[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔會架喎
你試下 update bios
原則上你有條直連 cpu pcie x16 gen 3 以上就得
pytorch啲 model 同 data 全部都搬哂 vram 入面 compute的
試咗唔得
所有 usb port 都係咁?
試咗兩個都係咁
得keyboard先出事

岩先 google 左下, 有人話係 usb3.0 先出事
你插 2.0 都唔得可能要 bios 度左試右試啲 usb settings, uefi 右上可以用 usb 做 keyword search

今晚再試
電腦白痴請教
屋企有5,6年冇電腦
15k 筆直 連moon,mouse,keyboard

主要用途autocad PLC Program野
因為有d software 要就返唔同version先落到d PLC,HMI到
裝2個windows或以上係睇咩硬件?
(或者同一個software裝到2個或以上version係需要咩?)
其餘可能都係睇下youtube
好多年冇打機 最多可能玩下aoc 或者D4

預3-5年乜都唔換定係逐年逐樣upgrade 比較好?
我睇過下,本身個list係i5 13600K 4070或以上
B760M,32gb ddr5 ram up
想問下以我嘅需求
display 有冇必要去到4070ti 甚至4080?

機箱依家係咪全部都左面開蓋?想要右邊開
如果係就要放枱底,大細冇乜所謂

mouse暫時睇中左pulsar隻X2
keyboard想直接攻頂
不過可以粗野頂住檔之後再補
想買左部主機for做野方便d先
依家用緊公司比部垃圾三叔laptop,9代i7
唔連mouse keyboard 筆直有1,2k buffer

thanks
kb同mouse是但$100搞掂
個moon平平地27” 4k60/75
咁仲有$13000左右都夠砌4070ti

雙windows可以Google multi boot
不過舊windows唔support intel12/13代效能會差
會唔會一個裝落部機另一隻裝落USB咁?
咩program咁麻煩仲要用舊windows處理
13400有內顯,如果顯示卡有事仲可以開機有畫面 ,玩到舊既online game

asus b760m-k用料雞,但有基本功能,最起碼插到兩條m.2,如果你同價搵到msi pro a b660m wifi,可以接受

32 gb 記憶體應該付未來幾年

sn850x比980 pro好,可惜$989 2tb冇貨, 你玩舊game唔會太大file, 如果你唔down av夠你用。 真係唔夠再買多一條m.2用,主機板有2條插槽

你玩舊game多,3070足夠有突, 應付到黎緊幾年1080p同2k

650w, tt係最平金牛

散熱同機箱都白色有argb
Google咗話要熄usbroothub 慳電模式
個software唔係舊windows
係要裝唔同version先對得返個客d機
係懶得係咁刪同裝

應該你上面講雙windows就解決到

係想知我嘅要求需唔需要上到4070up
定係7,8k 文書機都應付到?
試下囉
想平就13500/4070
想打機爽d咪13600k/4070ti
工作就點都做到既
差在快定慢
想問下係咪ddr4嘅主機板就可以支援到所有ddr4 ram?
如果本身塊板淨係去到2133Mhz, 用3200Mhz嘅ram得唔得?就算行唔到3200Mhz都ok
想巴打們介紹下

Budget $9000-10000

用黎玩the sims同Zelda類似啲3D game
會成日用adobe ai 同ps,會同fd開下live

迷戀itx case
有考慮cooler master NR200p個水冷(係米會比風冷安靜?
但好驚自己唔識拆

對上部電腦已經2015年買
行i7,16gb ram,256gb SSD,gtx 970 display card
玩sims個時可焗蛋,最後打開左個蓋,同燒過一次牛

Thank you
公司來緊想由mac 轉會PC 剪片同整3D,

如果20K 我諗住推返前幾頁巴打既13700K 加4090

想問下如果要 64GB ram 加4090, 30K做唔做到
想問吓各位

7k左右打機 1080/2k 60fps 中-高setting 唔使mon求出手
絕對得啦
用緊rog b550i想轉風冷,想問下
Thermalright Assassin X AX 120 Plus CPU Cooler同
Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
邊個比較好?
T6雙塔個風扇會唔會擋住條ram?
得既
顯示卡oc同塊板無關係
另外而家所謂oc版同唔oc其實無乜分別
9400f 配4070/4070ti 係咪好不智?
舊機想升級下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞