馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
Bencoolen嗰頭
我係出發前一個禮拜即興請假去新加坡
所以機票酒店都唔平
吉隆坡幾安全,之前喺吉隆坡住咗20日都冇見過同遇過,不過我主要都係喺Bukit Bintang, KLCC同Kampung Baru嗰啲地方瘋狂食,可能有幸存者偏差

不過我成日都見到敘利亞嚟嘅難民喺街乞錢,亞羅街食野成日見到有細路女問人攞錢
Bencoolen 都幾多酒店,出入算方便,都有好多餐廳。行過少少就係小印度、Bugis同City Hall
Bencoolen係幾好住
嗰啲應該係緬甸羅興亞難民。雖然大馬都有收留敘利亞難民,但係羅興亞難民嘅數量多好多
佢哋會有塊牌寫住佢哋from Syria
同埋佢哋個樣望落近伊朗嗰邊多啲,白淨大眼嗰啲,會分到

羅興亞難民我冇特別留意,因為我分唔到
原來如此,好幾年冇去吉隆坡真係唔知咩情況,淨係知道好多羅興亞難民去咗大馬

吉隆坡的確係幾好嘅,不過入夜就有啲淆底。都係嗰句,最緊要着得簡單樸素,千祈唔好土豪feel

如果有時間嘅話都可以去雪蘭莪州(吉隆坡周邊衛星城市)行吓。嗰度都好多大商場,尤其是Subang Jaya 嘅Subway Pyramid同附屬嘅水上樂園
我啱啱去完返黎
其實暑假啲機票係非常之貴
平均嚟講起碼4000幾
我用Asia Miles換比稅都要1000
不過我嗰到有個唔好處
就係唔近MRT Station
起碼行8至10分鐘
但好處就係酒店隔離就有勁多嘢食
聽完你哋咁講
我完全唔敢自己一個人去馬來西亞添
因為我喺新加坡真係好安全
我自己一個女仔夜晚12點喺條街到行完全冇問題
我成日自己去行山去郊區
有陣時俾錢打開個銀包其實都一堆銀紙
但係嗰邊啲人係唔會理
有陣時叫人幫我影相
佢哋會行過對面街幫我影
我從來都冇擔心過佢哋搶我電話
最多只係去hawker Centre食嘢
有啲老人家會行過嚟叫你買紙巾
不過你唔理佢哋就ok
所以我通常去大馬都特登揀新加坡轉機+超長轉機時間
出去玩返大半日而唔洗租酒店 唔洗理行李
夜晚都好正常 唔會成條街都係雞
起碼正常過香港日頭嘅上海街
利申:窮撚住開geylang
你去啲正常地方基本上係安全
沙巴東面嗰啲就危險啲
重慶大廈
咁呢個玩法唔適合大馬
你自己要因應唔同國家調整玩法
否則只會限制自己可以去到旅行嘅國家
其實今次去兩個禮拜都有諗過玩埋馬來西亞
但又想輕輕鬆鬆瞓到自然醒先起身
所以就純玩新加坡
但其實都仲有啲地方未去
譬如之前你講既裕景園
其實係咪即係lakeside嗰個MRT Station落車?
但你都係住酒店?
初頭有諗過住hostel因為真係可以再平啲
但係因為我從來冇住過hostel
所以最後都打消左呢個念頭
如果自己去馬來西亞
因為叫做第一次去啦上次跟團唔計
我諗可能都應該只係去吉隆坡+檳城
但係我唔識揸車有冇可能玩到呢?

因為新加坡就真係好方便
所有地方搭MRT或者巴士一定去到
就算比較郊區少少
你肯行既話因為好安全你都可以行到入去
咁即係應該咩玩法適合大馬呢?
講真去完新加坡之後我覺得其實仲安全過台灣唔少
即係如果去台灣我都一定唔會自己一個行山/郊區
各位啱啱去完新加坡旅行
準備去新加坡旅行
或者好鍾意新加坡
或者好想移民去新加坡嘅巴打絲打們
歡迎加入以下嘅TG group

https://t.me/+nAPboZ-TE6U5NmVl
出去3月會去sg 3日2夜 一日睇show一日環球影城+賭場 第3日晚機黎 諗唔到去邊玩
去吉隆坡嘅話,夜晚驚嘅咪留翻喺武吉免登嗰個商圈入面,大把鬼佬飲酒
多數危險嘅係發生喺東馬唔係西馬,嗰邊發展比較差同埋近菲律賓,同埋好多非法移民匿喺入面,只係啲人一睇新聞就歸曬落同一個國家入面

至於行山行郊區就算去日本都唔會自己一個去啦,如果嗰度唔熱門嘅話
我去uss唔洗半日玩完 可以因為落雨少人啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞