馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
我今次成個旅程都係用SoSIM數據漫遊plan
我覺得收得幾好喎
新加坡其實真係好正
啲嘢食係每次去都永遠食唔完
而且我覺得新加坡應該係全世界最安全嘅地方
就算自己一個人去都完全冇問題
我覺得其實新加坡整體上嘅物價同香港差唔多
但係嗰邊搵嘅人工係低過香港唔少
而且我哋又唔可以喺嗰邊買樓要租樓
應該移民過去初頭嘅生活會幾辛苦

多謝提供
咁可能而家改善咗
真係視乎你去幾多日
如果你去得嗰幾日
大路景點已經夠晒你玩
你住邊到先?
我啱啱去完返嚟住Bugis
當然間房都係勁細類似時鐘酒店嗰啲
大約$600一晚
去新加坡唯一嘅唔好處就係酒店真係好貴
Geylang係紅燈區
我日頭去過兩次就覺得好正常嘅
夜晚就唔知啦
我啱啱去完兩個禮拜新加坡返嚟好正
退休緊係去大馬
物價平
去得geylang就記得順便去埋馬來區行吓,好多人淨係知道阿拉伯區,而唔知道馬來區
真,閒閒哋都過千蚊一晚,啲房仲要好細間

大馬吉隆坡啲酒店好好多,多好多選擇之餘,仲要價錢唔算貴同間房比較大。都唔知幾時有機會再去吉隆坡玩
各位啱啱去完新加坡旅行
準備去新加坡旅行
或者好鍾意新加坡
或者好想移民去新加坡嘅巴打絲打們
歡迎加入以下嘅TG group

https://t.me/+nAPboZ-TE6U5NmVl
其實我覺得如果移民亞洲嚟講
新加坡同馬來西亞都係一個唔錯嘅選擇
台灣其實都幾好
不過因為政治原因就比較要諗一諗
新加坡的確係好安全,平時行街都會少啲顧慮。同埋當地美食真係食極都唔厭,大把嘢食都收埋喺非旅遊區嘅熟食中心,真係有排食

如果喺馬來西亞嘅話,點都會多啲提心吊膽,尤其是要成日提醒兩老要多啲危機意識,同埋唔好咁張揚
我對上一次去馬來西亞已經超過10年以上啦
仲要係跟團
如果自己一個人去馬來西亞安唔安全呢?
馬幣香港邊度唱平
今次去咗嗰個最大嘅馬來市場行吓
不過其實兩次主要都係去彩色屋嗰到影相
如果住小型酒店都唔洗既
即係馬來西亞會有人偷嘢搶嘢嗰啲?
大馬治安一向差
泊街嘅話 俾人爆下車嘅玻璃都會
會。除咗普通小偷之外,當地係流行坐住電單車搶人嘢。就算紅燈路口嘅時候,有啲會揸住架電單車扑爛人哋架車嘅窗,然後直接搶嘢

不過都係嗰句,只要衣着唔係奢華浮誇嘅話,同埋唔好當街當巷拎啲錢出嚟,其實都唔使咁驚嘅。當地人好多都好友善,同埋吉隆坡華人都識得講廣東話,會有親切感,所以都幾想再去吉隆坡旅行
想去馬來西亞食榴連
係咪吉隆坡市區已經周圍有得食
定要去特定地方
SS2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞