冷氣仔 你問我答(8) 我係wbb

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
左右送風一係佢自動左右遙
如果你想長時間大範圍送風
你手動set 左邊吹左邊 右邊吹右邊可能仲好
無錯 就係變/定頻
不鏽鋼螺絲都會有生銹嘅情況出現,只不過係時間長短嘅問題
唔肯定佢係咪已經用咗
Gwf for sure
但你比得錢裝變頻俾多少少pan la
一部有遙控
一個冇遙控
我一般建議用冇遙控
用左就來十年,如果要搭棚攪我寧願換過部
咁你就要睇吓佢係咪污糟,如果只係污糟洗機就可以解決,如果唔係就換機啦
部機洗完唔夠兩個月......
除比師傅洗機外,建唔建議窗口機定期用,冷氣機清潔劑噴清潔?
請教師傅

宜家單位有幾部分體式大金機,用咗幾年有幾個問題

1. 其中一部完全無凍風,但開關正常

2. 全部機半日無開restart 後會飛啲水滴出嚟

3. 其中一部長期會有低沉雜聲,但出風正常

係咪大機會關雪種事?
All models
1) duno yet, more syptoms to determine

2)maybe refrigerant or drainage block

3) outdoor?
如果2 一般會點解決?要爆晒啲喉?
2) confirm cleanliness and clear drain blockage
Then problem still exist then check refrigerant
1) guess buy new machine
2) maybe
3) if outdoor leave it
If Malay Daikin directly throw it especially 1) and 2)
MSZ係多個暖氣?呢部點睇
我搵個度得呢款,唔計價錢同MSY比有無咩獲氣
買,完
鐵的話
頂唔頂到5年

唸緊換唔換晒佢好
Sorry,連登唔知驤解up到最後會hang,up唔到
岩岩換左冷氣了,個師父都係就咁拆窗搬入黎
搬入是不包括,機頂有位才包
我唔太明白
如果維修,唔可以搬部機入黎維修?一定要搭棚或機頂有位先可以維修?原因係?
電子板係機頂,無位點拆. 大金或格力及大菱電是打直位置要更多. 搬入即要放種拆喉整完再講入種.
我唔係業內人士,我就唔清楚係未一定要咁做
但既然係咁,係未可以提供比個客選擇,
唔一定要要用棚,可以好似你咁講咁做,價錢係幾多
而唔係一口就講唔得,又唔解釋
換左咩機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞