屋宇署派員到日出康城調查 業主設計師疑在場

630 回覆
428 Like 5 Dislike
業主俾錢設計公司
冇理由要自己做埋功課,自己考埋牌掛?
不過香港阿豬阿狗都知道自己做設計師,唔使攞牌好唔專業
屋宇署入屋先見到條女同設計師在場?
下,係咁嫁咩
不過我覺得佢格硬要搵野拆,第一輪報完價都無再傾
設計師應該係講過問題,最後無問題未照設計
9成9業主一定知
業主覺得切少少無問題唔會影響
點知就gg
下次記得啦,唔好影主力牆
業主責任係搵註冊工程師接 job, 工程師就會知
佢其實用番走廊做門口都3邊落到床啦,佢係想要床頭櫃加埋入口望唔到床頭,而佢張床一定要放嗰個位用嚟望景
業主下策就係唔喺件事爆出之後即刻出嚟話唔關佢事
除非你果係design and build
我講既係淨design
但design and build 設計費最好係固定費用
不過呢樣野始終無標準
你講果種按工程費用收特定百分比就係consultant 做pm 角式時會咁收
但拆牆(partition wall) 其實影響好少成本
無可能影響個設計費成5-7成
設計師響裝修工程本身就係可有可無嘅角色,業主鍾意的話,自己去畫圖自己去設計都得。
設計師要刑責,第一步即係要所有裝修工程都要請設計師向政府上名?設計師要有考牌有學會規管?咁同現有嘅搵專業人士嘅機制又有咩分別?
我覺得事主好醒喎,到而家都唔亂鳩噏,比着連登仔一定沖出嚟鳩噏話乜都唔關自己事,到最後就會回力鏢打臉
早知揾黃cfu
骨骨子子
行多部幫個客諗一諗
加個c 字櫃
咁搞法變埋凶宅
點解要assume業主係layman咩都唔知?

上面有巴打講得好好
“業主有業權咪有業責”

作為業主嘅責任咪就係要搵個合資格嘅專業人士去做囉,“唔知道”從來都唔係藉口。
最低成本做法,又叫做左野
因為唔現實,如果咩野都要經屋宇署,佢要請多幾倍人手做
覺得杜小喬低成本嘅可以搵另一個高啲成本架
照咁講嘅話
咁如果水喉佬手工差搞到樓下天花漏水
咁係業主責任定水喉佬責任?
定係業主要硬食咗先
再民事向保險/水喉佬索賠?
定係業主100%食晒?
隨時個業主自己要求想咁樣間
設計師又on99真係咁做
邊有咁誇張,佢個主力牆只係唔完整只係拆除¼,除非樓上放坦克車裝甲車打爆個loading 樓宇結構整體唔會影響,到而家計晒數四圍轉,都冇人落order疏散拉大隊
,最重要連登仔吹到冧又話比薩斜塔⋯⋯你就知道最後會冇事
應該先業主食哂
然後業主再告設計師, 睇下有冇得分灘責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞