[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁你usage 13500都夠嗮,ram既話mainstream platform就算4條ram都係dual channel,無quad channel,而4條ram相比2條ram的確會對cpu既memory controller有多啲壓力,不過一般無乜問題,而且你原本8700k memory controller個電壓都可以加,所以應付到,不過12代同13代既non-k cpu包括13500都鎖咗cpu memory controller電壓,無得加壓,你3600mhz既ram未必穩定到gear1,可能要手動set一下降翻落3200mhz行
帶hdd移民你唔怕入境check片之後即拉咩
但係煩在要上返張顯示卡啲散熱膏/墊同埋把風扇
一係唔要張1070ti 上3060ti

不過我打機都可能打返ps4/5 switch嗰啲算
試完依家淨係得1個讀到 直接入返我ssd win11入面就見到多咗hdd個磁碟係檔案入面

但另一個都仲係 係bios讀都讀唔到

明明2個hdd都係win 10 點解1個得1個唔得
拎埋部舊機試 原來都係讀唔到 即係壞9咗
請問B760底板onboard的Bluetooth功能是否需要加天線或者發射器,我見用緊個bluetooth 唔係好穩定
跟板有碌棍, 你裝左未
唔穩定多數收得差, 你另外買條線加個座擺係收得好既地方
不嬲有跟天線 冇插?
底板個盒一定有跟
想升級,望各位指引下
本身用緊
底版: B450 TOMAHAWK MAX
CPU: Ryzen 5 3600x
RAM: Corsair RGB PRO 8X2
DISPLAY : Galaxy 2070 Super
SSD: ADATA XPG SX8200 Pro 512gb
火牛: Antec NE650G

唔係好跟得貼。但聽完人講
心思思想升級3060ti , 16GB RAM (唔要RGB了)
SSD 想要1TB or 2TB 都OK
然後就會諗以上升級完其實塊板使唔使都換?
定係仲夠做可以再下次先?

我自己心態唔係話要一嘢執到頂
只係見部機都用咗5年,想睇下有無嘢值得升級
然後再戰5年。

如果唔能夠一次過買哂 (同埋都驚買錯嘢)
有無朋友指教下我,升級邊個先好D? 唔該哂
我用緊D15
會唔會加多少少上PNY 4080
係,都可以lalamove既
但用得太耐就通常買過
一來一回又嘥力嘥車錢
整完又唔係upgrade 都唔爽
巴打提提你 宜家硬件台風向吹緊用共石死全家 宜家風頭火勢用翻技嘉穩陣
連燈仔50k邊可能會整 會掉咗佢搵法奧買過部
矛錢 好似要加多一千
如果唔急用,值唔值得等佢搵咗頭先砌
會唔會加多少少上PNY 4080
如果唔急用,值唔值得等佢換咗頭先砌
等到咪等
好似話4080個功耗未大到燒頭
小弟我想砌打機嘅機
budget around 6000
唔太洗超頻

CPU
Intel Core i5-12400F BOX
hkd 1260

Motherboard
Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 c
hkd 960

RAM
ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600 Mhz C18
hkd 579

Display Card
MSI GeForce RTX 3050 VENTUS 2X 8G OC
hkd 1870

SSD
Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
hkd 799

PSU
MSI MAG A550BN 550W 80 Plus Bronze ATX Power Supply
hkd 320

Case "Silverstone PS15B Micro-ATX"
hkd 300

total hkd 6088

請問各位,咁砌有無問題/ 有無其他suggestion
3050=trash
收到
如果20K 出Fractal North + 4090會唔會好手緊?
剩係for 打機
試試先 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞