[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (12) 永續PTCGO

1001 回覆
3 Like 5 Dislike

召喚所有鐘意PKM TCG嘅老手/新手
中文官網:
https://tw.portal-pokemon.com/card/
PTCGO Download Link:
https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg/play-online/download/
可以喺Tablet/PC度玩

玩法:
https://www.pokemon.com/us/pokemon-tcg/play-online/what-is-tcgo/
Game入面一開始都會有教學內容

Q&A
Q. Online版點課金?
A.現時所有美版產品入面都有個對應嗰樣產品嘅code,入咗code就可以喺入面玩/trade野。

Q.邊度可以就咁買code?
A.可以上淘寶 / Ebay / 直接同香港啲players收。

Q.現時咩deck最好用?
A.可以等其他高手巴絲答你,或者上YouTube打PKM TCG deck大把鬼佬YouTuber教大家;
亦都可以上limitlesstcg/houhou-news望下有咩上位deck。

Q.實體卡好靚 ,想入坑玩實卡/瘋狂收藏,邊度有得賣?
A.主要都係去長沙灣天悅, 或者搵間就腳又專賣PTCG既卡鋪。
連鎖店有 7仔, aeon, sogo, 奇趣天地 同 玩具反斗城。

Q.咩係VStar Pokemon/Radiant Pokemon?
A. VStar Pokemon有個VStar力量,成鋪入面每個player只可以用一次VStar力量;Radiant Pokemon就係每個deck只可以有一張喺入面。

Q.新手玩online版點上手好?
A.打trainer challenge 解鎖啲卡,
再用儲返嚟嘅coins買副SM7 Celestial Storm之後出既 theme deck
打versus入面嘅theme繼續儲下coin 同 ticket ,
得閒可以打下event tournament儲包換卡。

Q.實卡中文, 日文, 英文有咩唔同?
A.寶可夢卡牌中文版係喺2019年9月左右推出、
卡池包含除左電影卡包外SM(日月)第一彈到SWSH(劍盾)第唔知幾多彈,
中文標準賽制可以用既卡係禁卡以外SS block D ~ 最新代
台灣同香港都有d比賽仔打下;
中文版同日文版就基本每個月會有新一代卡包可以抽,同埋時不時出下d復刻包咁。
英文版就每一季左右會出新一代,卡池出得慢過中文日文,最新出到今個月既SWSH11 Lost Origin 。
英文版卡池同日版一樣由老屎忽年代出到SWSH(劍盾)最新左右,

希望其他巴絲繼續補充常見問題
想問下大家 旺角想散抽日版卡 邊間信得過啊

我知現時點 信和 好多格仔鋪有
但格仔舖既卡 信唔過
多數都係d人抽左sr 再拎出黎散賣…
香港邊到有實體店會賣英文卡?
同埋英文係咪貴D? 純粹想收藏
同FD玩就玩中文
留名
奇趣囉

宜家全世界都搶日版貨
玩具反斗城
天悅

收藏就日文啦,美版卡D紙質真係好差
新手留名
新手岩岩訂左幾盒151 9月先番希望有啲好野
有玩ptcgo,想入坑實卡收藏
151日版成套收應該要大約幾錢?
咩鋪頭成日都會有battle活動比人玩?
想搵d 歡迎新手
日本
好多
你想去邊區
點為止成套?
齊151就算定連埋sar
沙田 油尖旺 觀塘線都ok
基本上唔去港島
你上官網個活動搜尋

基本上大部分都有facebook

觀塘 旺角都好多間

我建議搵啲未做到gym既 會多耐性啲
好 搵下
怕好似打麻雀咁
洗牌計東南西北風計得慢都比人屌
就咁151應該好平,所以想連埋sar入卡簿
都要4k左右
唔係咩重要或者大賽好少屌既
唔該,想問呢個價錢係中文版?
因為我想收日版
日版最低估算

應該都唔止既
一張エリカsar都40000啦
乜女都炒
ptcgl 撚留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞