韓國電影集中討論區 (18)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
我覺得有冇人課金俾佢拍下一套都係成問題
係,安樂今次冇買錯
黑色幽默/荒誕寓言故事,個餡嚴肅灰暗
打從開場段montage已經好有趣
相信到時上映,香港觀眾會有共鳴,唔少評論會有時政投射

Btw 開頭記錯人名,所以對出嚟個效果好驚訝
睇返先知係魔女個導演
魔女個導演係朴勳政喔
原來係美術

今次香港票房有10m嘅話,安樂算贏
畢竟套戲唔算太過賣官能刺激
原來李秉憲同李珉廷爭12年
優先場?

唔好期望係屍殺列車嗰類戲
有啲元素係有少少似
就快公映
星期六日有優先場
一開波間大宅咁似parasite果間嘅,再加埋管家兩公婆
呢套都係安樂
上半年得馬東錫一套回到本
目測所有電影人都轉曬去拍劇
由金知雲導演執導,宋康昊,林秀晶,吳政世,全余贇(全汝彬 ),鄭秀晶主演的電影《蜘蛛家》公開預告海報,即將在中秋上映。
電影《蜘蛛家》是一部黑色喜劇,以仍需劇本審查的1970年代為背景,講述金導演(宋康昊 飾)認為拍好的作品《蜘蛛家》結局重拍會更好,在這樣的強迫觀念下,面對審查當局的妨礙以及對更改情節無法理解的演員和製片人等,在令人抓狂的惡劣條件下強行拍攝,在此過程中發生了一連串又慘又令人哭笑不得的事情。

https://youtu.be/DQgYfaKgcGE
早兩年我仲笑日本電影無乜進步
而家諗諗下其實佢地算維持得OK ,d流行文化仍然幾有影響力
韓國而家出生率都低,將來應該都有人口老化問題
電影會自然減產
主流電影d題材慢慢越來越窄+老土
雖然呢二十年韓國流行文化係發展得幾好,
不夠個人覺得同當年日本比較,影響力、深度、廣度都仲有距離
而家韓劇韓片都好流水式作業,學曬荷里活果套,觀眾要咩就俾咩,雖然出到嚟質素唔會差得去邊,但變到套套都copy and paste咁,冇曬本土文化底蘊同特色
韓影啲concept都有啲陰暗沉重 但敍事爽快直接係佢優點 但太多同類作品會有審美疲勞
呢期係咪興復仇
韓影唔死人冧樓真心冇咩選擇 佢自己開左條水拍 社會氛圍又關事 其他國家又的確係追唔到佢
呢期興房債同隨機殺人
李炳憲又要衝擊影帝了,神級carry 朴寶英個角色好嘔心 朴敘俊俾憲哥屌打 如無意外呢套要派去奧斯卡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞