馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
巴士地鐵裝哂讀卡機 拍信用卡就得
但嗰部長俾人屌
通常星加坡玩住上去,馬六甲 ,KL,怡保 ,檳城
不過如果冇停低嚟玩,梗係搭飛機,巴士啲司機好狼死
試過sg飛去kl
再飛penang同Langkawi
最尾再返sg
機票一千都唔洗
香格里拉好垃圾,又舊又殘又唔乾淨。Hilton kL sentral 都麻麻 。traders唔錯地點又幾方便,雖然唔算豪華但幾舒服,但大堂幾垃圾吓洲際都係唔差又平比起traders 香格里拉 Westin grand Hyatt依啲. 其實westin都好舒服吓. 唔介意交通問題又唔一定要KLCC嗰邊嘅,係subang 嘅saujana 都幾好有渡假風情最緊要平啲,餐廳又唔錯(日本餐同fusion菜,自助餐),Dorsett subang 嗰度夠平但都ok算舒服. subang 其實都幾好住有好多餐廳同商場,都幾多嘢食吓嘅
淡季旺季貴到hi hi ,以前撞正旺季就算去東馬都貴到痴線,要避開啲乜乜過年成日都係度過年勁多假放淡季就真係幾平嘅,不過去到KL就搭火車北上算,依家又平又舒服唔似以前,不過好爆吓,尤其乜乜生日放假一天都會爆
馬六甲停一停係幾好
啱啱好係一半 去兩邊都係兩個幾鐘
好想新加坡 新山 麻坡 馬六甲 KL 怡保 檳城玩晒 不過要兩個星期
怡保都係KL檳城之間嘅一半,嗰度食雞絲河粉最正
所以馬拉其實好多嘢玩,東馬又另一範風味其實最正係踩到上黑風洞去埋合艾,同曼谷清邁好唔同,始終係Muslim 嘅地方
如果去當地長期工作/有個長假期,其實去埋西澳柏斯重正,機票好平因為近,以前當地好多人去澳洲渡假讀書,其實似我哋去日本韓國咁
吉隆坡 邊到食榴蓮推介
大馬家陣搞concert真係...
早排1975單野都搞到滿城風雨咁濟
同當地人都講過真係要睇個邊政府點取捨先win win

好多日子可以平得好誇張
旺季就邊度都貴啦
搭grab囉好多人都搭grab啦依家,當然你識揸車,租車玩會好方便KL其實地鐵都OK ga,去啲熱門地方冇咩問題
檳城人出名孤寒,去行商場幾正因為冇咩當地人行(以前係疫情後唔多清楚)
去selangor接近芙蓉嗰度,即係Nottingham university 附近再入少少(嗰度有間cafe都好出名不過忘記咗咩名),有時啲土著係街邊賣嘢有啲土產榴槤幾特別不過其實周圍都有榴蓮買,留意吓街邊檔都ok,椰水都係
westin 聽過lunch buffet幾好,食錯咗大堂間lunch buffet ,大堂嗰間朝早幾好食點知晏晝重少嘢食過早餐又難食,重貴過早餐。但原來出名嗰間係樓上嘅點心buffet
問題係太多假期
落地umobile RM45 60GB 30日
可以用passport做登記好方便
好似今個暑假咁樣
我見新加坡4000幾
吉隆坡要5000幾
一早買點會咁貴
我前幾日hk飛sg
搭cx都係二千幾
淡季疫情前甚至千六蚊都買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞