是咁的,廿一歲有咗,所以我要做有錢人

288 回覆
84 Like 465 Dislike
女主角個仔真係好幸福,有個咁識諗嘅媽咪
扮咩偉大,高潮完未?生佢出泥捱窮同你個ex留債比你有咩分別?做完pk野仲要懶係道德光還咁噁心,你臉皮都厚
捱世界嘅生活好難過,但人最好就係幾乎咩都可以習慣,只要慣咗就幾辛苦都唔覺。可能人哋眼中你係十二級辛酸,但自己過緊每一日都係十二級痛,就無噉痛。

好似啲男人玩啲經痛體驗機噉,成世人都未受過所以個個都嗌救命頂唔順,但女人就個個都無事,因為經痛已經係我哋嘅日常。

講起經痛,有咗嘅好處係起碼大半年唔使再受苦,不過相反就多孕吐尿頻同腰酸背痛嘅問題。有啲問題無咩辦法解決,但孕吐嗰啲我咪隨身帶話梅陳皮,多啲飲檸檬茶囉。

每日忙住返工賺錢,都無乜時間胡思亂想,但有時又會突然間成個人情緒低落,可能有少少產前抑鬱症都唔定。

發作嘅時候唔多,通常都係行街嗰陣見到一家大細嘅畫面之後,就會忍唔住流眼淚。

情侶無、帶住幾歲大小朋友嘅家庭都無,但兩公婆推住bb車照顧手抱bb嗰種,我就次次見完一返屋企就喊到阿媽都唔認得。

點解人哋就正正常常有個人陪喺身邊一齊面對,可以分擔一半痛苦,我就要一個人做兩個人嘅嘢?我唔求阿軒好,都唔好衰到要倒蝕吖?最慘係我明知佢係賤人,但一見到人哋幸福家庭,我腦入面想像嘅男方都仲係佢。

無辦法,我又無鍾意另一個人,而且個小朋友的確係佢嘅。但一察覺到仲諗起佢,就覺得自己好無用。點解我仲要諗起佢?

一唔開心就好難瞓得著,然後又諗起再唔瞓聽日就無精神返工,但距離要起身嘅時間一分一秒過去,我就更加大壓力,更加瞓唔著。

到底依啲日子幾時先會完?
收皮啦,成日話生出嚟捱窮就係仆街
個仔會唔會幸福你定咖?
而家女主角又唔係諗住生咗出嚟之後就唔撚理

再講,你話生咗出嚟捱窮就係仆街,咁資產收入要有幾多先唔算窮呀?
母愛真係好偉大
後來我發覺再係噉會好影響之後返工嘅表現,真係唔可以再成日突然爆發,於是開始練習自己喺街嗰陣多啲睇電話,集中睇吓財經新聞,總之外面世界發生咩事都唔關我事。

財經新聞係最好睇,因為永遠有唔同公司發生緊好多事,只要唔怕悶可以連上巿公司嘅公告都睇埋。噉我就長期都閱讀緊,唔會留意到街外有無幸福家庭。

有次喺地鐵聽到小朋友喊之後,我就帶埋耳機,耳仔聽緊電台財經資訊而對眼就睇網上財經新聞同股票分析。只要專心噉一心二用,已經足夠霸佔晒一個人嘅注意力,世界末日你都唔會察覺。

除咗返工之餘,我都好認真研究緊應該投資乜嘢令自己賺多啲錢。除咗資本增值之外最重要係賺被動收入。

金錢嘅遊戲規則喺上個世紀七十年代已經改變咗,公公成日話當貨幣脫離金本位,即係一蚊美金印出嚟,背後唔需要有對等嘅黃金庫存支撐開始,貨幣嘅多少就完全由中央銀行話事。喺金本位制度下,當你一個國家有一公斤黃金,以一克換一蚊嚟計你只可以印一千蚊出嚟。但脫離咗之後,如果唔理任何經濟影響,理論上你可以印一千億出嚟。當然噉樣會引起通脹同貨幣貶值啦。

由二零零八年金融海嘯開始,美國政府嘅所謂量化寬鬆,簡單講就係印錢。佢印得愈多,根據物以多為賤嘅定律,貨幣就會貶值。反之實體商品或者金融資產就會升值。

比如一層樓,量寬之前係一百蚊,你印多一倍錢,佢自然會慢慢升上二百蚊。反之你手上揸住一百蚊無買層樓,你仍然揸住嘅一百蚊已經買唔到二百蚊嘅樓。

手上嘅錢一路貶值,資產就一路升值,所以點都要將現金轉為資產。無一個有錢人嗰幾百億身家係現金嚟。

銀行就係一個懲罰節儉人嘅地方,我成日覺得喺遊戲規則已經改哂嘅今日仲提倡節儉係美德其實係個陰謀嚟。唔係話做人要大使,講緊嘅唔係個人,而係成個社會嘅觀念。

你儲錢入銀行,就係被資本家借走咗嚟槓桿買樓,之後租返層樓比你住,將你嘅月租拎去還爭緊銀行嘅錢,依個就係真相。
主角有料
講野離L晒地,唔係個個都同你一樣喺個有錢嘅閪窿出世架。真係好L感動,原來阿媽肯照顧佢其他同學就唔L會發覺個細路咩都冇試過笑9佢,佢天就會比錢個細路同同學出去食飯玩,仲可以感動上蒼賜部手機比佢等佢唔使做班上唯一冇手機嗰個。屌你啲有錢人乜7都唔知就comment 好L討厭。

上堂喇,幾錢先夠?當個細路唔會因家庭比人當異類去排斥就夠了。

學下感恩,錫一啖你老母個閪窿講多謝你比我喺度出泥啦。
啲細路係唔係都會恰鳩少數咖啦
按你咁講,係咪個個都唔應該有後代呀?

我細個唔鐘意打機,鍾意睇書都俾人蝦咖啦,咁又點啫?咪打柒佢哋囉,有咩問題?打完反而大家fd到添
我細個第一部電話電腦都係自己儲錢買返嚟啦,不知幾好。
其他同學仔個個都唔識管理錢,有咩想要就淨係識求父母,我反而覺得好彩細個父母唔會買嘢俾我,咁我先學識想要咩都要自己爭取

唔好諗到啲細路咁脆弱啦
果然係不食人間煙火嘅有錢人,咁都講得出。就係你呢啲L樣令到家境唔好嘅人雪上加霜。FYI, 人類有感覺嘅。
我啲嘢要自己諗辦法賺錢買返嚟都家境好
唔出嫁喇可?
我想睇佢點賺錢嫁炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞