馬來西亞/新加坡 討論區

946 回覆
36 Like 23 Dislike
lm
但係新加坡所有唔熱門嘅郊區行山我都係自己去
所以我咪話覺得新加坡好安全
雖然其實新加坡嘅山都唔算係山
其實都係平路為主
有咩唔熱門嘅郊區/住宅區推薦?下次去下
想問有冇大馬酒店推介
同係邊香港/馬拉唱好D
好多年無去
裕華園係咪lakeside個站落車?
想問一問Singapore有冇好似香港嗰啲八達通咁樣搭巴士或者MRT可以方便用?如果有想問喺機場有冇得買?
ez-link?
我全程碌卡
佢啲公共交通收信用卡?
係,信用卡/apple pay直接嘟閘機
master 5日結算一次海外手續費,都係幾蚊港紙,太方便
我都係用ez-link
機場入邊冇得賣
但如果你都係搭MRT出返去嘅話
咁喺機場嗰個MRT Station入邊有得賣
不過信用卡就係要收少少手續費同埋蝕個匯率差囉
不過就勝在夠方便
Master好似5日收$0.5定$1坡紙
匯率就睇邊張卡,不過真係方便,唔使搞咁多嘢
我都好想去馬來西亞
經過今次自己獨遊新加坡之後
愛上左自己一個去旅行
不過就唔知自己一個女仔去馬來西亞安唔安全
如果你一個女仔去馬來西亞,建議你住市中心bukit bintang / KL central 果邊會比較好
唔好太夜自己喺冇人嘅地方四圍走
同埋真係要小心啲銀包電話,如果想搵路嘅話最好企埋一二邊撳電話唔好企喺馬路邊
同埋着埋啲短褲拖鞋,令自己成個local華人咁會好d
但係旅行應該會着波鞋唔會着拖鞋
咁即係話最遲如果商場10點關門就要走啦
都冇其他地方可以去到
各位啱啱去完新加坡旅行
準備去新加坡旅行
或者好鍾意新加坡
或者好想移民去新加坡嘅巴打絲打們
歡迎加入以下嘅TG group

https://t.me/+nAPboZ-TE6U5NmVl
反而今次去完新加坡之後真係好想去馬來西亞
因為好多嘢其實都係made in Malaysia
同埋應該馬來西亞啲嘢食係更加平同更加多選擇
啱啱去咗兩日新山,食嘢坐車都平過新加坡好多,大約平三份一至一半,返咗新加坡好唔慣

特別坐grab 個價差好遠

無可否認新加坡個質係高啲,係好似香港同深圳咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞