歐盟新例:智能手機、平板須改為可拆式替換電池

486 回覆
1020 Like 71 Dislike
iphone遲早整部太陽能充電,吹咩…
老馮又跟歐盟咩
用日水好過
notebook都要
teslun都要
即係你覺得note2 note3 好用過依家d電話?
Apple:你咪唔好換機囉 用更新搞慢你部機
以後唔出iphone
出vision lite 有線外置電
以前年代落雨擺褲袋部手機都會入水/水氣
我都諗緊tablet、laptop要換電 咁應唔應該買多舊spare電? 但多一舊肯定唔輕
依家d機一體式入面痴晒膠先咁高防
變番要開殼 d膠又用1-2年就漏水
炒歐版iPhone
又可以sideload又可以換電
Mac幾時Ram 同 SSD 可以自己換
分開兩條生產線
賣比歐盟既就有得換電囉
任何野溫水煮蛙都會慣 習慣並唔係理據
米癲啦,洗下部電話都要掛
iPhone 咪仆街?
而家MacBook 都換唔到電

逼你比錢換電
德政
大家都講要簿身,咪唔比你地換電,順手加強性能

連Lg都退出埋智能手機市場都知呢行飯唔易食

一係就得蘋果以性能強搶市場 一係就華為小米用平同大量傾銷取勝
唔反對,但而家電池好多都 L 型之類兩舊連埋去偷盡位置。真心想知如果強制轉做可拆式係咪會變返勁厚
iPhone 15 預左要轉type C頭….
其實我唔反對換電。
不過換粒電都500起跳,平時都係咁賺你錢,買粒電覺得要幾多。
15年前支那貨未有依家咁多,或者個時支那貨仲係平靚正代表,買個原廠電都係200內有找,但今日可以換電,應該通街都係啲支那電池。
你地唔驚就得。
Update:

新法例唔係話要用家即拆即換
係電唔可以solder落主板 同埋要提供功具

暫時有3 間廠已經乎合要求

Apple, Nokia, Farephone

Apple 已經有提供:
https://support.apple.com/self-service-repair
幾時立法可以自己換sd 卡未
竟然係Apple符合要求
但啲廠唔係多數都用膠水痴住粒電咋咩
好on9吖 係都要搞到部野厚達達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞