屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
鳥居黎⛩️ 用黎求神明保佑唔好冧
英國人喺香港起短樁樓,鹹水樓,偷工減料又點睇?
F1就係咁維修
認真
換水龍頭有冇人特登搵註冊水喉師父裝
你用水電去講,事實上如果你自己冇水電牌但去改水電,又有邊個可以捉到?

其實小型工程監管制度都有講明搵專業人士同註冊承建商,但係都係果個問題,唔係佢地on99自爆,又有邊個可以check到你有冇跟?
之前有個IB 哥哥在家搞Gym Room
閒閒地地有幾噸重
駛撚睇圖咩,你輕打落去,主力牆實好多厚好多
你一鑽見粗鋼筋已經知一定唔拆得
你知唔知要拆鋼筋唔係普通架生拆到
樓下claim 既話就真係業主食晒先 因為業主先係水喉既物主
之後業主再自行追返師傅
咁如果樓上業主提議請個師傅返黎賠償返個維修比樓下業主(即係叫師傅幫佢整返天花)樓上願意,師傅願意,樓下又接受咪得
擁有物業唔係咁簡單嫁,好多人淨係睇到收租,升值果一面,但係往往忽視左個物業係要打理,要維修果一面
真,新仔識d 唔識d 裝修野當a&a
最後果句真呀
用連登仔黎做指標實無死呀
個設計師無走佬咁肯負責任!?
當然係追業主啦
如果裝修期間既事,你咪唔好比尾數

點解你會覺得係追裝修?
真 BD structE爆point輕鬆14雞仲要有housing allowance
唔同
煤氣公司個個月有收保養費
想知單嘢後續會唔會係成幢樓嘅業主集體向呢個業主追討損失
支持政府嚴正執法?
第一下一定係追阿婆
但阿婆年紀大判斷力不足或腦退化可成抗辯理由,都好大機會打得甩
但唔係好似你所講無義務或無知
非法改家居水電其實最高風險係自己
電都係電瓜自己
跳掣仲有上級保護
最多跳埋停埋同層鄰居電
都唔係咁易累死街坊
而最大得益係省設計施工錢甚至省水費

改結構可以係全幢死清光

理應要更嚴,不是嗎?
根本成件事好鬼,
首都被打主力牆首都有倒塌危機。
仲要就嚟六月,似有陰謀!
要求政府部門深入調查
我最愛黨
屌你木方頂住?
咸水樓點修正,大把排住隊等拆
好多舊公屋政府野日日跌緊石屎當睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞