[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
建議咁樣18k得4070ti差咁啲
骰仔機入面拮張4070 其實係咪不智?
部機會唔會興過火屎
有部舊機用g4560 + gtx970+ n年前廠機拆落黎既Blu-ray drive
換新機後諗住將部舊機駁落部4k電視度靜係睇下4k YouTube/ 睇4k 藍光碟

想問下以下問題:
1) 電腦既Blu-ray drive 有冇分播唔播到4k uhd? 係咪用舊款drive 讀到Blu-ray 然後部電腦夠做就可以順暢睇到?

2) 睇4k YouTube 係咪要 support vp9 decode? 唔係好肯定g4560/gtx970 有冇? 如果得cpu內顯support 到係咪要將hdmi 插去底板個port 先用到個硬解?

如果呢個組合做唔到呢d 要求,最平既upgrade 可以點搞? 定係直接買部2手藍光播放器算

新手唔熟電腦,多多指教
我可能會咁樣csgo amd有優勢,7600勁過同價位13400/13500之類
我都係因為想砌部機剛剛學緊,想請教下,記憶體咩情況會選擇DDR4, 咩情況會用DDR5?今次呢個建議DDR4係咩原因呢?我爬左好耐文同睇左輪youtube都唔係好知應該點選擇
ddr4水尾未被淘汰,暫時見最高4000mhz
ddr5今年開始普及,仲有發展空間,而家本6000mhz起 ,未來可能推到8000mhz成主流。

ddr4冇發展,建議普通gaming即i5 13500以下可以買兩條16gb 3200mhz
ddr5有排發展,6000mhz好好被淘汰,好似以前既ddr4 2666mhz咁, 基本建議13600k以上用ddr5

其實兩者用落冇大分別

你砌1皮以下就建議將成本放重gpu
哩間便過其它幾間,有冇人知有冇伏?
搭單問下
之前見有巴打推過未來科技
見佢又真係平過油2 飛馬
有無伏味
睇到都覺得慘
買料貴過香港勁多
其實d料都係手上
試一試應該無咩問題
有顯示卡睇片應該通殺
真係有問題先算
ram要睇底板同CPU支持
AM4用DDR4
AM5就DDR5
intel 12/13代就兼容要睇底板

性能上DDR4 3200/DDR5 6000係主流
暫時兩者差距不大
DDR5呢幾年會再發展
不過DDR6都已經有消息
下次換機可能會見到
未來係咪即係buymore? 好似仲便過junk寶

唯一貴過係monitor, 貴成$500蚊。

想轉會了

Junk 寶連個聲明都冇
唔好意思,我想問下13500以下黎講包唔包括13500,因為我就係打算買13500搭b670i/m砌部機仔
13500用ddr4啦
第一次砌機想問下呢條list開唔開到機(目前剩係有mon keyboard滑鼠),如果想將個總價錢壓落hkd17000可以換啲咩,主要用嚟打機,dup code同train簡單ai

1 x (預訂) Intel®️ Core™️ i7-13700KF BOX 聯強行貨
價錢:$3,050

1 x [7月優惠]Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX (現貨)
價錢:$2,099

1 x [7月優惠]Kingston Fury Beast 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$2,399

1 x Samsung 980 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,259

1 x [7月優惠]Gigabyte AORUS P850W 80+ GOLD Fully-Modular
價錢:$760

1 x [7月優惠]Gigabyte AORUS C300 RGB Tempered Glass ATX
價錢:$580

1 x Thermalright Frozen Prism 360 BLACK ARGB CPU Liquid Cooler
價錢:$649

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

總計: $11,785
https://www.faroll.com/customize#MTIwNywxMjE3LDQ0MDEsNjEyMSw2MTQyLDY0NTMsNjkzNyw3ODA

另外再amazon買張zotac spiderman 4070ti (around hkd 7000)
張 list 伏到會爆炸 (物理上)
睇你用途應該用唔著 64GB ram, 一定要?
張 spiderman 4070TI 係咪一定要?
咁大鑊
想keep返張4070ti,其他都可以執過哂無所謂
Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 3.5
Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ WINDFORCE OC 4GB GDDR6
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
Gigabyte AORUS GC-WBAX200 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.0 PCI-E Wireless Adapter
FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
AMD Ryzen™ 5 3600
Gigabyte B550M AORUS PRO Micro-ATX
ADATA XPG GAMMIX D10 (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16

想問下係唔係仲可以加多條M.2
係,塊板可以插兩條
可以,不過得第一條m.2係gen4速度,而且應該俾隻gen3既a2000用咗,你要加gen4 ssd既話就要先將a2000擺落下面第二條m.2跟住再插第一條m.2
有幾難
做半年功課(同儲錢)就得
有辣有唔辣啦
好彩嘅係硬件發展已經進入咗平台期
無論電話定電腦
都唔駛太快換
啱啱裝咗
終於玩到 unreal game 屌佢老母

個壞法係剩係 unreal game 玩唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞