[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
新手唔識,呢塊版最多係咪行2666mh
板唔需要換
update bios 之後換對2x16GB 3200CL16
牌子無所謂買平就得
CPU換5600
性能同而家新機差唔多

不過呢d咁濕鳩既野
最好去油二度買叫佢幫你換埋開到機為止

如果呢堆野執二手
慳埋仲可以執埋顯示卡
是但1660s或者RX588都夠玩
唔該巴打想問ram係咪咩牌子都得,因為我係asus官網搵唔到相容既ram
其實而家無咩所謂QVL
大牌子九成九都得
其實係咪岩ddr4就得?同埋我塊板係咪行唔到3200,咁即係買2666?
更新bios照買3200
唔該巴打,想問kingston或者adata有無推介?我聽日已經想出去買
平平地就得
建議更新bios後連CPU換

1 x G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GVK
價錢:$540

1 x [6月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x KLEVV Bolt X Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$680

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit - Black
價錢:$660

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $2,559
https://www.faroll.com/customize#MTA5OSwzODU0LDUyNTksNTQ0Mg
唔該巴打其實ram係咪無乜所謂
DDR4技術都好成熟
大牌子多數差唔多
主要係睇底板同CPU食唔食到對ram
橫掂而家都無再賣2666
用唔到咪降頻照用
底版壞咗 諗住換msi pro z790-A
呢塊有冇咩評價或者建議
用緊13600k 同 4080
降頻係咪唔使搞任何野照用就得?
你唔開XMP一樣用到
最低可能行2133或者2400
最簡單就開XMP跟條ram設定

如果唔得可以手動降頻
通常都係CPU或者底板食唔到咁快先要咁
唔該巴打,我研究下先
大碌巴條list 好啲 定我貼個條好啲
如果要改 有冇啲咩方向真心唔太識
無保養?
打漏
原本塊板無保養?
如果係限住筆直咁砌已經叫做好盡
再改任何野都係加錢
咁問題係到底你有幾多筆直
同埋用途
搭單問

用緊 美光DDR4 3600 C16, 想加ram 好似冇咩同spec 美光是咪收左皮

3600 好多都係C18, 用落會差幾遠
想問㩒開機掣附近嘅地方都開到機同熄到機係咪個機箱問題
第一次砌機,用緊jonsbo c6箱
而家拆前面塊板再cup返上去會自己開機
同埋插火牛條線郁一郁都會自己熄/開

仲有我而家打打下機部機有時會自己熄咗
肯定唔係自己踢到粒掣/個箱,因為我見到個mon有顯示關機中再熄
試過燒機cpu同gpu半個鐘都冇事
但係玩d4有時玩咗10幾分鐘就會自己熄

部機淨係用咗14日

Setup: https://www.faroll.com/customize#Mzg1NCw0NjUwLDUwNzEsNTA3MSw1Mzc0LDYzOTMsNjUwNCw2NTEzLDY2NjMsNjY2Myw2NzI5

個拖板除咗主機同moon (1080p 180hz)仲插咗喇叭+router+風扇,唔知關唔關事
佢停左成個產品線
我都好鐘意呢對ram
但唔係執笠
你search crucial一樣仲有得賣
3600C16同C18體感上唔會有差別
性能差距太小
只會跑分先睇到
張ssd係display 底怕唔怕互相傳熱搞死大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞