馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
大馬去檳城,Langkawi ,沙巴同馬六甲最好玩。試吓當地水果例如大地菠蘿,紅毛丹咁
我有一段長時間外地工作,所以先發覺香港好多嘢都好正同特別其他地方都搵唔到(雖然香港依家好多嘢都唔見晒變晒單係檸茶奶茶已經搵唔到,例如大馬啲檸茶俾狗飲,得一塊檸檬,重要冇茶味,無論幾蚊馬紙定十幾都係垃圾,奶茶又甜到痴晒線
留名
八月中同女朋友去新加坡慶祝生日
LM
真 同樣行商場/市區
綠化好好多 商場大得嚟無咁迫
上次食個自助餐4百蚊左右
食得好舒服無香港咁逼
西餐區中餐區海鮮區分得又開 揀嘢食唔洗逼嚟逼去
香港邊有呢啲地方
去完古晉第二次,幾舒服
黃梨酥,當地人過年食
雙子塔近地鐵站出口有間

白咖哩麵,咖吔醬呢d
諗起icc pudu,好多人去排果檔連登
大家有冇Penang同Ipoh必食推介
土司工房同亞坤我都食咗好多次
我覺得都係OK的
另外今次都試咗都有幾多分店嘅fun toast都唔錯
暫時我覺得hawker center入面嘅嘢食種類都好多丫
每個唔同嘅hawker center入面都有特色舖頭
唔似香港咁來來去去都係得嗰幾間
但其實邊到食榴槤會平啲呢?
因為依幾次我都喺ChinaTown同某啲hawker center 到食
唔知算平定貴但我見平過香港
但而家最近嗰啲景點M+故宮sky100等
全部用錢堆砌出嚟但係好垃圾
人哋個Gardens by the Bay一樣用好多錢堆砌出嚟
但係去咗幾次都仍然覺得好正
就算新加坡啲商場其實買嘅嘢都差唔多
但係你都會覺得好好行
但香港啲商場真係比狗行
怡保-雞絲河粉,rojak ,炸料(大樹腳同大家樂出名),nasi lemak有一間幾出名,白咖啡加燒麵包,芽菜雞(好出名但唔明有咩好食,芽菜同雞分開兩碟冇交集嘅)不過怡保芽菜同河粉出名,真係好食嘅,雞就麻麻
檳城好多嘢食,炒貴习,鴨粿條,cendol , ice kacang 等
講開檸茶又真係香港係最好飲
但係奶茶依樣嘢我又覺得唔同地方唔同口味
港式奶茶係好飲
但係我覺得台灣嘅珍珠奶茶泰式奶茶甚至新加坡飲到嘅teh都好飲喎
大馬好平
首先喺香港如果食夜晚buffet起碼已經要八百幾蚊起跳
仲要其實係唔好食
反而我好有印象10年前我喺馬來西亞嗰啲街邊檔食咗半個貓山皇
大概港幣二百幾蚊
星加坡咪同大馬嗰啲一樣,不過覺得大馬平啲又好食啲
香港越嚟越冇眼睇啦
星加坡啲商場以前真係冇嘢好行好買,香港多嘢行好多
台灣珍珠奶茶好難飲根本gimmick嘢完全冇茶香,泰式奶茶甜到阿媽都唔認得,teh算最好飲但都係太甜同埋茶香唔夠,係滑嗰方面有得比吓
香港buffet 不嬲垃圾,貴到離譜
2.5嗰陣?大機會你被人劏不過有一排啲榴連俾晒大陸所以冇貨睇季節,三十幾蚊馬紙到七十至八十蚊(出口嗰排)啦一隻
我都唔知,我見阿羅街食野普遍比其他地方貴,但榴蓮又唔算特別貴。相反去grab 司機介紹既ss2或者其他小販檔,其實都唔平。不過ss2有d次貨榴蓮賣(細粒/形狀奇怪),10-50港幣一粒,幾得意。

另外如果自己揸車,有時去景點路上有d馬路邊既㰙檔,果d都平但品種好似唔係咩靚品種,同埋果d馬拉人只識講馬拉話,我好彩有對華人幫我溝通試過下,都係100港幣左右一個2kg
芽菜雞我都唔明有乜好食但一定要試下既

怡保早餐我大推長江白咖啡,飲凍啡+蒸面包,好正

檳城千祈唔好去紅園夜市同關仔角夜市,我全程最伏就係去左依兩個地方,求其一個商場foodcourt 都好過佢
依家嘅長江係老闆娘嗰仔重開,老豆係香港人,以前舊鋪嗰陣成日去打牌要老闆娘痺痺吓都要係咁沖咖啡整麵包,阿仔就好孝順細細個幫老母捧餐依家長江嘅咖啡唔係老闆娘沖,差咗好多,燒面包都唔夠以前好食,不過蒸面包真係正嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞