[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
麻煩各位解答
I5 13600K 應該用雙塔定水冷好
但係一次過買勁spec用五六年同可能兩三年唔夠用再upgrade有乜嘢利弊?

利申:之前全部都係用廠機第一次自己砌
靚仔+容易maintenance=水冷
穩陣耐用唔會漏水=雙塔風冷
唔會唔夠用架啦打機既話i7同i9幾乎一樣,如果過兩三年i7都唔夠做咁i9都唔會好得去邊
gl360夠做既,想溫度再好睇啲同埋走大陸牌子咪lianli
係咪都係利民快靚正
Sharkoon AI7000 ATX 我呢個濕尻機箱呢

個3個 3.5 hdd最底個位係貼住機箱底
咁咪會好熱同埋而家插電同傳輸兩款線就算橫出都夾硬頂頂地

其實最底個格係咪其他用途 ?
利民風扇qc好差不過平同埋性能上幾好既
唔該你
Thx
之前問過你拎list
最終研究咗咁砌
Intel Core 15-13600K)

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti 12G
GDDR6X 顯示卡

MSI 微星 MAG B76OM MORTAR WIFI Micro-ATX
白色主機板 (DDR5)

G.Skill Trident Z5 RGB Black DDR5 6400 MHZ 32GB
(16GB ×2)(F5-6400J3239G16GX2-TZ5R

Antec NeoECO Gold Modular 85oW 80Plus Gold 金牌
火牛(7年保)

MSI 微星 MPG GUNGNIR 110R ATX 機箱- White 白色

Thx
咁i7 13700kf 呢
i7就建議水冷,風冷壓都有啲難度
呢個唔係好建議,底板唔知你買幾多錢,不過應該都幾貴下,而且atx箱用matx底板無咁好睇,火牛呢隻型號都係麻麻地,係廣州以藍代工唔算tier1嘢,機箱就前面無乜位通風散熱唔係好好
底板$1450
係咪換返asus tfu好啲
火牛用咩好
機箱貪佢有3.2usb type C 同 type A 比較抵
你唔鐘意giga?同埋想白色多?
未用過giga
白唔白色無所謂
我見你之前有推薦過塊底板 個塊好啲?
我覺得咁樣好啲,b760都1450不如加多50蚊直接z690,expansion好好多

1 x [全港獨家售賣]Gigabyte Z690 AORUS ELITE AX Rev 1.4 WIFI6E BT DDR5 LGA 1700 ATX 2023 Edition 重製版
價錢:$1,499

1 x [7月獨家優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular (送12VHPWR線) (現貨)
價錢:$899

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

總計: $2,997
https://www.faroll.com/customize#Mjk4OCw2NTcxLDY5NDM
唔超頻 實際分別大唔大
io同expansion好好多咁咯,4條gen4 m.2
好耐冇砌過機 諗住遲啲砌返部
可唔可以幫手睇睇個list有冇嘢可以改
個機箱因為想要白色+右透+開機掣同usb係頂

CPU: i7-13700KF

MB: NZXT N7 Z790 DDR5 ATX 白色

RAM: Corsair VENGEANCE LPX 64GB (32GB x2) DDR5 5200MHz C40 WHITE

GPU: MSI GeForce RTX™ 4080 16GB SUPRIM X

SSD: Samsung 990 PRO 2TB TLC NVMe PCIe 4.0 x4 M.2 2280 SSD

PSU: COOLERMASTER V850 Gold White

Cooler: NZXT Kraken Elite 360 RGB 360mm AIO liquid cooler White

FAN: LIAN LI UNI FAN SL140 V2 RGB White 140mm

CASE: BeQuiet SILENT BASE 802 ATX - white
你budget幾多?我諗緊有無機會直接砌到4090
最多3萬 見4090貴好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞