[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (12) 永續PTCGO

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
都唔得
國際版收藏價值大唔大?
會唔會router問題
想問下家陣阿爾綠毛蟲重玩唔玩到?
Google search ptcg上位參考
有冇咩解決方法?
重開試左先
睇完,得返年頭火軸一副上到
唔係29號先出咩
咁快炒起
班吉拉ex 幾勁
血多
傷害中上
易成型
有冇手足可以解答
新手問題

1.如果飄飄球招氣球爆破係跟傷害物數量嚟定
但如果扣50滴血可以係5粒10血嘅傷害物
又可以係1粒50血嘅傷害物
咁正常應該係點做

2.同埋可唔可以同一回合內,
幫戰鬥區嘅精靈充能,然後即刻撤退落備戰
(假設佢撤退只需一能量)

🙏🏻🙏🏻🙏🏻
日版收藏價值最高
1.最常見係用骰仔 1點=1個damage counter=10血
2. 可以
2要注意每回合只可以一次撤退 (唔計用trainer卡或特性)
好耐之前有玩過ptcgo
不過停咗好耐冇玩miss咗轉帳嘅機會
而家起手ptcg live casual 同rank都勁輸比人
又冇得ptcgo咁打電腦慢慢儲卡先

有冇師兄有ptcgLive起手建議
上網睇片爬文都係講之前轉帳落嚟
再用啲石砌desk玩
其實PTCG Live起手比你D deck都好勁,有惡噴有鬼龍
佢個battle pass用送既水晶就可以解鎖premium
1lv就已經送左副水母deck,實測過好使好用
佢再送唔少credit比你合卡,一開始就可以砌一副完全體既deck

以下係我自己改既強化版水母deck,手順少少第二turn已經打到200-280
仲有以下優點:
1. en分散哂落全部寵度,唔會死一隻野d en掉哂落墳
2. 就算主力比人殺左,一張Klara即刻起得返出尼 (後場要企一隻未進化水母)
3. 唔怕所有攻擊既副效果 (異常狀態, 舖dam coun, 唔比攻擊撤退等等)

Decklist:
中文: https://asia.pokemon-card.com/hk/deck-build/code/?deckCode=fOEbou-FzJgqm-kLWIlO
英文: (可直接import)
Pokémon: 9
2 Hisuian Lilligant VSTAR ASR 18
2 Hisuian Lilligant V ASR 17
2 Cherubi BST 7
2 Cherrim BST 8
2 Bibarel BRS 121
3 Toedscruel ex OBF 22
3 Toedscool SVI 24
1 Manaphy BRS 41
2 Bidoof CRZ 111

Trainer: 12
2 Rigid Band MEW 165
1 Jacq SVI 175
2 Energy Retrieval SVI 171
2 Pokégear 3.0 SVI 186
4 Nest Ball SVI 181
2 Professor's Research SVI 189
2 Artazon PAL 171
3 Boss's Orders PAL 172
2 Klara CRE 145
4 Iono PAL 185
4 Ultra Ball SVI 196
1 Switch SVI 194

Energy: 1
12 Basic {G} Energy SVE 1

Total Cards: 60
唔用老噴佢preset都有鬼龍deck上網睇吓教學就用得

喺你講之前我咁啱自己合咗套惡老噴
So far終於打倒
不過未打過rank

你嗰副我遲啲砌嚟玩下
感謝
想問下151 中文版係咪唔會再翻貨 問左幾間都無
想問新手收咗一副deck想搵人試吓玩應該點做?
試過自己去天悅行咗個圈
發覺冇人好似我咁自己一條友
係咪求其搵張冇人嘅凳坐低就得
咪入去問下人打唔打
唔打就問下個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞