[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (12) 永續PTCGO

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
呢套好噁心玩古劍見到立即投
打得死佢隻Alakazam就有機會打得贏
想玩實卡
唔同語言係咪都一樣?
即係可以日VS中?
唔同語言嘅卡能力一樣 只係一般日文出先 跟住兩星期後到中文 最後英文 (惡噴試過中英同步出)

打官方比賽就要統一語言 香港比賽只可以用中文
喺卡舖玩 或者打卡舖嘅比賽就咩文都得
同朋友玩嘅話就代卡都用得添 你地ok咪得

有啲道具英文好撚平 中日要打比賽先有所以好貴
怪就中日好撚平 英文垃圾sr ar都要幾十蚊一張
所以你鍾意嘅話可以一副野溝晒中英日文同朋友玩
想打官方比賽就要中文
一般玩應該中英日都有人用

Rare卡要保值就日文

收藏就睇你自己想要咩文
新手留名
可以試下 日月石晶光花 / 日月石雪道黑馬
新果set太晶噴火龍值唔值入?日版都炒到800蚊一盒
以前TCGO 玩開lostzone鬼龍 / 宙斯+老噴vstar / 烈空座
想問呢三套仲係咪玩到
live想砌副lugia deck玩 以前成日比佢屌打
lostzone鬼龍仲係tier1
https://youtube.com/shorts/jEKv5SA6Tvo?si=4gpdlisOTxqYMBQj
近期非官方比賽最多人用

噴vstar同裂空座vmax都好少見
見過五六百
唔知有無伏
但呢盒的確跌得好勁
岩岩新join live
用緊開acc就有果幾副玩住先熟習下個玩法
有冇話要開咩卡包先?
買咗premium pass未?打哂條梯送既卡包都唔少,真係唔夠要急合卡既先上網買code
果幾副 = top tier
630~650姐 邊洗800

唔夠crystal
真?
用緊副噴火龍係咁比人屈
新手未有概念個win condition 係咩
有冇落大比鳥?
未有
落左勁好多
仲可以打走人地張雪道
最基本對方拎6張prize輸 (概念係本傳帶6隻輸晒)
但係主流多數係v/vstar/ex 2張 vmax 3張 所以唔會真係死6隻先定輸贏

比較少嘅係場上active被清走之後bench無怪補上就輸

再比較少嘅係turn開始時無得抽牌就輸
但要小心有時會有啲troll deck就係特登燒你山牌
又或者用啲抽卡特性抽牌太快自爆

如果兩面同時出現輸局條件就睇邊一面輸嘅條件多啲嚟定
係忍蛙level打極都升唔到 已經用緊主流deck 有無高手指點
電子版手機有無得玩
記牌
習慣睇下對手有咩卡用過拎過咩上手
iphone嘅話開多個加拿大account
app store換account download
得加拿大app store先有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞