是咁的,廿一歲有咗,所以我要做有錢人

288 回覆
84 Like 465 Dislike
咁快有狂蜂浪蝶
我已經習慣咗點樣面對喺酒吧遇到而又無興趣嘅男仔同男人。

「咁好架咩?我點報答你啊?」向佢哋微笑,哪怕我唔想笑。

「你話啦,你咁靚。」

「畀你坐我隔籬囉。」

佢哋問我電話,我通常都會畀,但返到去覆唔覆就另一回事。男人嘛,如果你好強硬咁對佢哋,尤其酒吧都唔知會得罪邊個,最好都係扮接受咗佢哋先。

就算無心情應付,都係要應付。好似返工咁,失戀老闆都唔會理你,總之做好份內事,個世界係咁架啦。

我就係無幾耐前試過得罪人,依家先會學乖。已經無再去嗰間酒吧,費事又撞到條爛仔啦。

嗰次係酒吧經理出手打圓場我先無事。

見過鬼我就怕黑,以後都係採取畀完電話,一返到去就萬年唔覆機嘅策略。沖涼依招真係好好用,最正係真係會有人以為年沖涼沖成晚。
唔好意思搬屋忙斷咗更新

最正係真係會有人以為年沖涼沖成晚

利申我係,我成日好好奇點解啲女仔沖咁耐涼,點解唔甩皮
好笑又sad
「笑咗,要溝你都幾難喎。」

喺污煙漳氣嘅酒吧面對狂蜂浪蝶只可以戴起個微笑面具應酬,唯獨對住調酒師阿軒先可以放鬆吓,傾吓我平日點樣撚狗公。

「唔難囉,我對佢哋無興趣喳嘛。」

一般我去酒吧遇到爛仔狗公,下次就唔會再去費事又撞到,但依間吧我會照去,主要貪佢真係少人,夠靜。同埋真係遇到死纏爛打嘅男仔,阿軒都會幫我解圍。

佢唔算好靚仔,但著住嘅西裝有少少被肌肉撐脹咗咁,加上總係認真調酒嘅樣好吸引我。我知自己心底已經發緊姣,但係無表現出嚟嘅。

阿軒個髮型比較日系,個樣就算加入嵐做成員都無違和感。明明做酒吧但就有啲文青氣息。

有肌肉嘅文青,但又唔係特登操爆肌嗰隻,好啱我心水。我其實超驚啲筋肉人,如果拍拖激嬲佢好似可以一嘢擰甩我個頭咁。阿軒就唔同,佢嘅肌肉量啱啱好畀到安全感我。

「你嚟咁多次都唔見你對邊個有興趣過。」

「吓,我個個都畀電話,你點分?」

阿軒收走我飲完嘅酒杯,瞄咗我一眼:「睇個樣就知你扮嘢。」

睇得穿你戴住面具嘅人,往往特別有吸引力。
我都經常睇穿人哋真面目
結果只有更唔開心
一陣感動湧上心頭:「因為調酒師見客見得多所以知?」

佢擦乾洗完嘅酒杯,直視我,眼神好溫柔:「咁見得多,都要留意先知嘅。」

「你留意我咩?」

「你成日嚟吖嘛。」佢背向我將酒杯擺好,之後忙其他嘢無再望我,唔知係特登定怕醜。

「成日嚟嘅客你都會留意?」

阿軒諗咗諗,雙臂枕喺吧枱,又再次直視我:「唔係架。」

唔知係咪飲咗酒嘅關係,心跳得好快,紅都面晒。嗰刻我哋四目交投,酒吧嘅雜地好似靜晒落嚟,成個世界得返我哋兩個咁。

「你醉喇。」

「我諗都係,今晚都到頂。」我正要拎銀包埋單,阿軒話:「我請你啦。」

我心入面有啲沾沾自喜:「嘩,你又想溝我咩?使唔使畀埋電話你先?」

阿軒忍唔住笑咗出嚟:「你估我係啲狗公咩。」我有啲掃興,仲以為佢會順勢攞埋我電話㖭⋯⋯

「咁你做咩請我?」

「因為我係依度老闆囉。」我有啲驚喜,一直都無諗過原來老闆就喺面前,唔怪得佢成日喺度,原來自己做生意。

我人生第一次,認識到其他做生意嘅人。

「係老闆就要請我架喇咩?你個個客都請架?蝕死你呀。」

阿軒呆一呆,挑起單邊眉毛:「淨係請你,唔會蝕好多啫。」

我得戚咁笑:「咁⋯⋯多謝喎,我有咩可以報答你呀?老細~」

「唔⋯⋯下次嚟話我知你有咩唔開心囉。」

佢嘅要求好特別,但攻勢一浪接一浪,佢因為洗杯長時間接觸洗潔精而變得粗糙嘅手指,輕輕篤一篤我嘴角:「唔想笑可以唔使笑架,知無?」

酒精成為心跳嘅加速劑,我幾乎要暈喇,但又因為聽到依句有啲眼濕濕,即刻擰轉面唔畀佢睇到。

「嗯,走先喇。」
睇嚟軒哥高手嚟
由嗰日開始,我去酒吧嘅頻率就多咗。我同阿軒講咗自己因咩事流連酒吧,公公嘅死對我有幾大打擊,佢一邊做嘢一邊聽。

依間酒吧嘅好處在於少人,夠靜,可能因為我多數閒日去飲,所以阿軒好得閒聽我講嘢。

「我媽咪走咗之後,我都不停麻醉自己。」我感覺到同阿軒之間有深入嘅交流,因為佢都開始講自己嘅過去畀我聽。

「我唔見你飲酒嘅?」

「唔係依樣啦。」

我猶豫咗一陣:「叫雞?」問出口嗰陣我有啲驚,如果佢話係,我會好失望,當堂所有吸引力都無晒。我接受唔到男人叫雞。

「唔係啦傻架咩。我淨係同女朋友上床架咋。」

阿軒答完,我仲失望,唔通⋯⋯佢有女朋友?不過無理由吖,好似佢咁好嘅男仔,無理由會有女朋友架?

我鼓起隨時死心嘅勇氣,試探式咁話:「嘿,有女朋友仲成日同我傾偈,因住我告發你啊。」
阿軒失笑,揑一揑我耳珠:「你邊隻耳聽到我有女朋友?依隻?」

我即刻撥開佢隻手,耳仔已經紅到發熱:「咩啊,啱啱你先話⋯⋯」

「我係話我淨係同女朋友上床,我無話有女朋友。我單身咗一排架啦。」

我個心定咗好多,但唔識點畀反應,搞到氣氛有啲尷尬。

「做咩?睇中咗我呀?知我無女即刻諗點誘惑我?」

「你都傻傻哋。」我將酒杯推畀佢:「飲完喇,洗杯啦單身狗。」

阿軒微笑,手掌擺心口向我鞠躬:「係嘅,單身狗乸。」

正常聽到人哋咁講我應該會嬲,但佢講又嬲唔落。

「喂啊。」

「你塊面又紅晒喇。」

如是者,喺我最唔開心嗰一個月,多得阿軒每一次都令我笑,又令我個心一晚坐幾次越礦飛車,我多少可以從傷心嘅深淵之中分散注意力。

我哋漸漸愈傾愈多嘢,天南地北無所不談,由我做小生意講到中學多人追。

「唔使賣花讚花香喎,我又唔會追你嘅。」

阿軒時近時遠嘅態度令我真係心癢癢咁,有時我覺得我哋下一秒就可能一齊,有時我又覺得佢對我未必真係咁大興趣,係我自作多情緊。

不過當其他男酒客請我飲嘢嗰陣,我偷偷留意阿軒個樣,佢又真係好似呷醋咁架喎,學佛印話齋:「好難捉摸呀!」
直到有一日我去到酒吧,發現調酒師換咗人。

「你係⋯⋯?」

「我?我新嚟嘅。」

「新嚟?今日嚟嘅?」

「嚟咗幾日架喇。」

「阿軒呢?」

個新人上下望一望我:「哦~原來係噉。」

我唔知佢咩意思,嗰刻我個心都跳得好快,但唔係平時嗰種,而係驚同後悔。驚以後都見阿軒唔到,後悔之前一路噉多機會都無同佢交換電話。

「佢賣咗鋪?」雖然阿軒係老闆,但都可以賣咗鋪之後唔再出現。

「噉又唔係。」

「有無辦法搵到佢?你可唔可以畀佢電話我?」

當我慌到手忙腳亂嗰陣,有人拍一拍我膊頭。當我擰過去嗰陣,粗糙嘅手指頭篤住我塊面。

「想要我電話做乜唔直接問我拎呀?」

我一見到阿軒,即刻醒佢一個粉拳:「死仔,嚇死我喇,無啦啦唔見人,以為你著咗草呀!」

阿軒又呆一呆,新嚟嘅調酒師話:「其實我係替工嚟嘅,幫阿軒頂幾日啫。」

「點解要頂幾日?」

調酒師用眼神示意我問阿軒。

「你雖然嚟嘅時間永遠都係咁上下,但每個星期都唔知邊日會嚟架嘛,咪諗住叫人頂一個禮拜,畀個驚喜你囉。」

「咩驚喜?」

「嗱,我今日就搵咗人頂我更架喇,賞唔賞面去食個飯睇場戲咁吖?」

「呵,你又知我係驚喜唔係驚嚇?」

「搏一鋪架咋。我諗我搏中咗啩。」

「你又知?」

「你真笑吖嘛。」被阿軒一講,我即刻揞住個嘴,被人睇穿,真係有好有唔好。

「我假笑囉。」

「咁呀?同我食個飯睇場戲囉,之後就會真笑架喇。」

我終於忍唔住,點咗頭:「咁都被你兜到,好啦,睇吓陪完你我係咪真係會真笑啦。」

阿軒都笑咗,直接就拖住我,拉咗我離開酒吧。

嗰陣我仲未知道,佢將會係毁我一生嘅男人。
個鋪排咁sweet
真係呢條蛋散
你唔識打針食藥?
你冇份爽?
條女都有份爽就代表條仔無責任?
扮連登仔model answer
sorry燥咗
我發現女人總係會不自然噉被地位高同強勢嘅男人吸引,至少我自己就係咁。但往往有依種氣質嘅男仔,骨子𥚃都有壞男人嘅基因。

阿軒都有,只係佢收得比較密。不過收得幾密都好,依種氣質總會唔多唔少喺一舉手一投足嘅縫隙之中洩露出嚟。

應該話,如果阿軒畀唔到依種感覺我的話,由一開始我就唔會對佢有興趣。

阿軒毫無顧忌咁拖住我隻手帶我到戲院,嗰晚睇一套愛情片講霍金,本來想話幾浪漫,但最後兩個人都敵唔過現實,留低嘅只有回憶。不過男主角真係演得好好,我幾乎以為佢就係霍金本人㖭。

睇戲嗰陣,阿軒無拖住我隻手,佢一手揸住爆谷一手拎嚟食,有時會餵我。咁我哋仲未確立關係架嘛,所以我就特登唔畀佢餵,手送到埋口我就擰開個頭。試咗兩次,阿軒好似有啲無癮,隔咗好耐都無再嘗試餵我,搞到我都有少少忐忑,唔會噉少嘢就打擊咗佢信被啩?

有時未正式一齊之前,個心大起大落得仲快仲密。阿軒唔會噉小器下話?但我其實都唔算真係好了解佢,話唔埋架喎,可能佢唔玩得?又可能當咗我對佢無興趣而打退堂鼓?死啦,佢放棄噉點算呢?

「喂,講個秘密你聽。」

正當我仲天人交戰庸人自擾緊嘅時候,阿軒就突擊我:「吓?」

佢用手叫我哄近啲,我一哄埋去,佢就喺我耳邊細細聲講:「其實呢⋯⋯」阿軒嘅吐息挑逗我耳廓嘅神經線,紅暈同灼熱感由耳仔蔓延到面上,好彩戲院夠暗佢睇唔到,應該。

「我急尿。」我褲都除埋你講句噉嘅嘢!

「妖!」我請佢食個粉拳,之後就借開畀阿軒去廁所。
下半場我都好認真噉睇戲,阿軒亦無對我發動攻勢。

真正嘅突襲,係完場之後嘅事。

阿軒問我隻手凍唔凍,大家都知十間戲院有九間都會坐坐吓變雪房架啦,所以出嚟無耐我就下意識答咗凍。

然後,阿軒就捉住我對手:「咁有無暖啲呀?」

心跳加速之下我好快面紅,熱血一流到手心就暖晒,再加埋阿軒粗糙嘅手心傳嚟嘅熱力,本來冰冷嘅手指轉眼間就溶晒雪。

我哋對望,陷入沉默之中。

無耐,我先開口:「暖啲喇。」

「噉就行啦,食嘢喇。」阿軒繼續拖住我行。

「我隻手唔凍喇喎。」

「噉唔一定要凍先拖嘅。」

「噉點解仲拖住呀?乘機呀?」

「一來啦。二來係你無反抗呀。」

聽完,我嘅反叛心理又發作,想揈開佢隻手,但今次佢用少少力捉實我,力度恰到好處,唔會整痛我。

「唉,反抗唔到,唯有畀你拖住先啦。」

「噉就乖。」

或者當你鍾意一個人嗰陣,就係佢講咩都能夠撥動你心弦。又或者係阿軒嘅說話令我諗起公公讚我,所以將對公公嘅好感投射咗喺佢身上。

點都好,嗰一刻我已經好肯定自己對阿軒有好濃烈嘅感覺。
下半場我都好認真噉睇戲,阿軒亦無對我發動攻勢。

真正嘅突襲,係完場之後嘅事。

阿軒問我隻手凍唔凍,大家都知十間戲院有九間都會坐坐吓變雪房架啦,所以出嚟無耐我就下意識答咗凍。

然後,阿軒就捉住我對手:「咁有無暖啲呀?」

心跳加速之下我好快面紅,熱血一流到手心就暖晒,再加埋阿軒粗糙嘅手心傳嚟嘅熱力,本來冰冷嘅手指轉眼間就溶晒雪。

我哋對望,陷入沉默之中。

無耐,我先開口:「暖啲喇。」

「噉就行啦,食嘢喇。」阿軒繼續拖住我行。

「我隻手唔凍喇喎。」

「噉唔一定要凍先拖嘅。」

「噉點解仲拖住呀?乘機呀?」

「一來啦。二來係你無反抗呀。」

聽完,我嘅反叛心理又發作,想揈開佢隻手,但今次佢用少少力捉實我,力度恰到好處,唔會整痛我。

「唉,反抗唔到,唯有畀你拖住先啦。」

「噉就乖。」

或者當你鍾意一個人嗰陣,就係佢講咩都能夠撥動你心弦。又或者係阿軒嘅說話令我諗起公公讚我,所以將對公公嘅好感投射咗喺佢身上。

點都好,嗰一刻我已經好肯定自己對阿軒有好濃烈嘅感覺。
女主角已經不能自拔
食完飯,阿軒送我返屋企樓下。

「咁我走喇。」我屋企喺入大廈前,要先上一個平台。對毫無興趣嘅男仔我唔會畀佢哋接近我屋企附近,跟蹤狂太恐怖喇。有啲好感嘅我會等佢哋送到未上平台前嘅升降機。

至於真係幾鍾意嘅,就畀佢送我到平台,喺我棟樓樓下先分開。

阿軒望住我,突然好認真:「你唔好郁。」

我當堂被佢嚇一嚇:「做咩?」

「你頭髮有啲嘢,咪郁,等我搞。」

阿軒撥弄我嘅頭髮,將我嘅髮絲勾喺耳仔,之後就哄咗埋嚟。

我無退後,無避開。

佢嘅嘴輕輕貼上我塊面,但唔係蜻蜓點水,而係貼實,然後慢慢再錫,愈錫愈近我個嘴。

終於,阿軒嘅嘴唇停喺我嘴前,大家都感受到對方嘅一呼一吸。

我等緊佢錫,但佢好似無打算繼續哄埋嚟。

最後我忍唔住,主動縮短最後嗰三厘米距離,我同阿軒就咁正式開始拍拖。

阿軒起初都只係當我係個普通女仔咁看待,一般嘅行街睇戲食飯啦,同埋做愛做的事。

老實講,我同阿軒其實無太多共同興趣,佢除咗打理酒吧嘅生意之外都無咩特別嗜好。都係啲男人嘢啦,鍾意打機同靚錶靚車,偶爾健身保持身材。但我唔打機,對錶,車同做尖都無興趣,結果每次出街嚟嚟去去都係做嗰幾樣嘢。

就算睇戲同煲劇,大家嘅愛好都唔同,佢鍾意睇啲無營養嘅娛樂劇同爆谷戲,我就鍾意睇商戰或者金融片。

阿軒最鍾意睇嘅係《飛虎出精》呀、《高登闊少踎監日記》之類嘅片,而我就鍾意《沽注一擲》,一套講2008年次按危機同金融海嘯嘅電影。

不過大家都喺熱戀期,見到對方已經好開心,當時都無特別諗夾唔夾嘅問題。
熱戀嗰時,真係無咩共同興趣都冇問題
「阿軒近排開心咗好多。」嗰位調酒師話阿軒自從識咗我,個人好似唔同晒咁,成日笑。

「你都知酒吧咩環境架啦,但同咗你一齊,佢無再成日唉聲嘆氣。」

唔係佢講一講我都唔發現,我鍾意依間酒吧係貪佢少人夠清靜,但喺做生意嘅角度上即係無客人,其實好大鑊。

「係喎,你唔講我都一路無為意。」

調酒師其實同阿軒識咗好多年,佢做開嘅酒吧執笠所以阿軒先接濟佢。當然人工唔會高得去邊。

「阿軒仲爭緊啲街數,唉無法啦,鬼叫周轉不靈咩⋯⋯」

知道依單野之後,我就同阿軒講,我可能幫到手。聽完,阿軒忍唔住笑咗出嚟,嗰刻其實我唔係咁順氣,係由心睇我唔起嗰種恥笑。

「做生意嘅嘢你唔識架喇。」

「點解?因為我細個?因為我係女仔?」

阿軒連正眼都無望我:「唔係啦,總之做生意好難架,你幫我唔到架喇。」

我份人又硬頸又好勝,被人睇死就會躁底,當堂一句得埋去:「你做生意唔叻唔代表其他人好似你一樣咁差囉。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞