是咁的,廿一歲有咗,所以我要做有錢人

288 回覆
84 Like 465 Dislike
俾幾個人試食咪得
小學雞搵錢,又好睇又好笑,
加少少鳩鳩地,好岩係公司睇
青有料
多謝你!
返到學校,我大幅降價,只賣三個半一個,唔止平一半仲平過學校嗰款。

我要做薄利多銷,增加客人數量同口碑,縮短重建品牌嘅時間。

果然減價之後真係收到訂單,第一個星期就有六單,都係廿一蚊。

我星期五入貨,成本係來回車費七蚊加十五蚊,賣完仲要倒蝕一蚊固定成本出去。

但唔緊要,為咗重新建立品牌,蝕少少係值得嘅。

當我見到同學仔食到鮮忌廉包嗰陣,雙眼發光嘅幸福樣,我都有種由心而發嘅開心。

公公叫我記住依種感覺,並唔係蝕錢要開心,而係當生意幫到人嗰陣,自己都會有種幸福感。

只要生意可以一直幫人解決問題,錢遲早都會嚟。
蝕錢嘅日子唔係過咗好耐,第三個星期開始我就轉虧為盈。

由於我最盡只可以帶到十個包返學,所以價格亦慢慢因求過於供而上漲。

我每星期只做兩日,價格返到去本來嘅七蚊都日日賣清。

兩日來回車費係十四蚊,二十個包成本價五十,而收入有一百四十蚊,每星期淨利潤係七十六蚊。

直到聖誕假期前,我靠賣包收入賺到六百幾蚊,請咗媽咪去食火雞大餐。

我咁大個女其實都未食過火雞,但細個睇完麥兜就一直好想試下。

可惜我地屋企無錢,而且火雞太大隻,我地兩個食可能真係食到端午節。

不過賺到錢,當然係要好好報答返媽咪,如果佢當日選擇唔生我出嚟,我就連「想試下食火雞」嘅願望都唔會有。

無生命,談何願望。
媽咪好奇我啲錢點嚟,我話靠喺學校做生意,無偷呃拐騙,佢讚我叻女。

到聖誕節,我終於食到恨咗好耐嘅火雞大餐,火雞好勉強咁塞咗入焗爐度,上升嘅白煙同奇異嘅燶味撥動星星,個焗爐戚戚測測、戚戚測測咁,好似天使預早送嚟嘅福音。

哇,好靚嘅夜晚呀。

我同媽咪學足麥兜入面嘅描述,坐喺尖東海旁,點點嘅燈光喺海面上走嚟走去,又靚、又溫柔。

真係好靚。

我從未食過咁濃味嘅野,連燒鴨連杯麵都無咁濃烈嘅味道,火雞嘅味道係我嘅每一個味蕾上面纏住、爆發、纏住、爆發。

就好似今晚嘅嘢咁,最靚,最靚,最犀利,亦都係最溫柔。

望住媽咪食火雞嘅樣,我感覺到金錢嘅力量。

常言道金錢係萬惡,或者係真嘅,但當我哋分享金錢嘅時候,佢就會為我哋帶嚟幸福。

我更加確信,要好好賺錢,為身邊重要嘅人帶嚟幸福。
後來我將一部分聖誕火雞帶咗畀公公,話係我賺錢買返嚟報答佢,隻火雞就媽咪炮製嘅。

公公有啲難以置信,打開餐盒,見到烤到有啡色脆邊嘅火雞扒、醬炒火雞絲同火雞三文治,呆咗一呆。

「真係你媽咪整架?」

我自豪咁點頭。

火雞仲暖,公公開始食,停唔到口:「大個女喇⋯⋯大個女喇⋯⋯」少有情緒嘅佢竟然眼濕濕。

原來媽咪以前喺屋企係個小公主,從來唔使做家頭細務,亦無煮過一餐畀公公食。

但自從有咗我,被公公趕出家門自生自滅之後,為咗我,媽咪由唔識煮飯到依家有番兩道散手,公公先反而第一次食到媽咪煮嘅野食。

公公抹一抹過眼角,又開始同我上堂。
講返小學單生意,新年之後嘅日子偏凍,忌廉包無咁易壞,變咗可以做星期一、二、五嘅生意,收入又增加咗。

每檔生意起步階段都係最辛苦,捱過咗,有資金,我就開始請人。

每星期二十一加七十五蚊成本,賺二百一十蚊,淨賺一百一十四蚊。

我搵咗兩個都係住土瓜灣附近嘅同學仔做搬運工,人工支出十蚊,可以幫我有兩日拎多十個包。

總成本一共一百六十六蚊。

收入係七蚊乘五十個包,三百五十蚊,淨賺一百八十四蚊。

之後我開始理解到公公講嘅觀察力有咩用。

雖然我透過薄利多銷增加客人同口碑,但忌廉包嘅人氣大概都係週銷量五十上下。

口碑喺同學之間已經建立起嚟,但銷量已經去到樽頸位。

因為需求已經飽和。

而我留意到,好多同學唔知幾時開始都用一款有卡通公仔嘅鎖匙扣。

原來學校入面六年級有個風頭躉,佢用咩嘢都會引起其他同學學佢。

事關佢就係引入將啲釘書釘插入擦膠度做陀螺嘅潮流尖啄,仲有個好中二病嘅名叫邪王滅殺黑龍哥。

之前仲有將啲紋身貼紙貼喺身扮咒印等等嘅熱潮都係佢帶起。

我又有計仔擴大我嘅生意。
容小弟做個活動宣傳。本身依個故事由於開頭就有好重嘅主角價值觀取向嘅描述,又加上好似真人真事會令好多普通人誤會,又無乜爆點,所以係個唔太適合連登連載嘅故事,一直都喺粵文雜誌《迴響》(一本廣東話入文嘅雜誌)連載,順便推廣廣東話。

可能有讀者會對《迴響》有啲唔好嘅印象,我自己都有,但係佢哋換咗新班底,再次接觸我嘅時候完全唔同晒,好有心想搞返好依本雜誌。

所以嚟緊我哋兩邊都會多啲合作,而今個星期六6月10日230至430就係第一個座談會。我亦問準咗佢哋同意先將故事嘅減速版放上嚟,希望有讀者睇完,有興趣參加今個星期六嘅活動。

今次活動分兩個環節,座談會,同朗讀劇部份。

報名表格:https://forms.gle/t6AbX3cqE3XvsEiTA

+++++++

<活動資料>
日期:2023.6.20(六)
時間:14:30~16:30
地點:Heal Club 漫畫酒吧(4/F 宇宙商業大廈 / 銅鑼灣告士打道229-230號 / 近鵝頸橋)
名額:限定30人
報名表格:https://forms.gle/t6AbX3cqE3XvsEiTA

依家名額仲有一半左右,歡迎讀者過嚟一齊傾下偈
我冒昧搵咗黑龍哥,請佢試食鮮忌廉包,如果好食,我以後可以畀佢優先排隊。

我對個包有信心,所以並唔係完全靠運數去博。生意人必須認清楚自己產品嘅價值,唔可以下下靠估同賭。

黑龍哥愛上咗個包,第一日嚟買已經轟動一時。

佢仲話個包可以幫佢補充邪王魔力,短時間令一大班中二追隨者個個都想補魔。

鮮忌廉包亦開始出現炒賣巿場,就算我個包賣到十蚊都有人買,因為轉手已經賺幾蚊。

全盛時期我地班有好多學生排隊買包。

大概兩個月內,我嘅賣價去到十二蚊,成本無變都係一百六十六,但我嘅收入係六百,淨賺四百三十四蚊。

我嘅積蓄好快就破咗千。

而當我興高采烈咁同公公講我賺到幾錢,同學又點樣炒忌廉包嗰陣,佢只係同我講咗兩個字。

小心。

公公講嘅野向來都係啱嘅。但我被利益沖昏頭腦,一時之間唔明白佢嘅意思。

直到忌廉包依個泡沫爆破為止。
公公好似西遊記家英哥,
一句,小心。
我個腦立即有畫面,keep住寫,
好笑得黎又過癮
下下贏到少少,又會柒一柒,
學到野
有雷暴,落雨好收衫喇!
多謝你
一個包嘅價值,就只係一個包。人係唔會為一個巿價只係幾蚊嘅包支付幾十蚊。

但一到炒賣情況就咩都會發生,大家都唔在乎個包貴唔貴,唔在乎個包嘅內在價值,只在乎個包遲啲仲會唔會升值。

包嘅價值一定有限,可惜人嘅貪婪無限。

隨事態發展,忌廉包已經要廿蚊個,個巿場入面唔係咁多人可以比成廿蚊去買個包。

結果,叫價去到廿二三蚊開始,就無人問津。

忌廉包唔擺得耐,有人存咗貨,發現廿三無人買、就降價想出貨,二十個半、十九、十六、十二⋯⋯其他人見到價跌又唔敢買,接貨嘅人變咗大閘蟹,結果更少人買,而啲包已經就嚟過期。

最後,臨過期都係賣唔出,有人選擇食咗佢,但食都食唔晒,唯有丟。

從結果嚟睇,有一班人用廿幾蚊嚟買一個本來只需要兩個半就食到落肚嘅包。

一個包嘅價值,就只係被人食落肚,僅此而已。
我望住一個個炒燶忌廉包嘅同學,同垃圾桶入面被丟棄嘅忌廉包,就算我係成個過程中賺最多錢嘅人,我個心都唔好過。

公公話,好好,我親身體驗咗一次咩叫巿場過熱。

佢要我記得自己嘅服務同產品幫到人嗰陣嘅滿足感,但唔好將失利投資者嘅失敗當成自己嘅責任。

事關有人鬧我,話如果我無賣忌廉包嘅話就唔會搞到依家咁。

輸得愈多嘅人鬧得我愈金,我亦好快變成神憎鬼厭嘅存在,僅餘嘅朋友都無晒。

我為依件事喊咗好多晚,明明一開始幫到買唔到忌廉包嘅同學,為佢哋提供價值,點解到頭來我害晒成班同學?
我連喊幾日,去到公公度佢見我口腫面腫,我想一次過將所有鬱結爆晒出嚟,仲話以後都唔想再做生意。

公公就安慰我,話班同學唔係被我害,係被人性貪婪所害,只係無辦法指住貪婪嚟鬧,先轉而搵我出氣。

人要為自己嘅貪婪負責,佢地所承受嘅後果係集體貪婪膨脹而必然發生嘅悲劇。

身處炒賣過熱嘅巿場,就算我去叫大家唔好炒,啲人只會笑我傻。

「啲包下個小息轉個手就賺啦!有錢唔賺咩!」

所以如果眾人皆醉我獨醒,唔好試圖叫醒喺美夢中嘅人,唯一方法,及早離去矣。

嗰年有人借錢炒包,蝕足百幾蚊,最後由家長出錢填氹,學校先知道事件嘅嚴重性。

即使我正當咁入貨,而炒忌廉包亦唔係賭搏行為,但最後所有野都要冚檔。

炒賣中有人贏有人輸,而我就係唯一一個大贏家,賺咗二千幾三千蚊,嗰年,我小四。

如果唔係公公一直做我嘅老師,我早就誤入歧途。

因為每個人都一樣,賺到錢就自然會囂,而囂得多就會仆街,因為成日抬頭挺胸,無睇清楚腳下要行嘅路。
女主角好叻女
但係仆街磁石
公公喺之後一次嘅課堂上擺咗兩樣嘢喺我面前,一支花同一罐沙甸魚罐頭。

佢講咗兩個故事我聽,第一個同枝花有關,枝花叫鬱金香,而喺十七世紀嘅荷蘭,就發生過炒花事件,史稱「鬱金香泡沫」。

「首先係產品嘅供應量。」

鬱金香好難大量培植,開花需時長,由種子開始種植至開花平均要六七年,令成品花處於供不應求嘅狀態。

忌廉包都一樣,區區幾十個根本滿足唔到全盛時期幾百個學生嘅需求,求大於供,價格自然會上升。

「仲有群眾嘅需求同資金量。」一個地方嘅人愈多閒錢就愈會搵野買。

當時荷蘭獨立無耐就發展航海產業,全國上下都好有錢,人有錢就會想買奢侈品。鬱金香就成為咗群眾嘅炒賣目標。

同樣道理,雖然學生無收入,但唔少人嘅父母都會比幾十甚至上百蚊嘅零用錢畀仔女。

而忌廉包嘅價格未炒起同啱啱炒起嗰陣,相比學生們嘅收入都係好平,自然就有資金流入開始炒賣。

「有資金嘅人一開始投機,價格就會喺短期內飛升,甚至脫離物件應有嘅價值。」
估唔到睇呢個故仲可以學歷史
鬱金香泡沫真係出名到不得了
有嘢落袋
因為太撚癲
的確,喺有同學直接以炒賣為目的嚟買包之後,好快忌廉包嘅價錢就升上去。

「仲有一點,就係會出現金融衍生物品。而衍生品出現嘅時候,巿場一片繁榮,個個都覺得買完一樣野之後會升,就會愈嚟愈多人借錢炒賣。」

公公講到,當年荷蘭人先炒成品花,後到次級品種,然後到鬱金香球莖(由球莖開始種只需一年就會開花)但連球莖現貨都交易晒之後,就開始進入期貨炒賣階段。

無錯,世界上有史料記載,最早嘅股票同最早嘅期貨其實都係荷蘭人發明。

由於球莖未成熟,種鬱金香嘅人就提供期貨。

簡單講當時嘅人會交易一張合約,甲表示一年後收成就會交付鬱金香球莖。

當現貨係一百蚊,依家十蚊按金賣一個權利畀乙,一年後乙可以畀多九十蚊買成熟嘅球莖現貨。

但乙買完,當價格又升,未夠一年鬱金香就升到二百蚊,佢就會賣自己張合約畀下一個,而張合約已經值一百一十蚊(本來球莖值一百,加按金十蚊),乙嘅身家馬上暴漲咗十一倍。

丙又會再賣畀丁、丁又再賣畀茂⋯⋯

只要價格繼續升,依個暴富遊戲就會一直玩落去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞