歐盟新例:智能手機、平板須改為可拆式替換電池

486 回覆
1020 Like 71 Dislike
以前啲日本摺機都防到水
你知唔知以前智能電話 甚至再早期D 的聽歌相機型電話都可以拆
咁點解以前nokia 全盛期係香港都無乜呢D 新聞? 又唔流通?
大把野都內置電池

如電鬚刨,電動牙刷,lap top , 相機,等等都不一定能移除原本粒電

點解要針對手機而唔係所有含內置電的充電器材?
邊個話無?
Nokia 3310都試過手機爆炸
不過喺國外
本身防水功能可有可無
反而換電真係好有用
輕過帶尿袋多多聲
人地歐盟保護消費者先set 呢D rules
你一個被apple 當係狗的消費者不停搵藉口幫apple
iphone 之所以次次都改少少野就出夠膽新機, 就係多得你呢D 盲毛
不如全部零件都可以拆玩自組手機
唔關護主事啦
以為Nokia同Sony ericsson重係輝煌時期
好多老翻電 真係會搞到部機好熱同出煙

你睇下支那製尿袋 同果堆自燃風火輪
全盛期d電話邊有咁多功能用機能都唔駛chur盡

而家打下機部機都重到仆街
鍾意做奴隸,唔稀罕有權利
咁你咪繼續買尿袋 依家唔比充電淨係可以換電?
防水功能有人會唔想要咩
換電我比錢返原廠換咪得

因為要換電令防水無左或變差
會唔會反智左少少呢?
就係各人有各人習慣
我首選係換電唔想返廠咁鬼煩
直接經過買粒原廠電隨時都換得
防水功能我係BONUS

都係嗰句呢D邊有指定答案
其實唔明點解以前內置電會興,有個觀念係內置=先進
除左防水,唔知有咩作用了
當年幾多大陸用埋啲山寨電 充電方式又古古怪怪用咩萬能充 粒電發脹都繼續用香港個個用原裝火牛發生事故少好多
續航提升
拆電要做位俾你人手拆+ 舊電要做更多protection
容量就細左
iBattery os呢?
Screen on battery 呢?
Battery for battery 呢?
蘋果會整廢舊電 凝後屈你每2年換舊電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞