35歲打office工 係咪無可能減肚腩見腹肌。。。

265 回覆
5 Like 192 Dislike
持之以恆巴打
Tg me hugo1997
睇個人修為啦
有用wor,你係唔係玩咗1-2星期間唔中又破一次戒果d呀
其實講到尾都係計TDEE, 有research 講過time restricted eating 同eat throughout a day 嘅weight loss 冇乜分別
168 某程度既意義,在於有rule 令你減少多餘進食
特別是非正餐口痕食野
咁自然有效

ps 我間中會 231
人種好大影響
越嚟越多亞洲人練到咁

冇research base就唔好9up太多人種乜人種物
唔講咁多野
你進食窗口限制咗
本身食量都會細咗
同埋你慣咗連續十幾個鐘唔食野個胃口會慢慢變細

況且168唔淨係for減肥 對控制血壓 改善胰島素抗阻都有幫助
肌肉同運動會加快代謝
好多新手就係做運動 消耗體力多咗
反而食多過唔做運動既時候

如果自控能力差 純粹想減體脂
真係唔做好過做運動
16:8 fasting 可以改善insulin resistance, control blood pressure, 呢幾樣我唔反對。

但係純粹講weight loss, 最近有research 指eat smaller meals 比起intermittent fasting 更有效減重。

我只係想講唔好一要weight loss 就話要16:8 fasting, 佢真實嘅weight loss 效益仲係non-conclusive 。 我識嘅dietitian 都唔會叫人做16:8 fasting 減肥,只會視佢做控血糖嘅工具
咁有人自己試完
減到咪分享囉
我上面都講咗168點樣限制進食窗口 從而減少熱量攝入嘅關係 咁實際上係有人做到吖嘛

又唔係咩極端減肥法
我覺得好普通咋wo
keep fit真係唔易,師兄有恆心keep咗兩年,係好嘅開始

既然依家好似冇乜進展,試下轉吓方向,做多啲肌肉訓練,做少啲有氧,令身體感受變化
飲食都係少碳,夠蛋白質,少飲甜野

一齊加油呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞