馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
阿羅街都有,試左街口近Bukit Bintang鼎峰記都唔錯
早餐可以去ICC Pudu,好多本地人去 (星期一唔開)
星期三
通常早餐先食肉骨茶,或者午餐
出市區睇吓有冇街邊檔賣甘榜榴連
唔記得之前邊個馬來西亞post介紹KL塔附近The Weld地庫間Mark's Asam Laksa,認真唔錯,蝦麵唔記得叫佢走辣椒,俾左人都係辣到仆街
吉隆坡機場1號航廈係咪有上網卡買
東馬sarawak有冇ching去過
暫時想miri>kuching>sibu
有冇其他值得去嘅地方
7,8月好難買到平機票
最好唔好有期待
我早半年無意中碌到
淡季去一定有嘅
岩岩去完馬來西亞十日

KL食早/午餐去ICC Pudu,亞榮記好好食。唔好去何九又等得耐又唔好食
可以排一日去天空之鏡同睇營火蟲/藍眼淚,我覺得幾值得

食榴蓮可以去SS2,集中d多選擇d.SS2果邊個food stall 都好多野食

黑風洞/獨立廣場/粉紅清真寺都可以去下,不過唔好睇依d既去逛商場都可以
咩月份去馬來西亞好
例如撞正節日有野睇
或者少啲落雨既月份
好似10-12月係雨季
我七月中去10日有1日落雨,2日多雲,其他都好好天。我覺得熱得黎無香港咁辛苦,爽過香港

榴蓮有兩季,6-8同11-2。睇每年收成。聽講今年唔算好好所以7月中時去好多榴蓮園都已關門。
來緊8月31好似就係Merdeka Day 獨立日,好似有巡遊睇
如果第一次去,去幾日絕對唔會悶,仲應該覺得幾新奇
4月都係雨季
Hari Raya 同華人新年,城市例如KL檳城依啲會冇晒人返晒鄉下,然後啲遊子家鄉例如怡保,餐廳迫到爆晒馬六甲都唔去得,又係超多人
等到過埋州選先好訂
我寧願上馬拉玩星加坡唔玩universal,唔賭錢,基本上同香港冇乜分別(如果去馬拉),無論玩同嘢食都比馬拉差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞