是咁的,廿一歲有咗,所以我要做有錢人

288 回覆
84 Like 465 Dislike
做得好
我雖然唔知行情,但所有貨品都有個價,只要搵返放相應品質嘅賣家,就大概知道自己件貨巿價大概幾多。噉做唔係要賺盡每一蚊,而係確保自己唔會被人壓太多價,令自己蝕底咗都唔知。

變賣阿軒屋企所有僅餘嘅值錢物資,視乎情況會影響我之後可以動用嘅資金,所以就算為報仇我都唔會鑑平鑑賤賣出去。

成個下午值到夜晚媽咪返嚟之前,我都埋首喺電腦前做資料搜集,睇吓手上嘅貨可以賣到幾多錢,傢具方面甚至已經約緊幾日後交收。

粗略計算,阿軒最值錢嘅遊戲機同波鞋夾夾埋埋可以賣到五六千蚊,加埋傢俬電腦等等配件,拎返七千幾蚊應該無乜問題。

「素怡?返咗嚟呀?」媽咪入屋之後,見到我放喺客廳嘅兩個大袋:「搞咩呀你?」

要嚟嘅始終都要嚟,我最驚就係要面對媽咪,同佢交代成件事。

「你又唔講你返嚟,我無買餸喎。今晚叫外賣好無呀?」

我喺房走出去,見到媽咪嘅身影。佢見到我,或者係女人嘅直覺,又可能係我嘅面色好差,佢已經露出擔憂嘅神色。

「媽咪⋯⋯我有嘢同你講。」

媽咪拉我去飯枱坐低:「咩事呀?係壞消息?」

我點頭,雖然心不甘情不願,但都要承認:「壞消息,好壞好壞嘅消息。」

媽咪呑咗啖口水,望實我,等我宣布壞消息。

我將阿軒搵我做擔保人借錢,人間蒸發,同最後一通叫我落仔嘅電話,所有事都一五一十講晒畀媽咪知。

聽完之後,全屋都陷入沉默之中,空氣好似結咗冰噉,我甚至唔敢正眼望媽咪一眼。

佢咩都無講,企咗起身,行到我旁邊,將我拉入佢胸懷之中。

嗰一刻,結冰嘅空氣融化咗。
媽咪
女主角都好犀利,可以咁快整理到仲同人講
我發唔出一個單音,媽咪嘅舉動殺我一個措手不及。

「我明⋯⋯我明架,我全部經歷過,點會唔明?」當年我都係一個未婚懷孕下嘅產物,媽咪完全喺失去公公支持嘅情況下,獨力養大我。

「當年我連屋企人都無,依家我唔會要你自己一個面對。」

世界上有兩種人,一種係自己仆過街就想後人一齊仆街,另一種係知道仆街嘅痛,唔想後人再受一次嗰種痛苦。

媽咪係後者,依個世界最需要嘅,無比溫柔嘅人。

我喊咗,唔係因為傷心,係因為感動。

「女,媽咪依廿年嚟嘅積蓄唔多,但都可以——」

「唔好。」我打斷咗佢:「依個係我犯嘅錯,我會自己承擔返個後果。」

「噉你要我睇住你還債,咩都唔幫手呀?」

「你只要陪住我,等我知道有屋企返已經好足夠。仲有一點⋯⋯你嘅積蓄係屋企最後嘅安全網,唔可以亂用。」

「但係⋯⋯你用錢噉叻,可以拎嚟做生意,可以拎嚟投資,滾大嚿錢架嘛。」

我搖頭:「生意同投資唔係必賺,我已經負緊債,承受唔起任何風險。」

我大可以拎住全副身家去賭鋪大細,好多人會著眼自己贏咗可以多一倍身家,幻想自己發達之後點點點,但無乜邊個諗輸咗幾大鑊。

做生意又好,投資又好,雖然睇得中嗰陣贏面會大過賭錢,但講到尾都唔係必贏。如果有必贏,依個世界就無窮人。

公公都教我,學贏之前,最緊要係學唔好輸。

而依家嘅我,同不久將來,即係十個月後嘅我都有好沉重嘅包袱,我輸唔起。

「媽咪⋯⋯我想⋯⋯生佢出嚟。所以屋企嘅積蓄真係唔可以亂用。」

聽到我話要生,媽咪更加擔心,佢八字眉下水潤嘅雙眼,好似勸我再好好考慮一次噉。

「你⋯⋯真係決定咗?」

「決定咗。」先唔講我嘅體質如果承受一次墮胎就無機會再懷孕,就算我嘅體質正常,我都想生出嚟。

「真係會好辛苦,我係過來人,所以我問多你一次,你真係決定咗?」

我按住肚,依家已經唔痛,佢嘅存在為我帶嚟堅持嘅勇氣:「我知道⋯⋯畀幾千蚊就一了百了,噉我只要還晒五十萬就夠。生出嚟,我就起碼係負債四百五十萬。」養大一個小朋友平均要用四百萬,點計都唔化算。

生同唔生都係負責任嘅表現,既然係噉仲點解要生?唔生著數噉多。

「媽咪⋯⋯你有無後悔過生我?」

媽咪聽完,就明白我嘅意思,只係攬得我更緊:「無,雖然好辛苦,但無後悔過。」

「但我會後悔,如果我落咗佢。」

「嗯⋯⋯噉就生啦,無論你點揀,媽咪都會支持你。只係我想你真係諗清諗楚,條路唔容行。」

「噉我明知條路難行,都要行呢?會唔會好不孝?生咗出嚟,點都會勞煩到你架⋯⋯」媽咪用大半世人養我已經夠辛苦,我唔想佢再為我嘅錯誤埋單。

「既然你決定咗,媽咪就陪你行。」

依刻,媽咪跨越咗當年嘅悲劇,某程度上,我覺得媽咪比公公仲厲害。佢無趕我出家門,無鬧過我一句,只係溫柔噉接住不停墮落嘅金素怡。

「我以前一個人痛苦,依家我同你分擔吓,應該會好啲架喇。」媽咪現出軟綿綿嘅老鼠仔:「話晒都有經驗,依家咪又係養到你肥肥白白?唔死得人嘅。」

我攬住佢條腰:「多謝你⋯⋯」

「傻嘅,兩母女講啲噉嘅嘢。」

媽咪輕撫我嘅頭髮:「睇到你噉堅強,我點會後悔?」

「對唔住呀⋯⋯」我爆發咗,喊得好大聲:「對唔住呀!我睇錯人!我訓晒身落去!仲連累你!對唔住呀⋯⋯嗚⋯⋯」

媽咪忍住佢嘅哭腔:「無事⋯⋯無事⋯⋯我原諒你。」

正正係媽咪嘅溫柔同堅持,令我更加唔可以認輸。為咗佢,為咗肚入面嗰個,我要喺負債五十萬嘅狀態下逆襲做個有錢人,無論如何,一定要成功!
女主角有個好好嘅媽咪
要還債只有兩個方法,開源同節流。每個月至少要搵到一萬蚊左右先可以解決日常需要。大學學費係問政府借,暫時無還錢嘅逼切性。日後就算要還,由於低息,負擔相對嚟講少好多,不值一提。

咁除咗每月要還嘅九千蚊,一般人要用嘅錢就係衣食住行四方面。好在媽咪向來負責租屋嘅使費,而政府公屋嘅租金都唔貴,所以我哋嘅住屋方面唔使太擔心。

「既然你唔畀我幫你還,噉我就負責返我一直以嚟負責嘅部分啦。」除咗住,食方面只要我喺屋企食飯,媽咪都會買定餸,有時我煮有時佢煮。

「你一路都無畀家用我架啦,咪又係噉樣過。」

有媽咪背後嘅支持,住唔使我負責,食嘅負擔又幫我減輕咗唔少,有依個後盾我真係好感恩。我又諗,被公公逐出家門嘅媽咪當年一定過得好痛苦。

「嗰陣都有啲積蓄嘅,就拎住筆錢出去租屋先囉。到個肚愈嚟愈大,個婦科醫生見一路無人陪我檢查,問咗我兩句,知我係單親媽媽就介紹咗我去搵社工。」

千禧年代仲未係新移民氾濫嘅年代,社會資源雖然都有錯配嘅時候,但真正有需要嘅人唔多唔少都能夠受惠。

媽咪嗰陣好快就輪到上公屋,一住就係廿幾年。講真喺住屋上真係慳唔少,依種大細嘅單位外面起碼七八千蚊先有,但我哋三千蚊都唔使。

細個學政府係個轉移社會財富嘅機制,當真係有政策惠及到窮人,係幫到唔少人一生。我同我媽咪就係例子。

當然我依種思維亦成日被公公鬧,只有無出息嘅人先會依靠政府日日等政府救。

「但有好多人,比如身體同智商有問題嘅人,都真係要人幫架喎。」

「嗰啲係殘疾人,唔係無出息嘅人。」公公向來最睇唔起有手有腳但唔落力改善自己人生嘅人。

「每個人都要對自己嘅人生負責,你想生活好,就付出對等嘅努力。」

「噉如果好努力,一切都無變好呢?」

「噉就唞吓氣,再繼續。」

佢信奉嘅係永不言敗嘅精神,經常話可憐人必有可恨之處。我覺得⋯⋯某程度上都啱嘅。
佢公公講得非常好
言歸正傳,住同食都慳好多,食方面盡量帶飯,前一晚食淨嘅餸菜就留起做第二日嘅午餐。早餐一個包唔使十蚊,午餐慳咗四五十,晚餐返屋企唔使錢。加埋來回車費,每個返學上堂嘅日子大概廿蚊內解決晒佢。噉一個月就算返足二十日學,都係四百蚊,比盡五百內搞得掂。

行方面嘅車費係流動,視乎我嗰日去邊,但都係有限錢。至於衣,我唔打算再買新衫。對女人嚟講真係慘過死,但既然無錢就唔輪到我任性⋯⋯⋯⋯呃⋯⋯可能一個月一件囉⋯⋯唔得喎,三個月?半年?唉,到時先算啦!仲有係護膚品同化妝品,前者盡量慳住用,淨係買可以用到三個月嘅洗面奶,嗰度二百幾蚊除開就七十蚊一個月。有錢淨先去買啲平價面膜久唔久用吓。化妝品淨係重要場合先用,平時盡量素顏。唉,嚟緊都預咗辛苦,個樣實好快殘,反正嗰少少錢都補唔返,噉寧願慳返佢好過。

旅行就唔使諗架喇,娛樂同社交亦唔使預我,咩打邊爐放題唱K按摩自助餐整蛋糕食甜品學瑜珈統統唔做得。

無錢就無社交,係好現實。

起碼等過咗一兩個月,計吓大概有幾多錢淨,先可以久唔久參與一下。好彩進入大四好多人都忙畢業論文,所有社交活動應該都會直線下降。

計完數之後就大概知道,我預一千至千五蚊係我嘅日常開支。已經包埋我要去公營婦產科嘅車費,診金希望唔會太貴啦。

而且依個只係頭七至八個月嘅數,就算我唔著唔食,遲啲個仔出世都要買衫同日用品畀佢,每次一諗到佢我就好焦慮。所有計好嘅數應該都唔會如我所願噉完美,生仔前中後實在太多變數。但我叫自己睇實眼前每一步,過好每一日,生仔嘅事之後再算。

可能有人覺得我好蠢,揀咗生令自己徒增壓力,又揀咗自己節衣縮食去還錢。其實只要落仔同申請破產,所有事都一了百了。

但我感覺當放棄晒依一切責任,我就變得唔再係自己。我唔係宣揚自己負責任有咩噉好噉值得自豪,純粹係我會噉樣選擇,因為我好清楚自己係咩人,想成為咩人,唔想變成咩人。同樣嘅情況,可能有人揀落仔同破產,就好似我之前所講,無論做乜都係負責任嘅方法,我唔會去批評同批判,我又有咩資格去批評人呢?

最緊要係,揀咗就勇往直前,唔好回頭,唔好明知會後悔都言不由衷,噉就夠晒。
節流計好數,就到開源,究竟我一個月可以賺幾多錢?無論點將開支減少,無收入都係還唔到錢。所以之後要計開源賺錢嘅數。

首先我幾乎將阿軒嘅舊物賣晒,有啲餐具廚具無人要都好合理,就留返自己用,不拎白不拎。最後收返大概啱啱六千蚊左右,無我預期嘅七千幾,但都係個好開始。有咗依筆錢,再加埋我一直放喺自己屋企,儲咗十年有多嘅利事錢,至少今個月無即時危險先,噉我就有時間喺下次還款日之前搵工。

作為大學生,最容易賺到錢嘅工當然係幫中學生補習啦。嗰陣時公價大概百五蚊一個鐘,兩個鐘頭就三嚿水,第一個目標係接三個逢星期六補習嘅學生。

噉一個月扣埋車費起碼有三千四五百蚊,之後就到星期日接三個學生,再多一倍錢,保守估計一個月有七千蚊。

同時我都搵埋屋企附近有無小店請人,去咗便利店做收銀、餐廳做樓面、花店做打雜,用嚟填滿我唔使上堂、早落堂嘅日子。嗰啲返學時間想接補習都唔會有學生理你,因為佢哋上緊堂。

大四已經無乜堂上,每個星期有兩日放假,另外一日上半晝就落堂,所以有兩日半可以返工,全日就返收銀同花店打雜,半日就去餐廳喺開下場之前返去幫手。最低工資三十二個半,便利店收銀三十五蚊一個鐘,八個鐘一日二百八十,一個月四日一千一百二十。花店由於缺人手,所以錢多啲,出到六十蚊一個鐘。一日四百八,一個月一千九百二十。最後半日嘅餐廳就係四十蚊,由五點做到十點二百蚊一日,一個月八百。

三份兼職一共三千八百四十,勉強一萬零八百四十蚊。

每月還九千係夠突,仲淨一千八百四十,如無意外扣埋生活費千五,仲有三百四十蚊淨,假如我真係好守紀律就有八嚿水可以儲起。

好啊,每個月都仲儲到少少錢,情況都唔係我諗噉壞。

計算很美好,現實很殘酷。

計劃總係追唔上變化。
女主角真係好值得尊敬
我知道計數係無辦法應對突發情況,但可以令你有大致上嘅目標。其實實行到七八成嘅計劃已經算好唔錯。

我嘅第一個問題係補習學生唔夠,只得一個,就算叫佢喺學校幫我宣傳,效果亦有限。

做收銀、樓面同打雜只係做個攝位嘅齒輪,上面叫你做乜就去做,唔使用腦。但補習完全唔同,單對單補某程度上都係生意嚟,我賣緊指導人嘅服務,只要有方法搵到多啲客就可以確保穩定高收入。

賣產品同服務嘅生意,首先係服務本身有一定價值,噉先可以長期穩定賺錢。商業世界好多人賣垃圾畀人,不過大話始終都會爆,掛羊頭賣狗肉注定唔係長久之計。不過嗰班賣垃圾嘅人都有值得學習嘅地方,佢哋點樣用話術同包裝放大一件垃圾嘅價值,係每個做生意嘅人都應該學嘅手段。

唔止補習學生唔夠數,我連嗰三份兼職都幾乎被人炒。原因無他,第一成日孕吐,我已經帶埋膠袋返工,但一嘔就做唔到嘢。第二係成日急尿,我已經搵有內建廁所嘅地方返工,方便自己唔使為去廁所而來來回回太耐,但急尿嘅頻率都係太密,成日去廁所影響到工作。

「唉,大肚婆真係麻鬼煩。」

「我明你大肚都辛苦嘅。」

「我話知你大肚定跛吖!總之嚟得返工就唔該你盡責啲!咪成日借尿遁偷懶呀!」

以上,分別係便利店經理、花店同餐廳老闆對我嘅訓話。世界總有好人壞人,便利店經理屬於河水不犯井水嗰種人,佢會有怨言,但亦好公正,唔會因為我有咗就特登畀多或者畀少嘢我做,不過其實我知佢已經就住我,至少啲搬貨之類嘅粗重嘢都無叫我做。

花店老闆對我係偏好嘅,典型好人:「其實就諗咗好耐,想同你講根據你工作表現扣返啲人工,但都係算啦。你大住肚都噉返工法,應該都等錢使,我無理由噉對你。」雖然聽上去唔好受,但都好感恩老闆嘅決定。

至於餐廳老闆係嗰種唔理員工死活,伙記死老竇想請假都話關佢撚事嘅仆街嚟,可以的話我都唔係噉想繼續做。可惜我嘅情況唔輪到我揀三揀四。

一諗到嚟緊五年都要噉生活,就會覺得好洩氣。每次受完上司嘅指責我都會好唔開心,好辛苦好鬱悶。

自己匿埋喊完,又好似公公話齋,再繼續。
事情會好起來的
好快過咗第一個月,多得賣嘢嗰六千蚊,我嘅壓力相對少好多,但睇住銀行儲返嚟嘅錢一過咗還款日就消失一大截,就好似睇住自己啲肉被人削落嚟噉。

原本⋯⋯原本我就算辛苦做完嘢,依啲錢都可以落袋⋯⋯可以儲好、可以投資⋯⋯但依家只係用嚟還債,咄一聲就無晒。

學生仲係得一個,照噉計法嚟緊嗰個月就唔夠錢使,我要諗方法盡快達成星期六日一共六個學生嘅目標,唔係好快就走投無路。

「咦咦?你咪阿軒仔條女?」有一晚,喺餐廳返緊工嘅時候聽到一把好熟嘅聲,原來係輝哥。

「分咗手喇。」我講完就想返去做嘢,最好盡量遠離黑社會,但輝哥嚟捉住我隻手。

「咪走得噉急啦,傾兩句先啦。」

佢嘅動作尚算斯文,但都引起咗其他食客嘅注意,我唔想影響老闆生意,就點點頭,利用依個情況再攞少少甜頭。

「傾囉,不過我話晒都返緊工喎。」

「係咩?喂阿蔡!」輝哥叫老闆,後者就烚熟狗頭噉搓住手掌行過嚟:「係,點呀輝哥?」

「我要搵佢傾偈,但佢返緊工喎,噉點呀?」

「唏,叫幾個伙記密啲手咪係囉,當佢放假啦。」

「吓?我唔放得假架,我好需要今日人工,唔係聽日出街都無錢喇!」我即刻扮到好可憐噉樣,輝哥就拍拍蔡老闆:「嗱,人工你照出畀佢,我唔阻你好耐架啫。」

「得得得,輝哥你話點咪點囉。」

之後我就去咗輝哥嗰枱,被幾個黑社會圍住。大肚婆心血少唔嚇得架,真係希望佢哋咪鬼再嚟煩我。
唔通輝哥幫手
坐低之後,我再湊近少少講:「今日收工老闆實借啲已扣我糧,唉為咗你,無計啦。」

輝哥微微一笑:「佢扣你糧就同我講,我補返畀你。仲有,依度五嚿水,當係麻煩你同我傾偈嘅賠償。」

我誠惶誠恐噉收咗張五百蚊紙,不停多謝輝哥:「噉你搵我有咩事呀?」

「聽講以前阿軒仔間酒吧噉好生意係多得你揸旗喎?」

「佢成日消失,我唔理間鋪就等執粒架喇。算係好彩啫。」

我盡量講得隱晦啲唔好暴露自己喺管理生意上嘅特長,因為輝哥九成係想搵我幫手打理生意。

「邊止好彩呀?個調酒仔話你做咗好多嘢架喎。」

既然係噉都無得唔認,原來佢有情報源:「算係咩都試吓噉啦,不過試嗰陣唔知得唔得架,都係搏一鋪。」

「就噉,我唔轉彎末角喇,我有壇生意要打理,就黃色架步嚟嘅,近排被第二個字頭搶咗好多客,但上面話咗唔打得。我想搵你幫手,諗啲計仔幫我搶返啲生意返嚟。你點睇?」

我望吓身旁嘅古惑仔,再望吓輝哥:「呃⋯⋯我有無得揀架?」

輝哥靠前,眼神好兇狠:「無。」

空氣陷入沉默,我忍唔住呑口水。

「噉⋯⋯我想屙尿⋯⋯」

「哈哈哈哈!你講嘢都幾跳喎!放心,講笑啫,我從來唔會逼人嘅。我成日都話,條路點行,係你哋自己揀。」

「即係交易?我幫你我會得到乜嘢呢?」

輝哥諗咗諗,再講:「你真係幫到我搶返啲生意返嚟,打殘對家嘅話⋯⋯我就幫你還清條數,點睇?」
開雞竇好撚好搵㗎
女主角今次想唔發都難
Live
幫完輝哥 然後又奶單大
「你點知⋯⋯」

「阿軒噉爛賭,有幾難估呀?見你一個女人仔都要打埋依啲工就知實被佢跣咗鑊啦。爭幾多呀?講嚟聽吓?」

我猶豫咗一陣,再答:「五⋯⋯五十萬。」

輝哥嘅笑容,好似伊甸園引誘夏娃食禁果嘅蛇:「五十萬,一個女人仔點還呀?唔好話你吖,我哋爭人五十個都怯啦。嗱,你過嚟幫到我手嘅,條數我幫你還清佢,你有我卡片架啦?」

我點點頭,但仲有最後一個問題要問:「噉⋯⋯如果我幫唔到你檔生意⋯⋯又會點呀?」

輝哥聽完,冷冷一笑:「到時你咪知囉。」一句,就令我背脊發麻發到天靈蓋。

「幫手的話,每個月畀一皮你做生活費,事成就幫你填咗嗰五十個。返去諗吓囉,有答案就打畀我啦。」

講完,輝哥就走咗。

依家擺喺我面前有兩條路行,一係去幫輝哥手,踏足搵快錢嘅黑社會勾當,噉就每個月一皮袋袋平安,成事亦可以還清條數。

最大問題係唔知失敗有咩後果。

一係就自己落力喺一個月內搵夠五個學生,然後繼續依家辛苦兼職嘅日常生活,慢慢還債。

我應該⋯⋯揀邊一條路好?
面對兩難抉擇,我一個人諗唔掂。問媽咪又唔會有客觀答案,以佢噉傳統嘅觀念一定揀靠自己。而且佢嘅經驗都係一個人捱到依家,佢嘅答案太主觀。

總有啲事我哋會選擇唔同屋企人商量,所以幾時都好,朋友都係最佳傾訴對象。

一路以嚟慣咗係同輩中嘅異類,人人講買嘢嘅時候我諗緊點賺錢,思維唔同自然好難同人傾得埋。真正可以傾兩句,隨時可以搵又唔怕尷尬嘅朋友就只有黑龍哥一個。

我靠住舊式公屋嘅露台,打電話畀黑龍哥。記得嗰晚夜空灰濛濛,黑夜嘅白雲暗淡無光,遮住月光。

「你嗰邊加塊反光板先!等陣,喂?」

「啊,你做緊嘢呀?唔煩你。」

「素怡?做咩事?」

「呃⋯⋯有嘢想請教你。無阻你吖嘛?」

「阻架,不過你講吖。」

「噉⋯⋯你做完嘢再打俾我啦。」

「好長架咩?」

「人生交叉點呀。」

「噉我拍完嘢打返畀你。」

收線之後,我輕嘆口氣,仍然見唔到黑夜嘅明月。
Live咗 好睇 求加速
龍哥
媽咪發現我有啲煩惱,主動問我咩事。諷刺嘅係我可以同佢講自己未婚懷孕,但就講唔出有黑社會叫我幫手做嘢。

就好似你唔會同個信上帝嘅人討論無神主義一樣,我明知媽咪最憎黑社會,只要扯到少少關係佢都會變得好激動,無辦法,鬼叫我爸爸以前係個古惑仔。

媽咪作為一個千金乖乖女,會被壞男人吸引都係意料之中嘅事,只係估唔到佢一嚟就打大佬。

如果係黑幫入面高級啲嘅骨幹成員起碼都叫唔愁三餐,偏偏佢鍾意嘅只係啲無名無姓嘅爛仔,個腦好似除咗中出即飛就咩都諗唔到嘅雞蟲。

媽咪成日話自己當年鬼揞眼,好似中咗傳銷又或者被邪教洗腦嘅教徒噉,明明一直聽公公話守住貞潔,但為咗佢好似咩規則都抛諸腦後。

某程度上我理解公公當日點解會忍痛逐媽咪出家門,因為爸爸依種擺到明係無前途無實業嘅股票,媽咪都成副身家前途押落去。

我諗依一點係以眼光獨到而自豪嘅公公無辦法忍受嘅。即係明知間公司就執,仲要叫住唔好中個頭埋去,但對方都係中咗,仲愈跌愈溝貨,直到破產都唔識停噉。
又係嘅,媽咪一定會叫女主角唔好幫啲老黑
諗諗下,我就好似聽到公公問我煩緊乜咁。

「我煩緊點樣可以搵多啲私補學生啫。」

「仲未夠數?」

「最少有六個學生,噉我先安全。依家得一個。」

「⋯⋯有無計仔?」

「諗緊⋯⋯但無乜進展。」

「畀啲信心自己,你得架。你有邊次唔得吖?就算點都好你最後都會有辦法。」

賺錢嘅辦法真係周圍都有,重點係我哋睇唔睇得出同諗唔諗到最關鍵嗰條竅。我真係見過有阿婆做清潔,而佢話自己其實有間公司,包咗啲工商廈嘅清潔嚟做,手下團隊有幾十人,專做甲級寫字樓生意。

點解我又係食米線三哥又係食米線,佢會食到叮一聲覺得米線係單大生意,發大嚟做?點解佢嘅思路會有:「牛扒你唔可以餐餐食,米線你可以食好多餐,所以賣牛扒賺得少,米線會賺得多。」

當然每個人本身嘅工作、經驗同專長都唔同,三哥一直喺廚房打滾亦係個廚師,到最關鍵製造出產品嘅一環佢就可以發揮特長。老實講就算我有三哥嘅思路,整唔到一碗好食嘅米線都唔會建立到譚仔王國。

依個世界最賺錢嘅生意就係發現一樣其他人眼中只係件垃圾嘅價值。喺一般人眼中睇到嘅米線只係填飽肚嘅一餐,但喺適當嘅人眼中佢可以化為印錢機。關鍵在於你有無噉嘅眼光。

就算係依家人人都知道係高級食材嘅呑拿魚,曾幾何時都係古代人眼中嘅垃圾。呑拿魚喺進化嘅過程中為咗增加游水嘅動能,變成咗溫血鮮類,身體入充滿血紅蛋白同肌紅蛋白,所以呑拿魚肉係紅色。但又因為溫血令佢非常容易腐爛同發臭,以前釣上一條呑拿魚只以每公斤幾美分嚟結算。甚至有段時間要畀錢出嚟處理依堆大型垃圾。

直到1972年岡崎晃先將呑拿魚由北美空運返日本賣。聽講當年嘅日本人崇洋,覺得外國人嘅任何嘢都係好啲,推崇買外國貨,跟外國人飲食習慣等等,加上嗰個年代嘅日本經濟處於繁盛期,普羅大眾賺到錢自然搵地方使。外國人食紅肉,食牛扒就跟佢哋食。當時飛機上開始出現製冷系統可以保鮮,岡崎晃就將喺北美唔值錢嘅垃圾,倒貼二十美金先可以處理嘅呑拿魚運返日本,打住「海中牛肉」嘅旗號去賣,結果唔使問都知即刻發咗達。唔使好耐其他人都察覺到呑拿魚蘊含嘅龐大利潤,一齊加入分一杯羹。無論點都好,頭啖湯都係岡崎飲到舐舐脷。

依家過咗一個月,我都仲未達到本身個目標,如果我仲有時間同經濟許可,就可以慢慢諗出路。但生活逼人,每個月要還嘅錢係個好現實嘅問題,無錢無時間無人手,一切只可以依賴喺創意上面。

除咗補習之外,我最好諗到一條低風險賺錢嘅竅。講就易,實際上係咩竅要諗到出嚟難過登天。噉易諗到人人都係李嘉誠無窮人架喇。

定還是⋯⋯我幫輝哥好?噉我就唔使再諗點做,唔使再諗點樣解決問題。

只要做好輝哥畀我嘅工作,收咗人工袋袋平安就得。如果繼續搞補習,首先要諗方法增加學生,同時又要諗吓有無新方法可以賺錢,即係起碼諗兩條竅,仲要唔知成唔成功。

一邊充滿未知同風險,另一邊就係穩定收入起碼唔使個個月擔驚受怕。就好似自己創業同返工一樣,唔知點揀先啱。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞