馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
我著keen
10點阿羅街旺過旺角啦
多人咪即係比較安全囉
除非個地方多閪人
例如伊斯蘭黨執政啲州、沙巴東部
其實大馬啲人普遍都係nice
只不過個國家落後所以一定會有人會因為錢而犯案
新加坡咁安全因為個個都有錢 犯案嘅機會成本好高
唔好著到太有錢太暴露咪得囉
啲錢唔好比人見到咪得
驚足成個post都冇用
一直想知柔佛州有咩好嘢食
即係你係新加坡來回
然後你係包車去新山玩兩日?

我喺新加坡坐grab平均SG15-16
半個鐘內車程
係唔知點解最後嗰日去機場夜晚
成SG30
同埋我覺得新加坡咁安全
除咗因為個個有錢
外勞又有工返之外
係因為佢周圍都有CCTV
加上又有死刑
所以啲人唔敢亂來
其實依幾次去新加坡我都有諗過去新山個Legoland玩返日即日來回
但好似話新山嗰邊治安好差所以依幾次都冇去到
但反而今次自己獨遊左新加坡兩個禮拜就好想去馬來西亞
上面好多ching解釋過,佢都仲係驚都冇辦法

Jalan Alor後面條街仲有成堆Bar,Bukit Bintang個十字路口夜晚不定時仲會有唱歌表演同大量人圍觀
我之前日日夜晚都周圍尻行到十二點,喺街撳電話,都仲生勾勾喺度。夜晚最緊要係行有人嘅地方,冇人嘅地方唔好行,而呢樣野根本去每一個地方都要咁做

同埋而家KL電單車係稀有物種嚟,未見過有電單車搶電話
咁但係如果你住嘅酒店係屬於橫街窄巷或者比較偏僻
夜晚附近冇人咁都冇辦法
唯有自己行快兩步
大馬人根本係好好人
大街大巷如果有咩事發生佢地一定會幫手
如果突登要book啲山旮旯冇人嘅暗巷酒店再半夜三更出入咁就係自己問題

佢驚嘅只係「未知」
不如搞清楚驚啲乜具體嘅嘢
點解要驚
有冇數據支持要去驚 仲好啦
咁大馬都有CCTV 大馬都有死刑㗎

你嘅恐懼根本係多餘
你驚係因為你唔了解大馬
唯一解決恐懼就係去了解大馬
唔好依戀住個comfort zone
上次某國遊客被勒索單嘢
安華即刻去機場突擊視察
就知政府幾重視旅遊業

我相信正常情況係冇必要夜晚行橫街窄巷
同埋咁撚熱 寧願坐grab都唔想慢慢行啦
真,KL酒店又大又平到仆街,揾唔到理由要住後巷,嚟KL其中一個目的就係嚟住酒店

KL唯二唔好真係行人好唔friendly,我之前住近BBCC lalaport嗰邊,要過馬路一係就橫過六線馬路,一係就入單軌站入閘再出閘,另一個唔好係地鐵雖然好方便但係要等好耐

真係喺KL過馬路比車撞死嘅機率應該大過比人綁架搶劫起碼100倍
講開過馬路依樣嘢
喺新加坡就算你按咗掣等過馬路都等好耐
初頭都好乖後尾見紅燈但冇車都照行
以我去過咁多地方來講
我覺得新加坡真係應該係全世界最安全嘅地方
大家都話喺馬來西亞坐grab好平
我想問大概係咩價錢?
咁真係抵喎
唔知點解一樣由新加坡市中心去機場
仲要車程短一半都貴Double $200
我係新加坡來回 ,聽日先返香港
我坐巴士過關,冇包車,因為新加坡酒店就係車站一條馬路對面,好方便
尋日坐grab 由酒店去聖淘沙要SGD23, 回程接近6點已經貴咗2.5倍去到SGD50, 因有老人家焗俾 我係全部坐6人
係新山車站去legoland 繁忙時間都只係RM50
坐grab真係好海鮮,等咗10分鐘可以平到SGD10咁多
係新山遇到嘅華人都好好又老實,又提我放銀包個細袋要留意,好多抓手都係華人
駛唔駛重複咁多次
行路要30分鐘嘅路程可能都係RM5-10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞