馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
新加坡我覺得係屬於一個高消費玩樂地方
齋玩聖淘沙都夠玩幾日
一日去USS 一日玩滑坡車+沙灘玩水
夜晚去海邊餐廳食下飯
有時間去賭場撚返兩手
松發
D人鐘意跟風
人地嫌棄 佢哋咪跟住嫌棄
明明新加坡多左好多野玩
咪喺,其實新加坡本身都多博物館同公園,行幾日都行唔晒。而且散落喺郊區嘅熟食中心都好多好嘢食,不過好多遊客唔識搵咁解
唔洗新加坡
澳門都大把平民野食 但好多人唔識搵
去旅遊區食貴野 返黎就屌鬼
根本係自己懶同廢 無做資料搜集
上年去咗兩個月馬來西亞hea 主打飲飲食食
食:
Paradise dynasty 小籠包正過鼎泰豐

Dragon I 片皮鴨 平靚正

名人軒 點心好食

蒸時代 啦啦新鮮美味 海鮮平靚正 不過要睇住佢個磅 唔好俾佢呃

小龍冰室 港式燒臘茶餐廳
K L C C旁邊 印度馬拉大排檔
4月去完,由新加坡玩去吉隆坡,中間玩埋馬六甲

去完會想再去
仲記得疫情之前同屋企人喺吉隆坡Pavilion 食北京填鴨,嗌咗好多嘢食,好好食。埋單都係百幾蚊馬幣,真係抵到爛
唔行博物館同公園
齋玩聖淘沙都玩到幾日
得閒出去Chinatown、Kampong Glam、老巴剎食嘢
松發真係無得頂
同你一樣玩法 一樣想再去
不過下次會試下檳城/浮羅膠椅
係...去新加坡之前睇d人話新加坡冇咩玩
點知plan咗玩3日都唔多夠玩
新加坡有冇浪漫啲嘅西餐推薦?
Bangkok係有啲亂,就算係喺最市中心地帶都一樣
馬來西亞仲會唔會好多人/飛車黨搶嘢?!
上年去咗兩個月馬來西亞hea 主打飲飲食食
食:
Paradise dynasty 小籠包正過鼎泰豐

呢間香港都有
(新加坡樂天皇朝)
其實點都有,不過唔使咁擔心。最緊要睇實自己嘅財物,尤其是企喺轉角或等紅綠燈嘅位。同埋唔好着得咁光鮮亮麗,着得樸素啲係好啲嘅。因為啲飛車黨知道華人遊客鍾意帶現金,而華人遊客(唔止係內地人)普遍都鍾意着得比較光鮮亮麗,所以好容易成為首要目標。

正因如此,真係麻麻哋同屋企人再去大馬,因為兩老隨着年齡增長,慣咗出街就着得好土豪feel,同埋佢哋嘅警覺性又唔高
NZ Curry House好似唔錯咁! 已bookmark,thx
Level 33
Spago
Lavo
我誠意推薦馬六甲。我認為可以用最少2日1夜,甚至3日2夜。

不過新加坡就唔建議你去。因為物價貴又無特色。
有冇人去過雲頂消費要係點?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞