冷氣仔 你問我答(8) 我係wbb

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下如果窗口機,2匹,淨冷,變頻,p記邊1,2部值得留意。或者其他牌子。thz
師兄推薦呢款?
我一開始都睇中呢個
純粹覺得勁靚
少臭性能好.
你可以了解多啲vrv. Vrv 日立才是頂級.
Smooth drive
https://youtu.be/pAPjitHpU6Q
Side flow
https://youtu.be/6pFOZlQdV4U
Hitachi patent scroll
https://youtu.be/SVQYPJEdPok
房間部窗口用左廿年打左柴想換部變頻
見兇澤 lg 1匹變頻窗口 好抵屌
3千頭仲包安裝
想問除左大洗要拆機同機size唔同 之外仲有冇咩壞處?
大風聲
追完Post 想請教下
因為裝修想順便搭棚換冷氣,1匹房+2匹廳(160-170呎)
如果想平得黎又無咁易壞
係唔係可以直接選擇三菱的
GS09 + GS18/GK18?
無計錯匹就咁
唔該哂 咁通常大家係咪係price.com 到格間平啲又好評好啲既鋪頭買?
想問2匹窗口機用13a 3腳插係咪好危險

最近冷氣師傅上黎維修見到我咁樣佢話最好換15a接線蘇 但我部機用左幾年都無跳制 個電制又唔熱
屋企人部3/4 匹窗口冷氣用左7-8年太嘈想換 唔係成日開冷氣
自己就成日開冷氣 用緊1匹定頻窗口惠而浦 410 用落無問題
依家有2個諗法
1) 自己換P記 變頻 CWHU90ZA 用緊果部搵人拆去屋企人間房 諗住可以用少D電
2) 剩係幫屋企人換部新就算

但有幾個問題
建議1定2好?
如果1有無其他機好D 如果2買咩機好?
P記好似得圓插 如果屋企得方插 要換插蘇頭 會唔會無左保養?
唔該曬
想請教下pan記窗口冷暖機唔凍嘅問題
呢排留意到部機一時凍一時唔凍
前排開18都夠凍
而且個溫度都幾準

但呢排開始唔係幾夠凍所以開16
前一兩日開16都仲有啲雪櫃feel
但今日開16 間房都仲係20
試過擺個溫度計去出風口
擺咗分零鐘啲風大概11度左右

另外有時着咗機之後部機要過一陣先開始嘈(我諗開始製冷)
但去到呢個狀態之前個時間好似有啲長
有時好似開咗好耐都未入到狀態咁
唔知正唔正常

隔塵網都唔算特別污糟

但部機有啲前科
第一次裝裝得唔好
有啲水倒灌同埋污糟嘢塞住搞到error結冰
係上年成部抬出來洗過先正常返
唔知而家係咪入面又有嘢塞咗所以搞到唔凍

最後想問下有咩因素導致咁嘅情況
定同出面天氣都有關係?
但睇過頭先夜晚溫度都係27
之前三十幾都未有呢啲問題
分體用咗兩年想洗冷氣
請問依家大概幾錢 搵邊間好?
有冇需要洗埋室外機?
室外機要拆玻璃裝玻璃好似會好貴
樂信1.5匹機 (RS-C12JK), 壞咗接收器, 用唔到遙控但部機好似又冇乜事. 有冇辦法自己整?
想問下
一手業主用落發展商裝定既冷氣 差唔多10年
依家我想換左佢 睇過下 有晒假天花開口走喉
正常應該都要換晒啲喉佢? 不過應該唔易做....

如果個廳+走廊+玄關大概 180sq. ft. 仲要全落地窗 西斜 頂樓 3.5米樓底
係咪2匹機穩陣啲
房就102sq. ft 都係全落地窗, 係咪都要1.5匹

謝謝
三匹半加二匹半
四匹加二匹半
要咁勁咩 唔係好大咋喎
你咁叻咪跟你自己計法二匹加匹半
屋企客廳部冷氣壞左,想換部新既2匹變頻分體,想請問如果用R32有乜推介?冷暖淨冷都無所謂,亦唔一定要420機因為無位置限制。定係用返410A? 410A的話又有咩推介?
我見2匹機D製冷效率好似一般都無細匹數既高?
Ftxs50
Or ge60
Thanks!
R32真係冇一部好?
屋企西斜+高層
上年年尾將自己房嗰部用咗17年既格力換咗做大金FTKC35T
如今用咗就黎一年,無咩投訴
但就算開到最凍都好感覺只係啱啱好only(有冚被)
近排想換埋廳嗰部,出風口係啱啱好對正老母房既,想吹埋入老母房+買返FTKC既話,應該買2.5定3匹好?(老母房同我間房一樣大,廳就大約係房2.5倍大)
另外如果買冷暖既話,FTHM好唔好?
同埋以上型號既出風口有無得左右擺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞