屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
有事起上黎著裝甲都係死
地盤一鳩樣啦咪又係戴 屋宇署班友唔驚石屎剝落?

呢期香港興跌嘢
client唔知一回事, 做consultant都唔知就抵打pat pat啦, 做依啲alterations and additions works一定要去BD call圖啦, call完圖見到係structure一部份仲要叫contractor拆咁咪on9囉
on9啦
樓上閪冧你估樓下會冇事咩
一check發現原來9成都有爆就好笑
咁你又錯喎,藝能係有入吊重裝置,負荷物重量俾政康民署工程師,不過係假數。viu同政府又真係無責任

即係業主搵咗專業工程師入紙申請,最後出事原來係假數,個業主真係無責任㗎喎
裝修公司要鬼牌咩,連燈都成日有人問幫人出圖接客
呢單嘢其實好鬼,之前就算踩死隻蟻都關國安事,今次咁大單竟然無三個蟲兒
一場嚟到,睇埋其他樓層啦
參考大陸拆主力牆同911世貿 成棟都關事
如有裂痕 會慢慢裂到成棟都係
如果突然冧 就冧到落底 mass大 少少velocity momentum都大到冇嘢頂到
大部分人裝修可能得builder
呢啲flat要裝修邊需要consultant呀 你裝修過屋企未 唔make sense架喎你講野 洗唔洗call埋tender interview下先
又唔係Terrance house又唔係獨立屋 你似做到short咗
做任何工程都有consultant
所謂嘅interior designer咪consultant囉, 佢都係搵contractor返嚟execute佢嘅design
真係阿媽係女人未必人人知!
業主有責任搵持牌人士做工程
如果業主搵左個有牌專業人士做, 出左錯既話業主責任相對細d(我唔敢話無, 不過有都好少), 持牌人就最大責任
如果業主求其搵個無牌人士做裝修, 咁就真係業主食晒啦

btw, 間裝修公司有無持牌archi?
有班巴打話少面牆無咩大不了
點解屋宇署要黎查?
係咪設計師設計一部分
邊個畀$$$?
最大責任係公屋連燈仔
今次仆街了
裝修公司個consultant有冇牌?無牌同風水師有咩分別?
個問題係個業主都冇搵專業嘅去搞,19 designer 根本唔係專業人士,呀豬呀狗都可以話自己設計師。
響呢個情況之下,專業人士係講緊AP RSE。
我乜都唔識,想問呢舊嘢真係有幫助?
你依啲咪做壞手勢囉, 根本做任何改動都要知原先嘅結構圖先可以做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞