[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
6.5 - 8k budget
會玩下FPS / 街霸6
同埋會拎嚟畫下autocad 咁
其實CPU同gpu無變
性能唔會差好多
叫做塊板同ssd好少少
咁就貴左

1 x Intel® Core™ i5-13400F BOX 聯強行貨
價錢:$1,599

1 x [6月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$979

1 x G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GVK
價錢:$540

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6
價錢:$3,199

1 x [優惠]FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$319

1 x Abkoncore XTREME MX RGB Micro-ATX
價錢:$199

1 x [6月優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$125

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,595
https://www.faroll.com/customize#MTA5OSw0NDQxLDUwNzEsNTIyMCw1MjgxLDYzODksNjM5Myw3MDE1
求指教
現用
Msi mag bazooka b550m
Ryzen 7 3700x

淨係想upgrade 粒U , 筆直3千以內

5800x3d 點睇?
攻頂
無咩問題
每次開機隻藍芽usb鍵鼠組都要重新插返usb先用到

係咪bios次序果度要較

其他都冇乜問題,不過以一部13700K嘅機嚟講

bios要load 20秒以上係正常?係咪rgb hub影響咗

msi z790 edge d5老母板
有 但係都要搵塊板用住先
有冇啲平平哋嘅板可以頂住先
只求頂住你維修呢段時間用
定維修完會再拎嚟砌多部先?
前者嘅話是但揀塊有現貨最平B660都仲得
唔該巴打
只求用住先
我睇睇先 唔該晒
屌, 個陣砌重諗住貴d 上3600 C16,

而家加ram玩鳩自己, 得返3600 C18,

係咪會同mhz 一樣C16 跟慢d 個條行C18
用緊amd 3700x + giga x570 pro wifi
想換intel,之前未砌過,板應該用z790
i7 13700k配
MSI MPG Z790 EDGE WIFI or
MSI MPG Z790 CARBON WIFI
請問呢兩塊板有冇伏
雜食打機睇戲,有時剪片執相
老母板筆直預2-3k or同級
thx
3600c16 應該係samsung b die
3600c18 就應該hynix cjr die
結論係唔同die有唔同時序表現 強行跟低d個條混die行4條冇好結果
咁點加ram
不嬲都建議扔咗舊ram直接買新ram
除非你想撞ram撞到2046
應該點差都3600mhz吧
屌, 好on9

咁條Crucial Ballistix 3600mhz C16 變電子垃圾
Micron 唔會用 samsung die
佢對 3600 本身就 16
是 睇返佢個對係micron 但結論都係溝die冇好結果
除非你有能力自己超同試
直接執對新ram換左佢
如果混ram你開xmp時會有得選用邊套設定
用慢d既就ok
不過唔係太建議啦
一係睇對二手
市面應該有流通
兩塊都好野
雖然我覺得底板無必要咁貴

你套野咁新會唔會換粒5950X原地復活?
睇完賊船個compudex個磁吸風扇好正
有冇人知邊到有得買?
隻 *** 970 evo plus SSD死左

保養可以換新 但呢排970同980都
佢地仲可以換Kingsman / Anacomda

3隻各位會點揀
Anacomda 好似最少差評?(定係少人用到冇評價
換返三叔最正路
冇撚聽過
如果決定買4090,其他硬件如CPU最低消費應該買邊粒U好?
冇計,谷上4090變相其他part要cut cost
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞