[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (12) 永續PTCGO

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
我發現好易比對手落雪道, 令到d特性發動唔到 然後又冇en, 試過有場真係kick到輸都仲未夠en舖牌

同埋想問幾時決定用鋁鋼定月伊做打手? 定係要同時養晒兩隻?
無玩一年半,宜家劍盾啲卡係唔係廢曬?
鋁鋼龍打220夠秒basic v/ex
月伊貝打160要2hit
除非有剋屬秒夢夢vmax/沙奈朵ex 如果唔係都係用鋁鋼先啦
同埋月伊貝要等時機進化當boss用
鋁鋼就靠特性食住啲用特殊en嘅deck

或者睇片睇吓人點玩
https://youtu.be/RaGq8lahzPo?si=6MKB_iC0SY1AHyVr
阿爾未開Vstar power前中雪場係辛苦少少,必要時扣定d放逐市係手解返對面個場啦
對密勒頓呢個matchup我諗你最優都係第一拳可以打到210落雷公/雷超度或者先打甩佢一隻羊,好睇你個Vstar power做唔做得齊
如果打密勒頓感覺係做阿爾同對面換,鋁鋼龍都可以要黎打出220都唔差,月伊淨係鋪係備戰必要時進化捉對面備戰出黎打就好,把握好少少時機落光輝胡迪用特性調dam,某d情況下你可以做到一回合拎3-4prize兼干擾到對面手牌有得打下的
阿爾未開Vstar power前中雪場係辛苦少少,必要時扣定d放逐市係手解返對面個場啦
對密勒頓呢個matchup我諗你最優都係第一拳可以打到210落雷公/雷超度或者先打甩佢一隻羊,好睇你個Vstar power做唔做得齊
如果打密勒頓感覺係做阿爾同對面換,鋁鋼龍都可以要黎打出220都唔差,月伊淨係鋪係備戰必要時進化捉對面備戰出黎打就好,把握好少少時機落光輝胡迪用特性調dam,某d情況下你可以做到一回合拎3-4prize兼干擾到對面手牌有得打下的

明白, 我覺得仲未掌握到應該要拎d咩牌同放d咩牌係手去解決唔順既問題, 好多次拎完牌之後就發現諗法錯晒

琴日有一場開局係順, 月伊都養好左, 加埋腰帶但係對手雷超v同密勒頓加左勇氣護符, 完全處理唔到 直接比雷超掉7張能量殺左, 下turn仲要電氣發生器+茸茸羊x2回能 我仲要好傻咁有雪道都仲進化月伊又用唔到特性

試下用你個方法先, 主力養阿爾同鋁鋼龍, 將月伊放備戰當BOSS用

鋁鋼龍打220夠秒basic v/ex
月伊貝打160要2hit
除非有剋屬秒夢夢vmax/沙奈朵ex 如果唔係都係用鋁鋼先啦
同埋月伊貝要等時機進化當boss用
鋁鋼就靠特性食住啲用特殊en嘅deck

或者睇片睇吓人點玩
https://youtu.be/RaGq8lahzPo?si=6MKB_iC0SY1AHyVr

收到 我成日都主力養月伊整到好似打咩都唔夠力咁

睇下d高手既戰鬥先
裝左ptcgl黎玩, 砌左套惡噴大尾狸, 打左十令場又幾順手

想砌番套阿爾deck係上面練下, 不過有冇咩方法可以唔比錢又砌到? 如果一定要比錢既話除左係game入面換卡仲有冇咩方法?
冇玩過ptcg,想試下玩,想問下英文版code係可以入game??屋企起碼都有16盒booster box
日日做任務儲水晶換卡 異畫都唔係好貴姐
課金嘅話 課code抽卡應該抵玩 抽到多餘嘅卡會換返做水晶
好似抽25週年個pool細啲
利申 未試過課code
一開波得5百幾水晶, 用左600黎買premium pass, 係咪傻仔左

d exchange coin得3千幾, 換4隻阿爾都已經3千, 搞唔掂

咁等我去搵下code先
如果唔介意嘅話,去淘寶買code
thanks, 我搵到d買account既, 但係好似唔見有code買 如果直接買account係咪會抵d? 1舊水又有鑽又有卡又有其他currency
如果齊卡,直接買AC都冇乜所謂
係,英文卡先有code
話說無玩過點解會有16盒booster box?
有個同事鐘意儲ptcg卡,個時佢叫我幫佢抽一包evolving skies,點知一包中rayquaza V。然後我走去買一盒抽,中左rayquaza Vmax Secret rare,然後我就越買越多盒。
下次打到咁上下先買premium pass
諗住去淘寶買個1舊水account 有萬幾鑽+少量卡, 換少少塵應該都夠砌一兩套卡
我以前都係玩英文卡
後來香港出左中文卡之後周圍都係玩中文
儲同炒就日文
英文卡已經無咩人理
Ok啊 你捱一陣 打個pass會有啲基卡送俾你
所以都係合啲key card姐
report番先, 買左個1舊水account, 用左d塵砌番實卡既阿爾deck出黎練, 大約捉到個節奏 不過打落都係冇惡噴deck咁順

仲有9千幾鑽石, 儲住先再慢慢用
阿爾我覺得要熟啲個環境會易玩啲 識得貝情況執卡
以前我都有玩過 不過宜家有大比鳥ex就用唔返阿爾宙斯了
有左森林石之後阿爾工具人少左用
家陣玩阿爾烈空噴,之後都改返阿爾烈空電/火軸算
暫時打左差不多30場, 有遇過密勒頓, 放遂鬼龍, 小人牌, 沙奈朵, 感覺打落係冇特別比人剋得好勁, 未至於有一面倒既情況, 主要都係盡快起手1-2turn出阿爾vstar舖場, 月伊當boss用, 打沙奈朵, 夢夢同超夢就轉月伊打手, 個節奏都唔錯

我之前都砌左套惡噴大比鳥ex+大尾狸黎玩, 節奏快好多
天悅 邊間卡舖抵買啲
想去收啲散卡砌deck
通常就睇散卡薄見平就收
如果想成副收就上fb群
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞