馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
KL邊度
City centre
嗰六州應該都唔會點變啦,唔擔心
城市都係投翻希盟架啦,鄉下嗰兩個州一定係包頭黨贏嘅
咁每個人嘅諗法都唔同嘅
暫時我去過唔同嗰個地方旅行
我最鍾意嘅地方就去新加坡
啱啱去完兩個禮拜我都覺得好好玩
甚至有啲地方仲未去
諗住下次再去

雖然好多人都覺得香港同新加坡好似
咁的而且確表面上係好似
但係實際上比較起上嚟香港根本所有嘢都好垃圾
我係疫情之前去新加坡已經覺得正過香港一億倍
岩岩去完返嚟覺得已經係香港永遠都追唔上新加坡
想問新加坡係咪都係咁上下月份係雨季?
諗緊想年尾/出年年頭去一轉
可能你未去過大馬,星加坡有嘅特色嘢,大馬好好多,星加坡有而大馬冇,香港已經有兼好行過星加坡星加坡以前真係冇乜嘢好玩,可能依家起咗好多嘢先多嘢玩
唔係香港追唔上星加坡,係香港自爆被追上
尖東以前又靚又多嘢玩,九龍城好旺,赤柱都唔似依家咁,香港以前不夜城嚟,淨係睇戲已經同依家完全唔同feel。大把日本客鬼佬客,重有大把東南亞人嚟香港掃貨,淨係港島對遊客已經好有特色,九龍又係另一番風味。嘢食更加唔使講,唔講燒味依啲,以前香港大把上面走落嚟嘅老師傅,重好食過返上面食嗰陣時,周圍都播住歌,你係會知咩嘢歌真係好hit,避都避唔到。信和依啲以前旺到癲,重有大把外國band 同歌手嚟香港,高山劇場以前band友聖地嚟
係,同馬拉差唔多
吉隆玻有咩手信推介
我覺得真係睇彩數
我疫情前分別喺9月去咗新加坡10日
11月去咗四日都完全冇落過雨
印象中係好好天
但係我啱啱去完兩個禮拜返嚟得一半時間係全日都天晴
另一半時間係落足成日雨或者落咗幾個鐘驟雨
但明明話七月份係一年入邊最少降雨量嘅一個月份
但我覺得榴槤好似全年keep住喺啲生果檔都有得食
不過啱啱去完覺得啲榴槤係多啲種類揀同平啲
我應該大約10年前跟屋企人跟團去過馬來西亞五日
就覺得一般冇乜特別
所以我都希望嚟緊可以自己去馬來西亞一至兩個禮拜
因為我見其實新加坡有好多嘢食其實都係made in Malaysia
但海南雞飯係咪始終新加坡會正啲呢?
而家嘅香港係好多餐廳關10點
但係9點基本上已經啲人食晒飯走晒
去邊度
海南雞飯馬拉正啲嘅如果用靚嘅菜園雞,會有雞味,星加坡冇雞味不過我不嬲唔鍾意食海南雞飯,除咗滑啲同碗飯冇咩突出,我寧願返香港食雞飯,有雞味好多同埋蔥油啱我口味多啲
依家香港越做越冇眼睇,明明有咁好嘅底薀都自爆,依家連機場都退化到衰過馬拉星加坡以前軟實力完全係比香港屌打,其實依家嘅星加坡都冇咩特色,用錢堆砌出嚟,因為有啲特色嘅地方大馬嗰方面重有特色BTW,星加坡管理上感覺冇以前咁好,食物衛生差咗好多,不過都瞓住贏重有估唔到亞坤依家咁出名,以前入嚟香港時廣告娘到呢舊街場好佢好多
KL好撚悶的,出島玩吧
想睇下$1000港紙左右一晚有咩推介
2600都覺貴
去遊地獄啦
馬拉啲雞飯真係麻麻哋,不過星加坡啲雞冇雞味,馬拉有啲舖頭叫菜園葫鬚雞起碼有雞味,唔叫就真係收得皮
所以食雞飯都係返香港食,又有蔥油
以前千幾蚊咋
去巴生食正宗肉骨茶
可惜依家真正嘅舊街場白咖啡-新源隆比以前差咗好多
反而舊街場集團起源南香做得重幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞