[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
好多年無砌機 最近部電腦開始有少少問題 順手想成部換埋佢 執左個list想問下有無咩問題咁樣砌MATX箱會唔會需要加返d風扇散熱?

1 x Intel® Core™ i5-13500 BOX 聯強行貨
價錢:$1,799

1 x [7月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32GB (2 x 16GB) 6000MHz C32 F5-6000J3238F16GX2-RS5W - Silver
價錢:$1,050

1 x [7月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$970

1 x [7月優惠]MSI GeForce RTX 3060 Ti 8GB GDDR6X OC 三風扇 ARGB
價錢:$2,599

1 x [7月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$599

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,825
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzMzExLDUwNzIsNjM4OCw2Mzk0LDY4MDYsNjk3OQ
低階z790係邊塊?其實仲可以配z690又平啲,塊giga z690 aorus elite先1499,同中階matx b760差唔多價但係各方面都好好多
玩白色不如咁,條ram補150轉白色

1x [7月特別優惠]AMD Ryzen™ 5 7600X AM5 + ASRock A620M Pro RS WiFi DDR5 + Gigabyte AORUS Gen4 5000E SSD 1TB (即贈送$770 Hynix A-die 2x16GB 5600Mhz RAM)
價錢:$3,359

1 x (預訂) [7月特別優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4(可預訂.月底到貨)
價錢:$799

1 x [7月優惠]MSI GeForce RTX 3060 Ti 8GB GDDR6X OC 三風扇 ARGB
價錢:$2,599

1 x [7月優惠]Corsair TX-M Series™ TX650M — 650W 80 Plus® Gold Semi-Modular (砌機減$30)
價錢:$420

1 x [7月優惠]Tecware Flex Sleeved Extension 16AWG Cables - White (砌機加購再減$10)
價錢:$89

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - White
價錢:$349

1 x [7月特別優惠]Thermaltake TH240 ARGB CPU Liquid Cooler - Snow White
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,994
https://www.faroll.com/customize#MTQzMSw1MzUzLDY1NTIsNjc1NCw2OTc5LDcyMDMsNzIxMA
想問少少ram超頻嘢
主機板: ASRock B660M Pro RS/AX
CPU: i5-12400
Ram: ADATA D20 16GB 3200 × 2
Default 2666 19 19 19 43
XMP 3200 16 20 20 38

依家個問題係開咗XMP之後boot唔到機 行default 2666就冇問題
但我睇佢個Ram QVL有以下呢條
AX4U320032G16A-CBKD45
我條Ram表面係寫
AX4U320016G16A-DCBK20
想知係咪咁大分別

依家我唔跟XMP個timing 淨係電壓上1.35同埋人手拉上3100就開到機 但上3200都係boot唔到 係咪正常現象?

新手學嘢 細力啲
> 依家我唔跟XMP個timing 淨係電壓上1.35同埋人手拉上3100就開到機 但上3200都係boot唔到 係咪正常現象?

qvl 其實廢的, 只係代表佢地 test 左乜, 唔代表冇寫的用唔用到
你買 adata 我唔知關唔關事, 呢個牌子出名垃圾我懷疑佢成日買埋啲不良品垃圾 die 降低成本. 開唔到 xmp 唔奇.
你可以分別試下
- ram voltage 1.4v
- gear 2 可唔可以正常開 xmp
其實性能上係冇太大分別?
你插左落邊個slot?
A2 B2 跟返佢instructions做
有無試過分開逐條ram試?
有無搵另一部機試?
我想問下點解要加條extension cable既?唔係好識想學下野
砌白色機唔想見黑色線掛
1.4V + gear 2唔得
1.4V + auto反而得
行memtest86暫時冇咩問題 再觀察下先 謝巴打
試過單插其中一條 都係一樣
冇搵另一部機試啦 懶
想問類似呢隻嘅USB2.0 9pin to Type-E (20pin)深水埗邊度有得賣?
https://24h.pchome.com.tw/prod/DCAX07-A900FDWX4
其實matx機箱用前置風扇x2定下置風扇x2
邊種氣流同散熱係比較好?
要睇機箱結構
如果下置火牛只係由火牛位抽氣就無乜用
下置風扇要貼住機箱底同埋有隔塵網先有意義
呢樣野絕大多數機箱都做唔到
想問下,換機既話,有邊到會回收返舊電腦?

3A打機, 條link有冇問題?

另外如果唔要積木, 有冇其他平d代替?
你呢條list本身都幾穩下
好撚憎M2 螺絲, 又細粒又平, 好易滑牙咁, 細批唔夠大力冇上2.5 3.5 用大粒螺絲咁易. 根本用扣都得...

想問有冇M2專用螺絲批?
係咪你枝螺絲批頭用細咗食唔到力,應該PH0 同PH1 夠晒處理九成以上電腦螺絲
btw而家啲底板都多咗m.2用膠扣
依家用緊果支應該就係ph0, 類似紅色最細果支...
我諗住display card唔係話成日玩大作無咩需要升到4070其他野執好dd

如果無RGB既cpu cooler有無邊隻推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞