屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
我知設計師定裝修公司係黃,佢地誤導?
都有,但香港大把人話室內設計,比例上一定少
細個玩層層疊都知某d位唔拆得啦
點解會覺得拆牆係冇問題
主力牆更加啦
咁都唔係常識
其實之後點lap鐵都無乜用
樓上要裂嘅都已經裂左
業主有權利收租又有權利自住,咁點解會覺得無責任了解返相關法例
唔拆得主力牆係香港係常識喇
有,因為由買樓果刻代表左你同意左份dmc,份dmc9成9有講左唔可以搞主力牆呢d結構野。同埋樓契都會有簡單圖則,都會睇到邊d係主力牆,業主無得話唔知。

另,設計師無專業認證,其實一d都唔專業。

所以件事應該係業主有義務知道邊塊係主力牆,同要拒絕設計師拆主力牆既建議。
就等於跌Mon最大責任係viu
等緊低價入市
你解釋下錯咩
此室內設計師及裝修公司唔係專業人士
醫生係專業人士

樁長短係通過BD既驗過先可以賣樓
如果個業主買一層無通過BD既樓,當然係佢自己問題

而宜家既情況,請問業主經過邊一位專業人士既意見?所以唔洗負責任?
所以業主既工程知識應要高過黎生?

所以應該係個業主教返阿黎生要入BD?

所以應該係個業主教返阿黎生要計數?

所以應該係個業主幫阿黎生補下習先俾佢地開工?

你講到主力牆係常識,業主要識,反而阿黎生唔係專業就唔使有常識

業主以後應該叫專業業主

個改動要搵專業人士check
個設計師係有責任提醒業主

blame the victim 到一個點
設計師唔使常職,唔使職業操守
冇人講過業主工程知識要高過個設計師。而係佢有責任去搵一個合資格嘅專業人士去做,唔係走去搵個19設計師就以為佢係專業呀。
設計師的確係唔洗常識,唔洗操守呀,因為真係冇王管架,你走去搵會計妹開間1蚊公司再叫自己做設計總監,你就係一個設計師呀。
咁換個例子囉

廚師煮野食物中毒,之後屌9個客唔識銀針試毒???
咁你去持牌食肆食完有事都可以報食環啦
依家咪BD到場囉,雞泡魚毒死左啦
睇樓完全冇諗過果邊
呢啲垃圾地方真係不了
你咁鐘意用例子,咁又問下你,如果你聽個車房仔講,走去幫你架車改呢改路,俾警察捉到,你有冇得話係專業車房仔責任?
呢個比喻唔係咁好

我覺得似呀業主想好打d,佢又唔知點變好打,但佢就搵左呀黎生教佢,黎生就教佢氣功。但事實上呀業主係可以搵個退休軍人教佢軍用格鬥技,又可以走去學mma,但佢自己就on99咁信黎師傅d氣功。
信心+0.00000001%
商場係獨立大業主,入完紙裝修,物管代表業主入場睇有無違規當然無問題。

多數住宅係業主私人地方,業主唔同意物管好難入去。

基本上住宅物管係管物業既公家位,私人位置唔關物管事,呢單野物管有無責任要睇份dmc有無寫明物管有責任去管單位內位於私人業權範圍既結構。

都係果句:管時就屌物管好管理,唔管就吊物管唔管理
睇左公契有無寫有呢個權先喇單位私人地方,業主身有屎唔俾入點算
屋宇署好撚出色
隔咗咁多日先去,政府部門真係幾好做
無影響,但我一定唔買同租
就嚟打風,康城居民自求多福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞