歐盟新例:智能手機、平板須改為可拆式替換電池

486 回覆
1020 Like 71 Dislike
就算拆機換電都可以用垃圾電
要爆點都爆
不嬲可拆
你裝唔裝得番姐
咁都要改少少野嘅

首先應該唔可以用星型螺絲

跟住就係glue, 但市面上都有其他電話冇用glue 有IP67 1 米, 睇下4 年時間apple 會點改

但大體上apple 已經okay
先達平時都一車車人排隊拆機換垃圾電啦
屌你老母歐盟

開放換電咪多啲傻閪用垃圾電池增加意外率
部機就要預留多啲空間做裝嵌,即係部機薄唔到
估唔到咁多人支持

要變返做可拆 所有結構都要加厚
電池packing又要由裸跑 變有幾重保護
仲有 扣件 插頭
假設厚度同重量都加20% 大家接唔接受到先
成堆換電撚
以前有得換電又話賣咁貴又唔防水
而家防水又話冇得換電池&防水冇用
留名等睇遲啲有得換電又會嫌三嫌四
支持, 根本換機最大原因係舊電
依家新機都已經無咩突破
Apple符合有乜咁出奇, 明明先達大撚把人開檔做緊依樣野
先達做緊唔代表符合歐盟要求㗎喎
咁可能真係我諗多左
懶人包update 可pin

新法例唔係要好似2005 咁,俾用戶喺條街換電嗰種

係要提供方法俾用戶換電, 唔可以焊死落底板

1. 要用街有嘅工具 (螺絲批etc)
2. 唔可以用特別工具, 除非免費提供
3. 唔可以用獨家發明工具
4. 唔可以用熱力 or 化學物拆除

所以電話設計唔會有大改變,一般人一樣唔會換到電 (亦唔會敢自己換)

我自己用iPhone, 所以淨係comment 到iPhone
應該淨係中 1,4

1 解決都簡單,唔用星型螺絲就ok
4 就成個行業都有用,睇下4 遲啲會唔會放鬆,由熱力及化學物變淨係化學物
話晒風筒都算家用物品,唔算好難有
咁睇落Apple喺iPhone 14都算係已經做緊嘢
有睇過片自己整電話既LM
冇得換電嗰啲都係就咁靠張雙面膠黐住粒電池固定
有得換電仲要加個框固定粒電池同埋保護主板
個框一定會令部電話厚咗
換電可以即刻變100% 呢個好處係事實
但唔係為咗一個好處忽略晒其他嘢
神經病自由市場商家佬出咩product關你歐盟撚事咩
但內置電維修難度高咗 起碼可以防到好多on9周圍買啲垃圾電黎換搞到爆炸
有防水仲用咩防水套

比盡就係無褲袋,個套個功能就係掛繩孭住部機
特別依家班港女係咁買casetify 啲反智孭繩套
洗撚仲買防水套
退步
一陣有人出光纖data線
但因為要用usbc所以唔用得

未聽過iphone 電池爆炸
以前啲電係長方形
而家啲電係不規則形狀先做到咁薄嘅手機
要換到電就要改返做長方形,成部機厚返個double
都係好事嚟
唔洗再忍受iphone個鏡頭突出嚟

防水 可換電
以前啲電話邊有咁食電 而家下下都120hz 2k 6 7吋mon 火爐cpu
換電設計就會放唔到咁大舊電
買原廠驚閪咩正一廢老
商家玩爛在先,係咁質啲屎畀消費者硬食,做消費者我一直睇唔到有咩自由
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞