[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(356) 終於有新版D15

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
4k最少都4070ti
不過又要換牛
又唔知你隻箱擺唔擺到
有熟人識人做電腦幫我揾咗部 DELL G15 G5520 我budget 唔高想問下有冇伏?同埋想問下16gb ddr5 打啲新嘅3a大作夠唔夠用? 可以run到60FPS就可以 thx 各位巴打
筆直唔高梗係砌機啦
無野了 眼殘冇睇到NOTEBOOK
Sor我冇講明
Notebook既話有個專屬既post 個到既高手勁d
Thx
1 x Intel® Core™ i9-13900K BOX 聯強行貨
價錢:$4,399

1 x ASUS ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI LGA 1700 DDR5 ATX
價錢:$3,499

1 x [6月優惠]Kingston Fury Beast RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C36 AMD EXPO
價錢:$2,499

1 x [6月優惠]PNY GeForce RTX 4090 24GB XLR8 Gaming VERTO™ EPIC-X RGB (可單買或砌機) (現貨)
價錢:$12,299

1 x [優惠]FSP Hydro PTM PRO 1200W 80 Plus Platinum Fully Modular ATX 3.0 PCI-E 5.0 (現貨)
價錢:$1,999

1 x [優惠]Lian Li Lancool 216 ARGB Tempered Glass E-ATX - Black (送Dust Filter)
價錢:$860

1 x Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$910

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $26,545
https://www.faroll.com/customize#NTc5MSw1OTA0LDU5MzksNjE5NCw2MjcwLDY0NTIsNjkzMQ

有自備ssd,請問呢條女組合完識唔識郁?
隻牛同價情況下我會揀SeaSonic
想問下依家d水冷仲易唔易越壞
用大牌子黎計
本來我部電腦送去俾法澳檢查之前都正常開到機,但係送到上去之後佢話我壞咗顯示卡、RAM同埋底板。想問吓有冇人知點解?
本身我部機係兩條RAM,我拆咗其中一條就可以開到機
心目中有個LIST 大約係咁, 可以改動, 買左CASE 同MOTHERBOARD

最主要係想要 1.耐用性能高. 2.散熱比較好 3.練下用AI 畫圖 同想學Coding
4.會用下BT

Budget 係想25000 留下搞掂, 但係要Over budget 小小都可以 唔想過太多~

CPU : Intel Core i7-13700KF CPU
Mother board: MSI微星 MAG Z790 TOMAHAWK WIFI DDR5 ATX, 2.5G LAN,WIFI 6E
CPU cooler: ASUS華碩 ROG STRIX LC 360 II CPU Liquid Cooler
RAM: G.Skill Trident Z5 RGB F5-6000J4048F24GX2-TZ5RK DDR5-6000 48GB Kit RAM
GPU: ASUS華碩 ROG-STRIX-RTX4090-24G-GAMING GeForce RTX4090 24GB
PSU: Seasonic VERTEX GX1200 1200W ATX3.0 80PLUS Gold Full Modular Power Supply
SSD:WD Black M.2 SN850X 2TB 連散熱片
PC case : g500 phanteks
HDD : 想買左18TB Toshiba 唔知好唔好?

1. CPU 以前用開風散熱, 但係因為部機放係枱下面好熱, (當時係5700XT 同RYZEN 3 系U 好似係3700)
今次聽聞I7 會熱好多, 所試下水冷, 唔知有冇咩建議, 水冷有冇邊隻耐用D 未試過用 (AIO 個D 要幾耐換水, 同埋唔知有冇咩小TIP 需要知道.

2. Motherboard 已經係AMAZON 買左底板 佢1900 就有比香港比差唔多500, 7月到, 有冇C兄知道 如果去到3C/其他店買埋其他料佢地會唔會肯幫手砌埋( 自己以前有砌過機, 但係今次4090 驚D 線汁我唔好, 想花多小小錢搵人整唔知好唔好呢?

3.其實自己冇用過水冷,有冇邊隻牌子好? 想問水冷係咪要成日換水? 有冇咩TIP/建議比第一次水冷玩家/ 用番風冷好D?

4.RAM : 真係唔知用邊隻RAM 最好, 求性價比唔易壞就OK 聽聞A DATA 唔好?

5.GPU- 其實 GPU 有諗過MSI 4090 SUPREME/ LIQUID/ TUF 4090 都係想減少燒線, 同埋可以用多幾年,其實會唔會係AMAZON 買埋呢? 但係好驚壞保養會好麻煩, 有冇建議?

6.PSU - PSU 聽好多人講 SEASONIC 係最好, 想慳電為主, 同埋唔想中左4090 燒線問題有冇邊隻介紹

7.SSD SN850X 好似有特價唔知好唔好買埋個HEATSINK 冇就999 有就1188

8.淘左G500A個機箱- 想問依隻機箱用左4090 仲放唔放到 4個3.5HDD

9. 其實自己都識小小砌機但係想求安心搵出面D人搞係咪好D?

10.HDD 18TB 係咪TOSHIBA 最好自用有隻 9TB 同4TB 都係TOSHIBA 用左4~5 都冇壞

11. 今次轉用左相對我覺得高階的機, 想問一下, 如果熄MON 訓個陣BT 會唔會照樣令4090 好食電?

12. 我其實都冇咩超頻認知(未試過) 聽聞4090 undervolt 係好夠用? 係咪係個SOFTWARE 到較就可以

13.本身有隻27" 2k mon 想加多個直MON 方便日後學PROGRAMMING 睇, 有冇咩介紹 (想色澤好D/ 護眼)

求各位俾下意見。如有更好LIST 新俾意見
謝謝
連中三元 我就唔多信喇
客服係隔離喎
問題係我送去之前喺我自己屋企1條ram係開到機,上到去就全部都廢曬
我係想問吓會唔會有咁嘅機會
我諗問你哋應該中肯D
怕舊機會突然壞想買定部新機慢慢試砌。
i5 3470 16Gb ram 5600tx顯示卡
想用返張舊顯示卡得唔得,請問呢個list有冇問題?
睇片,陪下朋友打D4

1 x Intel® Core™ i5-13600K TRAY rivia代理
價錢:$2,250

1 x [6月優惠]Gigabyte B760M GAMING X AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,099

1 x G.Skill Ripjaws V Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GVK
價錢:$540

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$555

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

1 x [優惠]Phanteks Polar T6 Dual Tower CPU Cooler
價錢:$310

總計: $6,152
https://www.faroll.com/customize#MTA5OSwyMDc2LDUwNzEsNjMzNiw2NTEzLDY1NTUsNjU3MQ
唔知情況分唔到對錯,可能咁岩屋企試壞9成,上到去已經全壞。
下次拍定片先,你信得法澳交上去check,你自己決定
唔係有保養既咩
btw 係咪即刻跛
係即刻跛
咁我信佢唔會無端端搞我部機嘅,如果唔係我都唔去砌啦。
係.岩岩都TG同你完全解釋左
我地會繼續試
只係我地會將初步情況.都同客人報告左先
當然真係有需要.我地絕對可以提供CCTV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞