歐盟新例:智能手機、平板須改為可拆式替換電池

486 回覆
1020 Like 71 Dislike
咪就係
好似相機咁,換電0%—>100%
唔使慢慢等佢差,又唔會一邊差一邊用咁傷機
相機都有防水啦,差在你點設計姐
邊到唔計
呢啲電影垃圾根本就唔係正常人考量範圍
你比ps5 xbox 邊部好會唔會拎啲國產家用機比
你有了解過機身內部design野再討論啦
防水 電池 散熱 設計要考慮好多嘢
可拆式想做到輕薄可能要犧牲好多嘢自己了解下先
你依家咪唔計囉 仲問邊到唔計 姐係想點?
咩電影垃圾?一部賣緊既電話喎
咪就係
好似相機咁,換電0%—>100%
唔使慢慢等佢差,又唔會一邊差一邊用咁傷機
相機都有防水啦,差在你點設計姐
喺連登同人傾科技gadget真心辛苦
好多都一知半解鳩up
想知既真係自己睇多d拆解片再討論講兩講會厚重d都比人屌
你唔識就收皮啦 上網大把拆機片你睇晒先再同我講唔得啦on9
電子垃圾
都唔知你講乜
正常電話牌子係我眼中得apple samsung lg Sony 頂盡比埋小米
其他牌子一概為電子垃圾
由頭到尾我都係講改可拆式電後既設計問題
你就覆我話唔係可唔可以換電既問題9唔搭8
明啦 簡單啲講 總之駁到你既就唔計 直接講咪得
某人:100%會重同厚好多 咁快老人痴呆
你繼續支持你既中國夢
無人會睇得上眼
根本同中國無關 講緊部電話設計 換電問題 駁唔到就潛啦柒頭 又想去邊遊花園呀
我呢句咪就係講緊改左可拆式電池之後部機設計會厚左同重左囉做乜鳩呀又
好波,支持
以前咪又係咁換電 唔通又日日爆炸咩
宜家手機防水技術又唔係完美到永遠防水
同樣既問題都係冇人答到: 咁換得電既話,IP68防水既有效期打幾多折?
冇實驗冇實際數字都係冇確實既答案
一早講電子垃圾連比較既機會都無
起個底就知你有幾大既中國夢
早啲休息聽日再開post 撐中啦
我咪講你聽係設計問題囉 唔係換電既問題囉 一路都證明緊比你聽可拆式換電一樣可以設計得薄過你依家

你要夾硬講用唔可拆既設計後加個可拆既電咁實厚架
求其篤部電話都薄過IPHONE啦 駁唔到就收皮啦
唉咁放長雙眼睇囉
我都希望改左可換電之後可以輕薄之餘又塞到好多嘢入去
只希望到時出d機唔會部部重過依家d機 80-100g以上
係Apple 想啲人年年換機先封死舊電
其實製造好多電子垃圾,我都撐歐盟
你真係有睇下拆開部機就知依家電話最厚係個鏡頭啦
之前可以拆電既智能電話輕你1倍都有啦 你慢慢放長雙眼睇啦
又拎n年前既機嚟講以前邊有塞咁多features同零件
要比就拎而家既電話嚟比啦
正常都係討論同假設而家既電話改做可換電會點
而唔係喺到講以前乜乜乜 無意思
查返仲係黑白mon嘅moto V仔都已經有防水
雖然只係IP57,但已經夠日常生活保護
今時今日嘅科技同物料點會做唔到IP67防水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞