[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
一體水,冷頭有得customize display mon係咪得NZXT有?

Google過好多都係就咁RGB, 一係就剩係show溫度etc.
sorry 成條list都係中國嘢
fara h1m裝唔撚到tuf
https://www.asus.com/au/motherboards-components/graphics-cards/tuf-gaming/tuf-rtx3070-o8g-gaming/techspec/

Dimensions
11.8 x 5.51 x 2.1 inch
299.9 x 140 x 53.4 mm

https://www.silverstonetek.com/en/product/info/computer-chassis/FARAH1M/

Limitation of expansion card
Length : 320mm without front fan installed
Width : 160mm

唔裝風扇/裝薄扇應該得?
295最盡,再長要將風扇裝塵隔前
我fara h1m 配giga 3060ti gaming oc pro, 裝多個p12燒機都75度
未裝p12前, 原裝3風扇就78度
當然我唔知係giga卡問題定機箱散熱差
裝完先低得果 3 度回報低左啲
H1M 唔差的我諗, 雖然我用緊 Meshify2 Mini
冇多d數據我唔知
可能係張卡ver3.0 偷工減料, 可能係散熱膏搽得差
亦可能係機箱塵隔太擋風
所以佢張 TUF 係幾抵玩
我 standard full load 低過 90 度就算, 唔好嘈到我就得
但係過83度就會撞溫度牆
而家主機放枱面通風好d都78(75度)?!
放返枱底通風差加埋玩2k我怕上83度性能受影響
係,我只會推人買2999 tuf 3070同 2599 msi super 3x 3060ti g6x
4060ti 8gb 如果賣2599,應該好撚搶手
原來 n 記咁保守
我張 A770 90 度先撞
點都好 TUF 想撞牆個通風真係好差先得
所以建議skip 40系,讓皮褸黃食撚屎去
asus ryujin?
乜amd啲u有內顯架咩
點解7500要加F

如果連埋電腦散件直接寄倉哩?
之前好似見有人問過,但搵唔返
MSI Z790底板開機後鍵盤會冇反應,要重新裝插隻鍵盤幾次先得
係咩地方出問題,可以點解決?
會 令gpu變成pcie 4.0 x8
打機用 預7k左右
想部機有13400F, 3060Ti,其實display card既牌子我一竅不通,但就知呢個model好似夠用,另外部機size唔重要,唔需要靚或者燈光,motherboard要有wifi,唔該曬!
如果覺得7k唔係咁夠都可以over budget少少。
放工返屋企查左下資料
原來依家部機插左pciex16 1同3
所以GPU仲係行緊x16
如果我再加多張m.2就會1 2限到x8

不過x8 x16係咪分別唔大
睇左幾條3080 4090片x8 x16 差別都係<5%
2077 4k 都係56 vs 59fps
接近誤差值咁濟
升級電腦 請問550W夠唔夠推5700X + 3060TI ?
用緊 Antec NX550 銅牛 部機用緊B450M +2條8GB Ram +2把風扇+1 個HDD同1 條M.2
有冇必要升埋隻牛
同樣係nx550推緊12400+3060ti gddr6x,未試到有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞