[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下Msi 張3060ti如果單條8pin出會唔會有咩影響 機箱線完全唔想執
13900+4080其實用唔用得著1000w psu
點解唔加少少上4090
咁咪用得著
想問下近呢幾日忽然間打機果陣成日無神神會FPS DROP 1,2秒 頻率都幾密下 會唔會有機張卡出左事?
3080 99K check過溫度同usage都冇事正常driver都update左最新
最近想砌條女玩 WoW, 1080p
大概1萬筆直想用 ITX 求下List
有冇Archi巴打係度
如果想砌部機 for 工作 (唔打機)
Cad / Sketchup / 3dmax Adobe Photoshop ,ai
10-12K Budget 有冇機會做到
WOW 1080P全開3060Ti都夠晒
反而想知你打算用咩箱
除定褲比人屌 個人好中意 H1 或者 EVO Shift2 呢啲高身機箱 但係唔知道Thermal 搞唔搞得掂,唔得嘅話就NR200P

1080p 開Ray tracing 係咪冇乜分別
未試過1080P開RT答你唔到
不過online game開RT
會唔會人一多LAG到仆街
單純run到就唔難
問題係你想部機幾快姐
你有無用緊既機做參考
咩spec
用落感覺夠唔夠用
ITX & 4070/80?
朋友REQ 佢想買LAPTOP 但萬五都係3070之流
我唔太建議 佢依家冇電腦
有冇方法check到MSI Z790 CARBON下面果條PCI-E同底板下面果堆USB插座距離幾多?因為會插張CAPTURE CARD,怕會撞到
都啱 其實我諗應該分別唔大 我見到人哋開4K RT 先好明顯
$12000-15000大概係呢d

CPU: 13400F/13500/13600k
GPU: 4070ti
Ram: 2x16GB/2x32GB DDR5 6000C32
SSD: 1-2TB nvme SSD
MB: B760/Z790/Z690
PSU: 750W
Case: 是但
咁要試下corsair 2000d
比大家揀atx
大家會揀Hyte 60定 hzxt h9 flow
好耐冇砌list

想砌部文書 打吓football manager
有時會開吓zoom meeting 同時要share PDF PPT 片 word 檔
開google chrome 開幾十個tab都已經係基本

朋友係咁說我上i7 但係我呢啲用途 i5都夠
上i7 咁不如玩埋K版 upgrade埋其他parts
但係自己又用唔著 冇咩意思

獨立顯示卡又好似冇咩需要 自己唔太打機
係成日打FM
但係個system requirement (Graphics: Intel GMA X4500, NVIDIA GeForce 9600M GT, AMD/ATI Mobility Radeon HD 3650 - requires 256MB VRAM and DirectX® 11; )
就咁睇 唔洗獨立顯示卡 內顯都夠做

本身預10000 budget 但係其實我睇5000-6000都搞得掂

但係個機箱我唔想要tempered glass或者透明窗口 封死晒 唔要RGB
自己就偏向Fractal Design 但係五六千蚊一部機 買五六百蚊機箱又好似妹仔大過主人婆
睇吓大家有冇推介

下面張list都係追post見到 加咗隻4TB HDD
我冇顯示卡 可能隻牛都唔洗650W
唔該晒各位

1 x Intel® Core™ i5-13400 BOX 聯強行貨
價錢:$1,820

1 x [6月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$979

1 x [6月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$599

1 x Seagate Barracuda® ST4000DM004 4TB 3.5
價錢:$550

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x [6月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$599

1 x SilverStone FARA H1M Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$285

1 x [6月優惠]Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$125

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,592
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywzODU0LDM5MSw0MTAzLDUwNzEsNTI4MSw2Mzg5LDYzOTI
BTW
用途唔會大變
如果parts唔壞 想部機最少用到五至十年
咁砌應該係最cost efficient

唔該晒各位大佬
>開google chrome 開幾十個tab都已經係基本
32GB ram 應該夠. 好似我咁開埋 VM 就 96GB 都唔太夠

>但係自己又用唔著 冇咩意思
唔使理佢, 夠唔夠用你自己知就得

>獨立顯示卡
你自己 google UHD770 玩唔玩到FM, 唔評.

> 買五六百蚊機箱又好似妹仔大過主人婆
當買傢私囉. 個殼靚用十幾年都得, 差在你會唔會厭

條 list 本身不過不失, 係油耳少貴
人地俾幾個8pin就要插哂
想砌部卑中學生用既電腦
$5000-$8000(不用MON)
會上youtube,disney+,打下LOL
想用細機箱,wifi板,唔該各位大佬
求list 8k

用途:剪片同打機

細size機

自己有1tb m.2 ssd

請各位大佬出招
我諗住叫四電一腦嚟收
我舊機箱係Define R5
岩岩砌咗新機換咗Define 7
砌新機換新機箱是常識吧
不過我啲機箱全部都內籠生鏽先唔想繼續用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞