原裝既,只係用左幾年就有雜聲
珍寶
台灣我唔太了解 機型 環境都完全唔同
好似ftka 咁 絕對上設計已經有好大問題
但香港主要嘅ftkc ftxs ftwn 係咪同台灣有相同嘅設計問題令到佢易臭呢 暫時我係香港親身接觸過嘅 我唔認為有
如果唔理價錢1部匹半1部1匹最好
其次兩部1匹
咁珍寶 至少佢一定要負責任
你多啲學習.
所以我買機最緊要唔易壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞