歐盟新例:智能手機、平板須改為可拆式替換電池

486 回覆
1020 Like 71 Dislike
唔知Apple會唔會跪
又唔會特登出個歐版
唔信
防水幾勁既手機一沖水就玩完
你有冇睇過而家啲零件擺到幾密幾複雜呀
位就得咁多,唔犧牲其他嘢點有位加換電落去
如果淨係type-c我諗應該會出歐版
連電池都玩埋我感覺佢直接唔賣歐盟
我成日洗手機都冇事
疫情好勁嗰陣時仲用埋梘液
type c都起碼算係一個標準同埋唔算大改
而且受影響嘅就只有Apple一間
但玩電池係玩哂所有廠+玩完都仲係間間唔同
以前電話幾大部,而家幾大部?

如果要做返可換電,部機肯定又大又厚,仲要無咁多電量
果粉表示反對。

利申:iPhone 用戶
你慢慢執你啲玻璃碎背啦
無咩關系
玻璃,膠,金屬 皮都好

d囡都係笠個大鳩笠黎用
Apple 話我新產品不會內置電池, 運行時需要外部電源。
可購買Magesafe電池產品
歐盟真係好波
可以換電 部機唔會厚左重左咩
歐盟作為世界上最大嘅custom union 應該只會出現啲商家驚佢唔做你生意嘅情況
MagSafe 接駁
可換電設計變相部電話咪越嚟越厚同大部
利申支持可以換電
真心唔識 點解可以換電會厚左大部左?
正wor, 依個我欣賞。
如果無記錯,10年前 Sony 已經做到可以換電,同時做到防水。 所以應該係無問題的 (技術上)
拎一舊電出街點都輕過拎尿袋先啦
屌, 你開放比人自行換電
規定要上網放教程出黎同盡量做到便利, 唔撚好用膠紙貼同風筒搞一輪先拆到咪得

強制變返以前咁我覺得冇入要
而家又磁充又要薄,可換電設計點搞
可能搞到勁複雜,一整錯少少就冇保
換電防水其實可以做到,但係一定會有班白痴換果陣做錯野之後入水跟住走去瀨間廠,或者有人貪平換雜牌電跟住爆炸又瀨間廠,仲有依家啲機個設計已經將成個機身空間用盡,依家仲要唔影響功能下改設計俾你換電,跟住部機厚左重左大部左舊電細左仲有改設計成本高左售價提高左之後你班人又話做乜賣到咁貴又唔好用又多多要求,就黎應該要獨立整一個version俾歐洲班傻西瓜,俾班人知道啲夾硬跟垃圾規舉整出黎嘅野到底會係幾咁垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞