冷氣仔 你問我答(8) 我係wbb

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
Model 地方大小

還有很多人無check 屋有冇漏風(呢個好重要
即係度出風位 & 入風位 溫度?
係永遠check 夠唔夠都係咁
P 07 應該相差9 度約.
唔得就放Carousell. 所以點解買420 gs 都唔好買變頻窗口機
開到最凍度出風位都仲有18.5, 入風位24.x
咁都係搵信興黎check check, thanks
得6度?不可用雷射槍
唔係槍,用溫度計
要伸入出風口.
分體式冷氣 1匹
漏風應該唔似係 掛牆同埋附近無改動過 以前一開都好快涼
今日洗埋豬籠 洗完都唔太覺得有分別
下面啲圖算唔算漏雪種
如果你話之前涼. 可能漏(如果壓縮機有著)
Model
壓縮機有著呀 咁應該係漏
伸入去出風口度都係17.7-18,入風口係24.3 - 24.4
所以我都覺得部機有問題
其實睇埋右手室外銅喉冇凹都應該Carousell
約左信興兩星期後黎check, 佢係唔係應該會幫我整?
買左岩岩一個月
咁如果機件正常冇得整喎,
新機唔夠凍都算機件正常?
顧客上買左唔凍要求換整
廠方只求證機件正常.
調整至16度,出風17-18度,其實係未都叫正常?
係未間房漏風
樂聲機濕度會唔影響制冷較多,所以亦要睇濕度. 不可只睇出風要睇埋回風.
請問三菱 may-gs12vf呢個喉位係咪移離唔到深灰色部分?

依家室內機滴水

之前一樣滴水問題,三菱師傅上嚟整都剩係清啲塵同倒啲嘢落去通佢,無移開條喉拆深灰色呢組嘢落嚟

如果拆唔到,咪好難清理塞咗嘅位?

Q. 成日叫人自己洗分體機, 有冇教學?
A. Youtube有某啲機教學影片
https://lih.kg/AbAdCyX

1,2條片
1)排水喉似有褶(自己倒2 L 水流量似屙尿)
2)你自己洗機無過水(coil 有泡)
同唔明原廠排水喉仲乜要包
謝謝回覆,但始終想請問我係咪應該可以將條喉拔出?然後嘗試清理下?

我睇過啲洗三菱機嘅片,都唔難鬆開條喉(撳灰色夾嗰個位),然後就可以成組深灰色嘢移走

但我呢部條喉好似好實,係咪唔可以咁簡單移開?(因為個三菱師傅都無咁做,係咪上死咗?)

真係唔識請指教

用細1字批撬開個扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞