35歲打office工 係咪無可能減肚腩見腹肌。。。

265 回覆
5 Like 192 Dislike
因為你高估咗你既食量
上一代如果仲起度,你會發現可能老豆老母朝早食個細通粉已經飽肚
30歲過後新陳代謝會跌得好快
甚至一日一餐你身體其實都接受到,口痕另計
你呢個body 明顯吸收量過多

但以你而家個體脂,而家個BODY 你說服唔到我,同我講做咗2年gym
正常屋企操,跟youtube 操
每日30-60分鐘
都應該會有更多野睇

ps 過來人
早午晚都自己煮, 收工做完運動先返屋企. 攪掂
返工偷偷做重訓
a4紙箱 水
假設樓主 35歲 175cm 80kg
TDEE around 2100 kcal (上網會搵到)

當你一日三餐都係出去食
早餐: 茶記 ~ 600kcal
午餐: 碟頭飯 ~ 900kcal
晚餐: 碟頭飯 ~ 900kcal
Sub-total = 2400kcal
未計平時返office會成日想食零食
有時又買下野飲 +300kcal

Total = 2700kcal - tdee (2100)= +600kcal
一星期就夠你重 1lbs

減脂都係數學題 只要你一日攝取少過tdee 就會減到
主要靠帶氧 + 飲食控制
重量訓練可以增加肌肉
提升新陳代謝 增加TDEE
咁你會再易D減/冇咁易肥

最重要係睇你既生活習慣
有冇運動 好既飲食觀念
係好多人眼中可能係好harsh
但我覺得身形係一張好直接既成績表
一開始一定係辛苦
唔好一黎就雞胸西蘭花
好快會頂唔順
慢慢循序漸進 慢慢改變生活習慣
一定可以做到冇腩有腹肌

希望幫到你
講經咩
我成日見到個50幾既啊叔跑步 6舊腹肌

作息時間點?
收皮啦傻閪
做尖只可以練到肌肉,減唔到肥,就算你入面係6舊腹肌,出面都係比個肚腩遮住,要減肚腩就正正經經做帶氧運動啦
一個禮拜3晚帶氧
12點半瞓7點醒
第一步食清d 食少d 你都做唔到
講經咩
你有脂肪肝
我冇話要減
減黎做乜,咪由鳩佢

利申:婚已結兼大肚腩
點解唔係度問?
快跑 一個鐘10k
其實試下減carbs食多啲肉
姐係你努力得唔夠囉
食嘢明明佔8成
再努力會失效失去平衡變得討厭運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞